300 nya bostäder och en förskola. Det var bara några av de storslagna planerna kommunen hade för det framtida bostadsområdet Södra Hallsta, väster om Salemsvägen. Men trots att beslutet togs av kommunen för ett år sedan har ännu ingen spade satts i marken.
Anledningen är en långdragen rättsprocess, med överklaganden från bland annat Naturskyddsföreningen. I april kom beskedet att mark- och miljödomstolen rev upp bostadsplanerna.
Några av de punkter som domstolen kritiserar Salems kommun för är att det inte finns någon kompensationsåtgärd för torrläggning av våtmarken som Södra Hallsta ska byggas på och att detaljplanen saknar en "strategisk miljöbedömning" vilket krävs när det rör sig om en detaljplan som bedöms ha betydande miljöpåverkan.
Salems kommun överklagade beslutet till mark- och miljööverdomstolen, som nu meddelar att de inte tänker ta upp fallet. Därmed ligger mark- och miljödomstolens beslut fast.
Men Salems kommun ger inte upp kampen om bostäderna, förskolan och LSS-boendet.
– Beslutet var inte helt oväntat, men det känns skönt att vi har ett beslut så vi kan arbeta vidare, säger Arne Närström (S), kommunstyrelsens ordförande.
Arne Närström (S), kommunstyrelsens ordförande i Salem, är övertygad om att kommunen kommer försöka få till bostäder i södra Hallsta så småningom.
Albin Tingstedt
Kommer försöka igen
Nu ska kommunen ta fram en ny detaljplan för Södra Hallsta, enligt Arne Närström.
I det arbetet tar man till sig domstolens synpunkter, men målsättningen om 300 nya bostäder ligger fast.
– Det är den målbilden vi kommer jobba mot, säger Arne Närström.
Men många frågetecken kvarstår.
Detaljplanen Södra Hallsta är nära besläktad med detaljplanen Västra Garnudden med bland annat en dagvattendamm. Västra Garnudden är tänkt att kompensera för den våtmark som måste torrläggas när man bygger Södra Hallsta.
Nyligen godkände mark- och miljödomstolen detaljplanen Västra Garnudden, men även den är överklagad och man väntar nu på besked från mark- och miljööverdomstolen i det här ärendet också.
Dagvattendammen var tänkt att finansieras med pengar man fick för Södra Hallsta, menar Arne Närström.
– Vi måste titta på hur vi ska hantera detta. Vår inställning är att vi kommer försöka igen, men det kommer nog bara ta lite längre tid, säger han.
Plan om västra Garnudden ligger fast
Trots flera överklaganden ger mark- och miljödomstolen grönt ljus på planerna om en dagvattenparken i Salem.
Dagvattenparken i västra Garnudden ser ut att bli av, trots flera protester från bland annat privatpersoner och miljöorganisationer. Det står klart efter ett beslut i mark- och miljödomstolen som avslår överklagandena.
Nyligen beslutade samma domstol att häva kommunens planer på bostäder i södra Hallsta, och pekade bland annat på att dagvattenparken i västra Garnudden måste vara på plats innan man börjar bygga bostäderna, som skulle innebära torrläggning av våtmark.
Kommunen har sedan domstolens beslut inlett ett juridiskt arbete för att försöka hitta ett sätt att få till bostäderna i södra Hallsta.
Byggplanerna i södra Hallsta rivs upp av domstol
Planen på 300 nya bostäder längs med Salemsvägen ser ut att ha gått upp i rök efter ett domstolsbeslut.
Glädjande, tycker Naturskyddsföreningen som motsatt sig planerna från start. Tråkigt, tycker kommunen.
Det blir inga nya bostäder i södra Hallsta. Det står klart efter ett beslut i mark- och miljödomstolen som slår ned på flera punkter i detaljplanen som klubbades av kommunen i somras.
Bland annat rör det sig om att detaljplanen för södra Hallsta saknar en "strategisk miljöbedömning", vilket krävs när det rör sig om detaljplan som bedöms ha betydande miljöpåverkan. Mark- och miljödomstolen anser också att dagvattenparken i västra Garnudden ska vara på plats innan man torrlägger våtmarken i södra Hallsta. Detaljplanen för västra Garnudden har sedan tidigare också överklagats och är mitt uppe i en rättsprocess.
– Det är jättetråkigt. Jag hade hoppats på, och trodde, att alla utredningar var klara och godtagbara, säger Arne Närström (S), kommunstyrelsens ordförande i Salem.
Fortsätter kriga
Nu har kommunen anlitat en jurist som fått i uppdrag att hitta sätt att ändå få igenom detaljplanen ändå. Hur det är tänkt att gå till är kommunen inte på det klara med än.
– Det bästa vore att få till så många av bostäderna som möjligt, säger Arne Närström.
Han får uppbackning av oppositionsrådet Rickard Livén (M). För dem båda är det viktigt att visa att de står enade i frågan om södra Hallstas framtid.
– Projektet måste utvecklas i någon ordning. Då är det viktigt att vi tar med oss det som domstolen pekar på, så vi kan gå vidare och utveckla södra Hallsta så bra som möjligt. Det kommer vi arbeta gemensamt för, säger han.
Oklart om Garnudden
Om planerna i södra Hallsta blir verklighet återstår att se. Men flera av de överklagande parterna ser redan nu mark- och miljödomstolens beslut som en seger.
– Vi tycker det är viktigt att man utreder södra Hallsta med en ordentlig miljökonsekvensbeskrivning. Så som man utrett den nu är felaktigt, och det har vi tryckt på sedan ärendet var ute på remiss, säger Bo Ljungberg vid Naturskyddsföreningen Botkyrka/Salem.
Vad det här innebär för detaljplanen i västra Garnundden vågar Bo Ljungberg inte spekulera i – han vill inte föregå den pågående rättsliga processen. Men han och resten av Naturskyddsföreningen hoppas nu att domstolen ska riva upp även den detaljplanen.
– Den är tänkt att kompensera för den våtmark man torrlägger. Men det man gör är att anlägga ny våtmark i befintlig våtmark, så vi är kritiska mot även den planen. Nu ligger det hos domstolen att ta ställning till även den överklagan och vi får se vad som händer där, säger han.
Det bästa vore att få till så många av bostäderna som möjligt
Detta planerades i södra Hallsta
Ett nytt bostadsområde med 300 nya bostäder i flerbostadshus och radhus.
En ny förskola med plats för 100 barn.
Ett nytt LSS-boende.
En tvärförbindelse mellan Salemsvägen och vägen Rönninge torg med en cirkulationsplats längs med Salemsvägen.
Källa: Salems kommun