Rån, våld och övergrepp mot prostituerade blir allt vanligare, larmar polisen. När vi ringer upp Simon Häggström på Norrmalmspolisens prostitutionsgrupp berättar han att han sitter med en utredning där en man inte bara köpt sex, utan även slagit sönder kvinnans telefon.

– Att sälja sex är och har alltid varit förenat med enorma risker. Men det vi har sett den senaste tiden är en ökning av våldsbrott och kvinnorna vittnar om att köparna har blivit väldigt respektlösa, säger Häggström.

Han har arbetat mot prostitution i Stockholm sedan 2008 och märker att samhällsklimatet har blivit råare.

– Mer eller mindre varje vecka tar vi upp anmälningar som inte bara rör sexköp. Oftast rån, våldtäkt och misshandel.

Stort mörkertal

Offren är oftast utländska kvinnor, och anmälningsbenägenheten är mycket låg, berättar Häggström.

– De som kontaktar oss är de som har förtroende för oss och kanske har träffat oss tidigare. Mörkertalet borde alltså vara väldigt stort.

Polisen ser att många av gärningsmännen är påverkade av alkohol eller kokain, vilket enligt Häggström ökar risken för våld.

– De risiga värdringarna har en tendens att manifestera sig och komma upp till ytan.

En oroande trend är att sexköparna blir allt yngre. I Stockholm finns det flera aktuella fall som involverar grova rån och våldtäkter där de misstänkta förövarna är så unga som 15 år.

– När jag började med detta så grep jag män i 40- och 50-årsåldern. I dag ser vi många unga män, ofta i 20-årsåldern, och vissa ännu yngre, säger Häggström.

Förstärkt budgeten

Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, är oroad över utvecklingen. På samma sätt som staden arbetar riktat mot andra målgrupper i riskmiljöer behöver det finnas stöd och hjälp även för prostituerade som utsätts för grova brott, anser han.

Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd, menar däremot att mycket redan görs. Han pekar på att det rödgröna styret har gjort budgetförstärkningar och samordnat arbetet.

– Bland annat har vi byggt ut Mikamottagningen med fler anställda och bildat en sektion mot prostitution och människohandel. Vi ser nu att köerna till Mikamottagningen succesivt kortas ner, säger Ojanne (S).

Vad beror förändringen på? Förutom ett hårdare samhällsklimat tror Häggström att pandemin kan ha påverkat när människor satt instängda och mådde dåligt. Även det försämrade ekonomiska läget kan spela in, enligt Häggström.

– Männen har inte lika mycket pengar. De försöker pruta, komma undan och stjäla tillbaka pengarna.