Termovägen är ett av kommunens två utsatta områden tillsammans med Sångvägen i Jakobsberg. Det är polisens nationella operativa avdelning (NOA) som sammanställer listan och gör den slutgiltiga bedömningen om ett område ska hamna på listan, men det sker i dialog med de lokala polisområdena.

Senaste kartläggningen gjordes 2021, men under 2023 kommer en ny lista tas fram.

–  Vi har precis dragit igång arbetet och vi ska lämna in vårt material under senvåren, säger Ida Dehnisch, kommunpolis i Järfälla.

Kan försvinna från listan

Hon säger att hon inte vill gå händelserna i förväg men det finns en möjlighet att området kan tas bort från listan under året.

– Vi ser en positiv förändring på platsen, och det är tack vare den goda samverkan som vi har haft där med fastighetsbolaget och kommunen. Insatser som just mötesplatsen T8 har varit väldigt viktiga. Det ska bli spännande att se resultatet senare i år.

Hon säger att det tidigare varit ett problem med skadegörelse och klotter, men att det skett en förbättring. Hon ser också en förbättring när det gäller hur stor inverkan kriminella har på området.

– Runt 2017 fanns det en stor problematik i området. Då var det flera platser som var drabbade. Det är inte den bild jag har av området idag. Den här typen av arbete sker ju inte över en natt så om området omklassificeras är det tack vare ett förändringsarbete som pågått under många år.

Kriminella flyttat

Även hos kommunen är bilden att området har blivit mer stabilt de senare åren.

– Det stämmer att området är mer stabilt. Våra trygghetsresurser och polisen bekräftar detta. Några personer som även haft koppling till kriminella nätverk har även flyttat vilket säkert haft en påverkan, säger Alexander Rajsic, trygghetschef på Järfälla kommun.