I dag onsdag öppnade Värmdös nya öppna förskola och redan första dagen hittade många föräldrar och deras barn dit. Ljudet av prat och lek hörs som ett trivsamt sorl runt om i lokalen. 

Ella Sterntaipale, mamma till Nova, Malin Kåge, mamma till Lo, och Malin Malmberg, mamma till Arvid, ger nya öppna förskolan med beröm godkänt.

Ella Sterntaipale, mamma till Nova, Malin Kåge, mamma till Lo, och Malin Malmberg, mamma till Arvid, ger nya öppna förskolan med beröm godkänt.

Eva Tonström

I ett av rummen leker Lo, Nova och Arvid bland mjuka mattor, en låtsasbåt i trä och stora gosedjur.

– Det är jättefint här och ett bra läge. Jag är förvånad över att det inte fanns en öppen förskola här i Gustavsberg redan, kommunens största centralort. Jag tror att det här är efterlängtat, av många, säger Malin Kåge, mamma till Lo. 

Olika miljöer att välja på

Nya öppna förskolan ligger högst upp i Runda huset och är inredd med olika stationer: Rörelserum, lugn och ro-rum, läsa och berätta-rum och ateljéverkstad. Där finns också plats för gemensam sångsamling och ett pentry där man kan värma lunch och ta en fika.

Charlotte Pompeius, förskollärare, kommer att jobba på öppna förskolan i Gustavsberg. "Tanken är att de olika miljöerna här ska kännas som en introduktion till förskolan" säger hon.

Charlotte Pompeius, förskollärare, kommer att jobba på öppna förskolan i Gustavsberg. "Tanken är att de olika miljöerna här ska kännas som en introduktion till förskolan" säger hon.

Eva Tonström

– Jag är jättestolt över våra fina miljöer som vi lyckats skapa och vi har redan fått mycket positiv respons från föräldrarna. Så kul! säger Charlotte Pompeius, förskollärare på öppna förskolan i Gustavsberg.

– Tanken är att det här ska kännas som en förberedelse till förskolan, så att det liknar miljön på en vanlig förskola, tillägger hon. 

Hon ska vara på öppna förskolan fyra dagar i veckan. En dag i veckan jobba uppsökande med att få fler föräldrar att skriva in sina barn på förskola, och besöka öppna förskolan. 

Lo kollar in böckerna som finns i rörelserummet, här med mamma Malin Kåge. I bakgrunden syns Malin Malmberg, mamma till Arvid, med Nova bredvid också.

Lo kollar in böckerna som finns i rörelserummet, här med mamma Malin Kåge. I bakgrunden syns Malin Malmberg, mamma till Arvid, med Nova bredvid också.

Eva Tonström

Blir kommunens andra öppna förskola

Fram tills nu har det bara funnits en öppen förskola i kommunen, Blåsippan i Hemmesta. Gänget som Mitt i Värmdö träffar har varit där några gånger, även på församlingarnas mötesplatser Kyrkettan och Sjöliden.

– Öppna förskolor är jätteviktiga, både för att barnen ska få träffa andra barn och leka, och för oss föräldrar så att vi kan ses. Här finns trygga lekytor och man lär känna nya föräldrar, säger Malin Malmberg, mamma till Arvid.

– Det är lätt att promenera hit, eller ta bussen, så läget är verkligen bra för många, säger Ella Sterntaipale, mamma till Nova.

Ett viktigt inslag på nya öppna förskolan är att böcker och information ska finnas på flera språk, enligt Charlotte Pompeius. Precis som i Hemmesta kommer den även fungera som familjecentral och Svenska med baby planerar att ha sina träffar där.

Ta en sten när du kommer, när stenarna på brickan är slut är det fullt i lokalen. Det är budskapet på lappen vid entrén, med de färgglada stenarna. Max 30 personer –  barn och vuxna – får plats på nya öppna förskolan.

Ta en sten när du kommer, när stenarna på brickan är slut är det fullt i lokalen. Det är budskapet på lappen vid entrén, med de färgglada stenarna. Max 30 personer – barn och vuxna – får plats på nya öppna förskolan.

Eva Tonström

Klart: Här öppnar Gustavsbergs nya öppna förskola

Nu är det klart att Värmdös nya öppna förskola hamnar i Runda huset.

På samma plats blir det även en familjecentral och Svenska med baby.

Just nu pågår arbetet med att anställa en förskollärare som ska jobba heltid på den nya öppna förskolan i Gustavsberg.

– Vi har jobbat länge med att försöka få till det här, att kunna erbjuda en öppen förskola i Värmdös största tätort. Nu är jag glad att vi har hittat en lösning. Runda huset ligger centralt och bra till, lätt för familjer att ta sig till, säger Sam Assadi (S), ordförande i förskolenämnden och socialnämnden.   

300 barn inte inskrivna förskola

Det ska samtidigt vara en familjecentral, genom ett samarbete med BVC, MVC och socialtjänstens familjebehandlare.

– Öppna förskolan fungerar då som en mötesplats där de här olika funktionerna kan ha informationsträffar och närvara vid behov. Vi hoppas att det ska bidra till att förbättra barns fysiska, psykiska och sociala hälsa, säger Sam Assadi.

Ett liknande samarbete finns redan på öppna förskolan i Hemmesta, som länge varit Värmdös enda öppna förskola.

Pedagogen som anställs ska jobba uppsökande med att fånga upp barn som i dag varken är inskrivna på förskola eller går på öppen förskola. Det rör sig om cirka 300 barn i åldern 1-5 år, vilket motsvarar knappt tio procent av alla barn i den åldern i Värmdö. Cirka 40 av dem är i åldern 3-5 år.

Viktig målgrupp: Nyanlända familjer

Samarbetet med Svenska med baby, som kommer ha träffar på Gustavsbergs öppna förskola, hoppas man ska vara en hjälp i det arbetet. Där ses föräldrar med olika bakgrund, från olika kulturer, och lär känna varandra ihop med barnen.

– Det är framförallt nyanlända familjer vi vill nå och informera om vilka möjligheter som finns, och genom det öka inskrivningen i förskolan, säger Sam Assadi. 

Även Svenska med baby finns redan sedan en tid tillbaka på öppna förskolan i Hemmesta. 

Nu ska lokalerna göras iordning med bland annat ett pentry, toalett med skötbord och avgränsningar och räcken ska sättas upp. 

Hur mycket verksamheten kommer att kosta kommunen på årsbasis är inte helt klart, men budgeten för september-december 2024 är 400 000 kronor.

Öppna förskolan i Gustavsberg

Vad: Pedagogisk verksamhet för barn upp till 5 år och deras föräldrar. Positiva effekter med öppen förskola, enligt forskning som kommunen hänvisar till: Sänker tröskeln för inskrivning i vanlig förskola, stöttar i föräldraskapet och främjar barns hälsa, förbättrar nyanlända barns språkutveckling och integration.

Var: Plan 4 i Runda huset i Gustavsberg. Hela Runda huset är fyra våningar högt, med en yta på cirka 1 200 kvadratmeter. Huset kommer även att användas av Ung i Värmdö och Värmdö kulturskola.

Hur: Gratis och drop in, klockan 9-15 fyra dagar i veckan.

När: Planen är att öppna i oktober.

Källa: Värmdö kommun

Sam Assadi (S), ordförande i förskolenämnden och socialnämnden.

Sam Assadi (S), ordförande i förskolenämnden och socialnämnden.

Socialdemokraterna Värmdö

Klart: Här öppnar Gustavsbergs nya öppna förskola

Ska jobba uppsökande – 40 barn 3-5 år går inte på förskola i Värmdö