Det var blåsigt under helgen och när Simon Selvén, trädgårdsmästare på Tomtberga kyrkogård, kom till jobbet på måndagsmorgonen låg ett träd över kapellets tak.

– Vi har bra koll på träden här och gör regelbundna inventeringar. Just det här trädet var inte bedömt som ett riskträd. Men det är svårt att se på rötterna ibland, säger han.

Nu har trädet forslats bort och man har täckt över taket med en presenning. Enligt kyrkoherde Patrik Skantze har det gått förhållandevis bra med taket. Man kan använda kapellet som vanligt då det inte blivit någon invändig skada eller skador på el.

– Taket ska ändå tjäras om, så presenningen får ligga kvar nu under semestertider. Efter det kommer vi se över utvändiga skador och tjära om taket, säger han.

Så här såg det ut på måndagsmorgonen när Simon Selvén kom till jobbet.

Så här såg det ut på måndagsmorgonen när Simon Selvén kom till jobbet.

Simon Selvén

Runt kapellet finns en handfull liknande björkar.

– Det är ursprungsträd som är väldigt fina och vi vill ha de här estetiska träden här. Men det har väckt viktiga frågor om balansgången mellan grönskan och säkerheten, säger Patrik Skantze.

Träden har alltså inte planterats på marken och hur de ska skyddas är en fråga inte bara för Huddinge församling.

Därför har kyrkogårdschefen nu tagit kontakt med Länsstyrelsen för att påbörja en diskussion om några av de andra träden eventuellt behöver fällas för att undvika att något likande händer igen.