Vartannat år genomför Stockholms stad Stockholmsenkäten: En undersökning om ungdomars levnadsvanor, hälsa och livsvillkor.
Det är unga i årskurs nio i grundskolan och årskurs två på gymnasiet som får svara på frågor, som bland annat handlar om droger, alkohol, kriminalitet, utsatthet för brott, psykisk hälsa och skola och fritid.
I delen som handlar om trygghet och utsatthet för brott sticker Farstas ungdomar ut. Fler känner sig otrygga i sina bostadsområden på kvällen än i andra stadsdelar.
Tjejer mer otrygga
Enligt Elin Sundqvist, trygghetssamordnare på Farsta stadsdelsförvaltning, kan det handla om hur mycket tillit, gemenskap och samhörighet ungdomar har till invånarna i bostadsområdet.
"Även den faktiska förekomsten av sprängningar och skjutvapenbrott som skett i bostadsområden i Farsta stadsdelsområde kan vara en anledning", skriver hon i ett mejl till Mitt i.
Av gymnasieeleverna är det 27 procent av killarna och 44 procent av tjejerna som upplever sina bostadsområden otrygga på kvällen. Det är flest av alla stadsdelar i Stockholms stad efter Skärholmen.
Det kan jämföras med stadssnittet som ligger på 14 och 27 procent.
Belysning och trygghetsvärdar
Novembersolen skiner och det är mycket folk i rörelse när Mitt i besöker Farsta centrum. Men att ta sig hem sent på kvällen är inte alltid lika härligt enligt 18-åriga Tilde Jonasson.
– Jag bor lite utanför i ett lugnt område. Men jag känner mig inte jättetrygg på kvällstid när det är mörkt, då vill jag inte gå här själv. När jag går hem sent vill jag helst möta upp någon som följer med mig hem.
Vad hade kunnat göra det tryggare i Farsta?
– Det är väldigt mörkt vid vissa gångbanor och bättre belysning hade hjälpt lite grann. Det är läskigt att höra om skjutningar så kanske fler visitationszoner också, säger Tilde Jonasson.
Tilde Jonasson, 18.
Rebecca Folkesson
Jennifer Englund som ofta shoppar i Farsta centrum känner sig rätt trygg i området.
– Det känns tryggt, det är inga konstigheter. Det är ett rätt lugnt område och jag har inte sett något obehagligt.
Trots att hon själv inte känner sig otrygg har hon förståelse för att många unga tjejer känner så.
– Det bästa skulle nog vara om det gick att sätta upp lite gatulampor på vissa ställen. Och ha fler trygghetsvärdar som är synliga ifall något skulle hända.
Jennifer Englund, 26.
Rebecca Folkesson
Stockholmsenkäten är en av källorna som Farsta stadsdel använder i analysen för det förebyggande arbetet.
"Stadsdelen kommer att försöka nå målgruppen ungdomar i större utsträckning för att få mer information bakom resultatet så mer träffsäkra insatser genomförs", skriver trygghetssamordnare Elin Sundqvist.
320 gymnasieelever och 416 niondeklassare i Farsta som deltog i undersökningen. Totalt var det 12 766 elever som svarade i Stockholm stad.