Tobias Billström är tillsammans med migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson en av flera toppolitiker som bor i Nacka. Mellan arbetspassen i som riksdagsledamot och minister har han bland annat nattvandrat i Nacka med Polarna och kommunalrådet Mats Gerdau (M).

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) och Tobias Billström i samtal under en nattvandring.

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) och Tobias Billström i samtal under en nattvandring.

Mårten Sessler

”Vemod och stolthet”

Efter 25 år som politiker varav tio år som statsråd väljer Tobias Billström att lämna regeringen och riksdagen.

De senaste två åren har han varit utrikesminister, tidigare bland annat migrationsminister och gruppledare i riksdagen för Moderaterna.

”Det är med en blandning av vemod och stolthet som jag idag har meddelat statsministern att jag i samband med riksdagens öppnande på tisdag lämnar posten som utrikesminister. Det har inte varit ett enkelt beslut men något som jag har tänkt på och processat under en tid”, skriver han på twitter.

Tobias Billström har varit utrikesminister i två år och migrationsminister i åtta.

Tobias Billström har varit utrikesminister i två år och migrationsminister i åtta.

Axel Adolfsson

”Bidra och arbeta hårt”

Han har inte bestämt vad han ska göra härnäst. 

”Vad jag ska göra framåt är fortfarande öppet. Men jag är bara 50 år och ser fram emot att bidra och arbeta hårt i andra sammanhang där mitt engagemang kommer till sin rätt”, skriver han.

Vad som ligger bakom beslutet framgår inte.

”Avslutningsvis vill jag tacka statsministern för förtroendet att vara gruppledare och en del av partiledningen i fem år och därefter utrikesminister i två år”, skriver Tobias Billström.