En av riksdagspartiernas toppkandidat är från Tyresö – och just nu är det hektiska veckor för Tomas Tobé (M). Normalt tillbringar han sin tid i Bryssel men inför EU-valet den 9 juni har han varit hemma i Sverige och knackat dörr, bland annat i Tyresö.

EU-parlamentariker för Moderaterna har han varit sedan 2019 och han är partiets toppkandidat i EU-valet även denna gång. Han berättar att man som enskild parlamentariker kan få stort inflytande och att han var en av huvudförhandlarna i den nya migrationspakten som röstades igenom i april.

– I förra valet lovade jag att förändra EU:s invandringspolitik. Nu har jag levererat en mer kontrollerad migrationspolitik, säger han.

Enligt honom är den viktigaste frågan för Tyresöborna just nu kriminalitet och vad som ska göras åt den, åtminstone var det många som ställde frågor om just det under dörrknackningen.

Tomas Tobé (M).

Tomas Tobé (M).

EPP, Europaparlamentet

– Mycket har hänt och det är många som undrar vad som ska göras åt det.

Vill stoppa den fria rörligheten

Även frågor om hur Sverige ska stötta Ukraina och vad det skulle betyda för Sverige om Ryssland vann kriget i Ukraina, kom upp under dörrknackningen. Tomas Tobé tror att fler kommer rösta i år just på grund av kriget.

– Man vill såklart att det ska vara säkert även för framtida generationer och då är det viktigt att rösta på partier som stöttar Ukraina.

Moderaternas viktigaste löfte inför valet den 9 juni är att stoppa den fria rörligheten för kriminella gäng. Enligt Tomas Tobé berör det även Tyresö.

– Vi ser vad den organiserade brottsligheten gör, med skjutnignar och otrygghet. Vapen och narkotika väller in över Europas gränser, och många av de här ligorna har vi sett i kommunen.

Är Tyresö inte tryggt enligt dig?

– Det finns ställen i Sverige som är mer otrygga men vi ser hur kriminaliteten sprids, även till Tyresö. Föräldrar är oroliga för att deras barn ska rånas och vi har till och med haft skjutningar. Det är viktigt att göra saker ordentligt nu så det inte blir värre.