Intresset för torsdagens samrådsmöte på Sköndalsgården var så stort att alla som ville in inte fick plats. På agendan stod information och samtal om planerna på 400 nya bostäder i området runt Sköndals centrum.

Förslaget har väckt upprörda känslor och många gick dit för att protestera. Men många fick vänta utanför på att få komma in i lokalen, anpassad för 100 personer. Enligt stadsbyggnadskontoret dök sammanlagt 160 personer upp.

”När det var som flest på plats bildades köer. Detta innebar att flera fick vänta på sin tur att komma in i lokalen när någon annan lämnade. Det är naturligtvis tråkigt, men svårt att undvika. Alla som ville besöka det öppna huset kom in – men vissa fick vänta en stund.”, skriver Henrik Brånstad, pressansvarig på stadsbyggnadskontoret i ett mejl till Mitt i.

Flera sköndalsbor har efteråt vädrat sitt missnöje med planeringen.

”Varför välja en så liten lokal att de flesta inte kommer in?”, skriver en man i ett inlägg i Facebookgruppen Sköndalsnyheter.

Pia Cajilig, som hör av sig till Mitt i, är inne på samma linje

”Det känns ju mycket odemokratiskt att alla som vill inte ska få möjlighet att komma till tals och få vara med på mötet”, skriver hon.

Lokalen är heller inte anpassad för funktionshindrade, vilket gjorde att minst en person inte kunde ta sig in ens när det fanns plats.

Översiktbilden visar omfattningen av det Stena fastigheter vill bygga i centrala Sköndal. Planerade hus i vitt.

Översiktbilden visar omfattningen av det Stena fastigheter vill bygga i centrala Sköndal. Planerade hus i vitt.

FOJAB

Byggplaner engagerar

Det här är andra gången på kort tid som ett samrådsmöte lockar storpublik. Så var det även gällande byggplanerna på Filipstadsbacken i slutet av augusti.

Då liksom nu uppstod kritik mot att stadens tjänstemän och byggherrarna inte stod till svars för frågor inför hela gruppen av besökare. I stället hölls mötet i form av ett mingel-liknande öppet hus.

Finns det en rädsla för att svara på frågor inför en större grupp av åhörare?

”Denna gång valde vi ett öppet hus, där handläggare och experter från staden och byggaktören var utplacerade vid stationer för att berätta om projektet och svara på frågor. Alla på plats hade chans att få information och ställa frågor. Om man vill lämna synpunkter som ska behandlas under samrådet, så måste dessa alltid lämnas skriftligen.”, skriver Henrik Brånstad.

Samrådet om byggplanerna i Sköndal pågår till och med 4 november. Synpunkter kan mejlas till stadsbyggnadskontoret@stockholm.se