Götaplatsen

Allegori över våren heter verket som målades av Anna Maria Ehrenstrahl år 1687. Att hon är Sveriges första kvinnliga konstnär proklamerar Sophia Elisabet Brenner i hyllningsdikt från 1727.

Efter en omfattande restaurering visas nu målningen på Göteborgs Konstmuseum.

– Vi är mycket glada över att förvärva ett verk av Anna Maria Ehrenstrahl till Göteborgs konstmuseum, då vi länge upplevt ett behov av att komplettera den äldre konstsamlingen med verk av kvinnliga konstnärer. Jag tror att det här verket kan bli en riktig publikfavorit, som också bidrar till att lyfta fram kvinnornas del i den svenska konsthistorien, säger museichef Patrik Steorn i en kommentar.

Målning. Allegori över våren heter verket som målades av Anna Maria Ehrenstrahl år 1687.

Målning. Allegori över våren heter verket som målades av Anna Maria Ehrenstrahl år 1687.

Hossein Sehatlou

"Kvinnlig skaparkraft"

Anna Maria Ehrenstrahl räknas inte bara som Sveriges första kvinnliga etablerade konstnär. Hon är också den "första kvinnliga konstnären före år 1800 som finns representerad i Göteborgs konstmuseums samlingar.

– Hon är främst känd som porträttmålare, men verket Allegori över våren visar att hon även försåg den svenska publiken med symboliska framställningar, vilket var det allra senaste på kontinenten under barocken. Draperingarna, blommorna och arkitekturen visar på konstnärens skicklighet, och kvinnan som gestaltar naturens pånyttfödelse skulle också kunna tolkas som en bild av kvinnlig skaparkraft, säger Patrik Steorn.