Det varma och torra vädret som varit de senaste dagarna har gjort att vattenverket får jobba för fullt och ligger nära maxkapaciteten. Samtidigt som väderprognosen visar på fortsatt varmt och torrt väder. 

– Det ser ut som många soliga dagar framöver med lite nederbörd, säger Sara Dahlgren vatten- och avloppschef på Täby kommun.

Nu uppmanar Norrvatten, som producerar dricksvattnet, alla att spara på vatten.

"Folk fyller poolerna"

Sara Dahlgren säger att handlar om lite regn och en ökad förbrukning, helt enkelt.

– Främst handlar det om att folk fyller sina poler och vattnar kraftigt. Det varierar lite för olika kommuner, Norrvattenkommuner ökar cirka 30 procent den här perioden, säger hon.

Hon hoppas nu alla lyssnar och tar till sig av uppmaningen.

– Önskvärt i det här läget är att man inte fyller poolen eller vattnar kraftigt alls just nu. Kan man undvika det och skjuta på det så ska man göra det.

Till för dryck, hygien och mat

Det finns flera tips för att hålla vattenförbrukningen nere. Man kan dels spara regnvattnet från stuprör i en tunna och använda det att vattna med. Dels undvika att plantera gräsmattor och häckar och annat som kräver mycker bevattning under våren och sommaren.

Vatten i Mälaren finns det mycket av men problemet är att vattenverket inte hinner med att producera så mycket dricksvatten som efterfrågas. Vattenverket är inte anpassat för att många människor vill använda mycket vatten samtidigt.

– Det kommunala dricksvattnet är främst till för mat, dryck och hygien.

Kan bli förbud

Undvik även att använda vattenspridare och vattenslang. Måste man vattna så uppmanas man att vattna med vattenkanna tidig morgon, på kvällen eller nattetid då vattnet inte avdunstar.

Om inte förbrukningen minskar kan det bli aktuellt med ett bevattningsförbud.

– Alla måste hjälpas åt att spara på vattnet nu, vi börjar med en vädjan och hoppas att det ska lösa sig annars kan det bli ett förbud, säger hon.