50 varv runt Bro Parks galoppbana motsvarar en distans på 100 kilometer. Precis så långt ska deltagarna i årets upplaga av SM i Ultralöpning, som den 13 maj arrangeras på Bro Park, i Upplands-Bro.
– Den här platsen är perfekt för den här typen av tävlingar, säger Göran Johansson, på Bålsta IK som arrangerar årets SM i samarbete med Friidrottsförbundet.
Göran Johansson, Jacob Jensen från arrangörsklubben Bålsta IK tillsammans med Anna Öhgren, marknadsansvarig på Bro Park.
Fredrik Gustafsson
Bara runt
En av fördelarna, menar Göran, är den generösa banlängden på två kilometer. Det gör att löparna inte kommer att behöva byta riktning under loppet.
– Det är annars vanligt att man byter håll efter några timmar på kortare banor för att minska skaderisken för deltagarna, förklarar Göran.
Löparna kommer inte att springa på någon av de faktiska galoppbanorna. I stället kommer de att hålla till mellan banorna, på en asfalterad väg som vanligtvis används av ambulans i samband med hästtävlingarna på arenan.
– Eftersom det är en höghastighetssport så åker en ambulans efter ekipagen under loppen, säger Anna Öhgren, marknadsansvarig på Bro Park.
SM och Veteran-SM i löpning på distansen 100 km avgörs på Bro Galopp den 13 maj.
Fredrik Gustafsson
Går för rekord
Och även om deltagarna i löptävlingen inte kommer att kunna mäta sig med hästarna när det kommer till fart, så kommer det att gå undan.
– Banan är snabb. Jag vet att åtminstone en av deltagarna i elitklassen, Mikael Ekvall, kommer att försöka slå det svenska rekordet, berättar Göran Johansson.
Det svenska rekordet på 100 kilometer för herrar är 6 timmar 22 minuter och 44 sekunder och innehas av Jonas Buud. Tiden motsvarar en snittfart på 3,49 minuter per kilometer.
– Mikael Ekvall kommer att försöka hålla 3,45-fart per kilometer. Några i elitklassen kommer att värma upp innan loppet. Mikael är en av dem, säger Göran.
”Kan bli spännande”
Anläggningen har 18 kameror som kommer att följa löparna under loppet. Tävlingen kommer att sändas på Friidrottskanalen.se. De som vill se tävlingen på plats ger Göran tipset att dyka vid lunchtid.
– Då börjar det dra ihop sig. Sista timmen för eliten kommer att kunna bli riktigt spännande, säger Göran Johansson.
Bröt två tånaglar
Jacob Jensen, också han från Bålsta IK är ultralöpare och har själv sprungit 100 kilometer.
– Det var en tävling i Växjö. Den banan var mycket kortare. Mentalt var det jobbigt fram till fem mil ungefär, sedan gick det lättare, säger han och tillägger att han sprang de sista tre milen med två brutna stortånaglar.
Nu ser han fram emot att följa årets SM-tävling från läktaren, som arrangör.
– Det är alltid roligt att se ansiktsuttrycken på löparna som börjar närma sig tio mil, säger Jacob Jensen.