Två pojkar, 17 och 15 år gamla, döms för mordet i Bagarmossen i somras. 17-åringen dömdes till fängelse i åtta år och elva månader för mordet, en annan skjutning i Bagarmossen och förberedelse till mord. 15-åringen till sluten ungdomsvård i två år och tre månader för att ha hjälpt till - men också förberedelse till mord. På onsdagen kom domen.
Det var den 9 juli som en pojke sköts till döds på en gång- och cykelväg nära rondellen vid Bagarmossens infart. Vid 23.30-tiden hördes skottlossning till de kringliggande husen där folk var på väg att lägga sig. Andra tittade på sändningarna från fotbolls-EM. Flera personer tittade ut och såg en person springa i riktning mot Kärrtorp. En hann se de sista skotten avlossas.
– Jag tittade runt och såg en kille springa på cykelvägen nedanför där jag bor. Han sprang mot Kärrtorp, säger ett vittne i polisförhören efter mordet.
Kvar på cykelvägen låg en pojke som gått ut nian i Bagarmossens skola, ett par hundra meter bort, en månad tidigare.
I 17-åringens telefon hittade polisen fler filmer där vapen hanteras, bland annat i Bagarmossen och Kärrtorp. Enligt förundersökningen sjöng 17-åringen på en av filmerna som är tagen bara timmar innan mordet.
Polisen
Barn blev vittnen
Mordet föregicks av en skjutning den 7 juli. Det första larmet kom strax före klockan åtta på kvällen. På fotbollsplanen intill skolan spelade barn boll. Enligt polisens förundersökning stod skytten på cykelvägen intill när skotten föll.
Vittnen i närområdet såg personer fly. Andra hur skytten rörde sig i riktning mot rondellen i Bagarmossen. Ingen träffades. Åklagaren rubricerade skjutningen som försök till mord.
– Det är flera av de här barnen som sett det, sa en pappa i sitt larmsamtal till 112 strax efter.
Fynden i Kärrtorp
I juli greps två pojkar, 15 och 17 år gamla, som sedan dess varit misstänkta för att ligga bakom brotten. 17-åringen åtalades för att vara skytten, medan 15-åringen åtalades för att på olika sätt ligga bakom (se faktaruta).
Bland bevisen som åklagaren lade fram mot de två fanns bland annat chattar, övervakningsfilmer och vittnesmål.
Intill ett hus i Kärrtorp fann polisen efter mordet också kläder med tändsatspartiklar samt det misstänkta mordvapnet. På dessa fanns dna från 17-åringen. I förhör har han erkänt vapenbrott men samtidigt hävdat att det varit andra som skjutit vid båda tillfällena – och att han inte varit delaktig.
– Båda nekar till brott, sa åklagaren Daniel Insulander efter att åtal väckts.
Tingsrättens dom
Södertörns tingsrätt har kommit fram till att det är bevisat att det var 17-åringen som sköt pojken på cykelvägen liksom låg bakom skjutningen vid fotbollsplanen två kvällar före. 15-åringen dömdes för att ha hjälpt till både vid mordet och vid skjutningen på fotbollsplanen. Enligt tingsrätten är det bevisat han på olika sätt varit delaktig, bland annat genom att ordna bostad åt 17-åringen.
Flera av barnen har sett det.
Domen inbegriper också ett fall av mordplaner mot en man i 20-årsåldern dagarna kring de två skjutningarna. I bevisningen som åklagaren lade fram finns bland annat film tagen ett par timmar innan mordet. Den hittades i 17-åringens telefon och visar ett fullt pistolmagasin och miljön vid mannens hem. För detta dömdes de två för förberedelse till mord.
– Om 17-åringen i stället hade varit vuxen så skulle livstids fängelse ha dömts ut. Enligt tingsrätten ska därmed straffet bestämmas till omkring nio års fängelse. När det gäller 15-åringen delar tingsrätten åklagarens bedömning att straffet ska bestämmas till sluten ungdomsvård, säger rådmannen Peter Grym som var rättens ordförande i ett uttalande.
Polisen på plats i Bagarmossen dagen efter mordet.
Johannes Äng
Rivaliserande gäng
Både polis och åklagare menar att skjutningarna i Bagarmossen varit del av en konflikt mellan kriminella grupperingar. Enligt polisen finns en gruppering i Bagarmossen som sympatiserar med Foxtrot-nätverket. Samtidigt finns en rivaliserande gruppering i Skarpnäck som sympatiserar med Dalennätverket.
Enligt tingsrättens dom är det klarlagt att de dömda sympatiserat med Skarpnäcksgruppen. Det har dock enligt tingsrätten inte framkommit att den skjutne pojken hade någon koppling till gängkriminalitet, inte heller att det var just honom mördaren var ute efter. Enligt domen var de dömda kvällen den 9 juli snarare inriktade på att skjuta mannen i 20-årsåldern, eller någon på "motståndarsidan.
– Jag har inte hunnit läsa domen än. Men jag kan konstatera att man fäller båda utifrån påståendena i åtalet. Det finns inget i själva ansvarsdelen jag har att anmärka på nu, säger åklagaren Daniel Insulander till Mitt i.
Utöver de tidsbestämda straffen ska, 15- och 17-åringen, tillsammans betala cirka 600 000 kronor i skadestånd till brottsoffer och anhöriga.
Advokaten: "Tagit avstånd"
15-åringens advokat Behrang Eslami säger att de nu ska analysera domen. Därpå besluta om den ska överklagas.
"Av den skriftliga bevisningen i målet framgår att min klient saknat kännedom om mordet, att han blivit informerats om händelsen av en tredje person som saknar anknytning till gärningen och att det har skett efter gärningen. Därutöver framgår det av chattar i utredningen att min klient tagit avstånd från gärningen och beklagat sig över det som inträffat. Detta talar sammantaget för att min klient inte agerat med uppsåt", skriver Eslami i mejl till Mitt i.
17-åringens advokat berättar att domen kommer att överklagas i samtliga delar.
– Klienten förnekar att han agerat på något sätt som åklagarna påstår. Försvarets uppfattning är att tingsrätten landat helt fel i bevisvärderingen, skriver Joacim Wallgren som bland annat ifrågasätter iakttagelserna från ett vittne efter mordet.