För att söka sommarjobb i Sigtuna är villkoren lite annorlunda. Här måste eleverna gå en obligatorisk cv-kurs och få godkänt i vissa ämnen.
Mostphotos
Snart kan skolungdomar i årskurs 2 på gymnasiet och årskurs 3 på nationellt program på anpassad grundskola söka sommarjobb.
Men i Sigtuna ser ansökningsprocessen lite annorlunda ut. Villkoren är nämligen att man både ska ha gått på kommunens cv-kurs och ha godkänt i svenska och matematik.
Ett politiskt beslut
Enligt Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, är beslutet om kraven en strategi för att ungdomar ska vara förberedda för framtiden.
– Kommunala sommarjobb är i grund och bottnen till för att rusta våra ungdomar för arbetsmarknaden. En del av ens första arbetslivserfarenhet är att kunna skriva ett cv och söka jobb.
Borde inte så många som möjligt kunna söka sommarjobb oavsett vad man har för betyg?
– Vem som helst kan söka jobb via den reguljära arbetsmarknaden. Men de kommunala sommarjobben handlar om att rusta våra ungdomar för framtiden. Och vi vet att en utbildning är det bästa vaccinet mot utsatthet och arbetslöshet, säger Mattias Askerson.
Mattias Askerson (M), vice ordförande kommunstyrelsen och ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
Emittent Media
"Reality check för framtiden"
Det är Bettina Volk, samordnare på utbildningsförvaltningen i Sigtuna, som håller i cv-kursen. Den timmeslånga utbildningen går ut på att ungdomarna får lära sig att skriva ett kronologiskt cv utifrån en mall.
– Det ska vara som en reality check för framtiden eftersom de som läser årskurs två blir klara nästa år. De ska få uppleva hur man söker ett sommarjobb på riktigt och sen kunna göra det själv på den öppna arbetsmarknaden, säger Bettina Volk.
Skoleleverna får också tips på vad man kan skriva i för meriter utan att nödvändigtvis ha någon tidigare arbetslivserfarenhet. Det kan till exempel vara språk- och datakunskaper.
– Jag brukar får bra respons. Det är många som skriver efteråt att de haft nytta av det när de sökt jobb själva. Så det verkar ha en effekt.
Alla brukar få plats
Det varierar lite vilka sommarjobb som skolungdomarna erbjuds, men ofta handlar det om jobb på äldreboenden, fastighetsbolag och inom barnomsorg.
Det finns ingen garanti för att alla som söker får ett sommarjobb.
– Men den goda nyheten är att jag vartenda år hittills haft tillräckligt många platser för att möta behovet, säger Bettina Volk.