Nu vill M och KD införa ett utökat tiggeriförbud i Täby kommun. Förslaget är att förbudet ska gälla vid kommunens samtliga butiksområden.

– Vi har sett att det finns problem på vissa platser, Näsbypark och Täby centrum har stuckit ut. Medborgare har kontaktat mig då de har upplevt det otryggt, därför vill vi utöka förbudet till centrumanläggningar, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M).

I januari i år lämnade M och KD ett uppdrag till kommundirektören genom beslut av kommunstyrelsen att utreda ett utökat förbud. Nu finns ett förslag på vilka platser som kan omfattas.

I dag finns det redan ett förbud mot tiggeri i kommunen som gäller vid återvinningsstationerna. Förbudet finns med i de lokala ordningsföreskrifterna och fattades av kommunstyrelsen 2019.

Det nya förbudet föreslås gälla vid bland annat Arninge handelsområde, Gribbylund torg, Catalinatorget och Täby torg.

Skickas på remiss

Förslaget ska nu upp till beslut på kommunstyrelsen. Där ska det beslutas om det ska skickas vidare på remiss till andra myndigheter, bland annat polisen och stadsbyggnadsnämnden för att få in eventuella synpunkter.

27 november ska slutgiltigt beslut fattas i kommunfullmäktige. Om det klubbas kan det utökade tiggeriförbudet börja gälla i februari nästa år, 2024.

Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att ett utökat förbud kan öka tryggheten i kommunen.

Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att ett utökat förbud kan öka tryggheten i kommunen.

Stefan Källstigen

Alliansen inte enig

Men inom Alliansen är man inte överens. L och C stöttar inte förslaget. De var även emot det första tiggerförbudet. Vilket även oppositionspartierna S och MP var.

– Vi tycker det är fel med tiggeriförbud, i den mån vi har människor som tigger ska vi inte använda polisen utan ta hjälp och stöd av socialtjänsten. Det är helt fel sätt att närma sig de här människorna, säger Hans Ahlgren (L).

Han menar att förbudet inte behövs då problemet inte är stort i kommunen.

– Vi ser inte att Täby har ett problem med tiggeri i dag, säger han.

Täby var den andra kommunen i länet som 2019 införde förbud mot tiggeri. I dag finns ett förbud mot tiggeri även på Lidingö och i Danderyd. Men förbuden ser inte likadana ut.

Den som bryter mot de lokala ordningsföreskrifterna kan dömas till böter.