Elden är på plats. Läktarna längs Seine och i Versailles slottspark är färdigbyggda och på de franska gatorna trängs människor från hela världen.

Sommarens andra stora sportfest, OS i Paris, har precis dragit i gång och den första handbollsmatchen är spelad. Svenska landslaget tävlar för femte gången i rad och under OS i Tokyo tog de en fjärdeplats, så pressen är hög.

Men när Mitt i pratade med Nackafostrade landslagsspelan Elin Hansson, tio dagar innan premiärmatchen, kände hon sig inte särskilt nervös.

– Det är direkt innan matcherna som jag kan känna lite nervositet.

27-åringen är uppvuxen i Saltsjö-Duvnäs och spelade i moderklubben Skuru IK mellan 2015 och 2022, där hon vann både SM- och cupguld. Landslagsdebut gjorde hon 2018 och sommarens OS är hennes andra.

Sedan i år är Elin Hansson hemmahörande i den danska toppklubben Team Esbjerg.

Sedan i år är Elin Hansson hemmahörande i den danska toppklubben Team Esbjerg.

Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget

Konkurrensen inför sommaren har varit stenhård. Den svenska truppen på 21 personer som har tävlat i vårens EM- och OS-kval blev 14 i juni, men inför resan har alla spelare samlats i Eskilstuna där Svenska Olympiska Kommittén håller läger för alla olympier.

Många Nackabor till Paris

Elin Hansson har inte haft några matcher med sitt klubblag Team Esbjerg på ett tag så för henne har det varit fokus på styrka och träning. Resten av laget har hon träffat några gånger under sommaren, men nu ska de inte skiljas förrän efter att den sista matchen är spelad.

– Det känns bra i laget, alla är förväntansfulla och det är alltid kul att samlas, säger Elin Hansson.

Träning och taktik gäller de kommande dagarna. Det är en utmanande grupp med länder som Norge och Danmark, som vann silver respektive brons i handbolls-VM förra året och där Danmark är det lag som har flest OS-titlar. Enligt Elin Hansson är alla matcher lika betydelsefulla.

– Det blir en tuff premiärmatch mot Norge men varje match är tuff eftersom det bara är bra lag som är med, det gör det svårare.

Samma lag som Årets spelare

Hon är inte den enda från Nacka som ska tävla i Paris. Seglarna Vilma Bobeck och Emil Järudd, båda födda och uppvuxna i kommunen och tillhörande klubben KSSS, är uttagna till OS.

Elin Hansson tycker att alla landslagsmatcher är roliga och ser fram emot att åka till Paris med resten av spelarna.

Elin Hansson tycker att alla landslagsmatcher är roliga och ser fram emot att åka till Paris med resten av spelarna.

Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget

Vilma Bobeck är rorsman i besättning med Rebecca Netzler och de seglar i OS-klassen 49er FX, första seglatsen är den 28 juli. Även Emil Järudd är rorsman och han tävlar i Nacra 17 med Hanna Jonsson från den 3 augusti.

Från grannkommunen Värmdö tävlar landslagskollegan Linn Blohm, som blev utnämnd till Årets spelare i svensk handboll tidigare i år.

Elin Hansson ser fram emot veckorna med laget och att få uppleva Paris tillsammans.

– Det är alltid kul att spela matcher med landslaget och jag ser fram emot ett OS med de som är uttagna.