Sverigedemokraterna har varit det tredje största partiet i Tyresö sedan valet 2022 men har inte haft några arvoderade ledamöter. Förrän nu. Per Carlberg (SD) är det nya oppositionsrådet i Tyresö, en position på heltid som han fick efter att Socialdemokraterna och Moderaterna gick ihop, och sedan i våras styr kommunen tillsammans.

Han har varit med i partiet sedan 1998 och varit vice gruppledare i region Stockholm fram till valet 2018.

– Nu kan vi växla upp vårt arbete, vi är inte hänvisade till att bara sitta kvällar och helger, säger han när Mitt i träffar honom och den nya gruppledaren Bjarne Vifell.

Så vad vill partiet arbeta för nu när inflytandet har blivit större? Svaret är trygghet. I det ryms kommunala ordningvakter, fler äldreboendeplatser och bättre hemtjänst. De vill ha ett större stöd för barn med särskilda behov i skolan och fler övervakningskameror.

Per Carlberg (SD) var inte beredd på att bli oppositionsråd men ser fram emot rollen.

Per Carlberg (SD) var inte beredd på att bli oppositionsråd men ser fram emot rollen.

Maja Johansson

– Är du inte trygg i ditt område så trivs du inte, och då kanske du flyttar härifrån. Det vill vi inte.

En annan käpphäst är Trollbäcken. Boende i området känner sig överkörda av kommunen och har i många år bedrivit opinionsarbete då de anser att planerna för stadsdelen är för kortsiktiga. SD vill att invånarna ska få större inflytande i hur framtidens byggen utformas.

Backade i EU-valet

De anser även att större krav ska ställas under upphandlingsprocesser för att kostnaderna för nybyggen inte ska skena.

– Vi måste sätta högre krav, inte ta det billigaste i stan. Man kan nästan ana att det finns en tendens att sälja in projekt billigt, säger Per Carlberg och tar Albybron som ett exempel. Där landade notan på 45 miljoner kronor i stället för 9 som först var tänkt.

Är Tyresö otryggt?

– Tyresö i sig har inte förändrats, det är andra faktorer som spelar in. Vi har kriminella nätverk som är aktiva och rekryterar unga, det måste vi slå sönder.

Det har stormat rejält kring SD de senaste efter Kalla faktas avslöjande att partiet använder anonyma konton på sociala medier, så kallade trollkonton, för att sprida vilseledande information och propaganda.

Det har inte påverkat partiet lokalt nämnvärt, enligt Per Carlberg, tvärtom har de fått många nya medlemmar.

– Folk har kommit fram och skojat, ”här står trollen”. Men vi har inga trollfabriker i Tyresö, jag lägger mig inte i vad de gör på riksnivå. Det är deras huvudvärk.

Bjarne Vifell (SD) är nu gruppledare och andra vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Bjarne Vifell (SD) är nu gruppledare och andra vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Maja Johansson

Trots nya medlemmar backade partiet lokalt i EU-valet. Men han är inte orolig.

– Vi får rannsaka oss själva och titta vad vi gjorde för fel.

Målet är att styra

SD ser den nya positionen och de kommande två åren till nästa val som en möjlighet att ”lära sig hantverket”.

– Det är viktigt att vi får lära oss hur det funkar i de här grupperna. Styrandet i sig är inte en sak att sträva efter, utan att få fram vår politik, säger Per Carlberg.

– Men självklart är målet fortfarande att styra en dag, säger Bjarne Vifell.