Geriatrik är specialistvård för äldre, ofta multisjuka, personer. I och med att det har varit ett vårdval har vårdgivare fritt kunnat etablera sig.

Men nu kommer det bara att erbjudas idéburna vårdgivare. På så sätt kan Stockholms sjukhem finnas kvar, liksom Ersta diakonisällskap.

Nyligen har de krav som ställs på dem fastställts. Där ingår dock varken tillgång till syrgas eller röntgen, något som varit argument mot Vårbergsgeriatriken och Danviksgeriatriken.

– Det är konstigt att det som framhållits som brister i våra lokaler nu inte kravställs för idéburna vårdgivare. I övrigt kan vi klicka i varenda box i förfrågningsunderlaget, säger Maria Lagergren, verksamhetschef vid Capio som driver Vårbergsgeriatriken.

Sjukhuset har 200 anställda. Enligt Lagergren är det "en handfull" medarbetare som slutat på grund av det oklara läget.

– Vi vill inte stänga. Capio tittar nu på om det finns några lösningar, och vi fortsätter att ha en dialog med regionen, säger hon.

Personalbrist

Totalt finns drygt 1 100 geriatriska vårdplatser i regionen. Men enligt politikerna skulle de kunna vara fler, då många geriatriska sjukhus har platser som de inte kan bemanna.

Tanken med att stänga två sjukhus är att minska konkurrensen om personal, och utöka kapaciteten vid Nackageriatriken, Erstageriatriken, Dalens sjukhus och Södertälje sjukhus.

Kritikerna menar dock att alla sjukhus kommer att behövas då andelen äldre väntas öka.

Höjer kvalitén

Sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S) skriver i en kommentar att målet är att höja kvalitén på den geriatriska vården, med färre transporter för svårt sjuka och en plan för hur antalet vårdplatser ska bli fler. Någon upphandling av Vårbergsgeriatriken och Danviksgeriatriken blir det dock inte.

"Vi ska även ta fram en ny ersättningsmodell för att höja ersättningen för patienter med större vårdbehov" skriver hon.

Chockbeskedet: Två geriatriska sjukhus stänger

Bestörtning, och oro. Företrädare för Vårbergsgeriatriken och Danviksgeriatriken är kritiska till beslutet att de läggs ned.

Vårbergsteriatriken, som drivs av Capio, är nyrenoverad och togs i bruk 2020. Syrgas är dragen i väggarna och personalen har börjat utbildas i att hantera den.

Just syrgas, och röntgen, bör vara standard vid de geriatriska sjukhusen, enligt den äldreplan som nu klubbats i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Att Region Stockholm nu inte förlänger avtalet med dem är ett dråpslag:

– Helt obegripligt. Då finns det ingen geriatrik på den här sidan söderort, säger enhetschef Brita Eriksson de Franco-Cereceda.

Svårt få personal

En anledning till att de styrande politikerna vill stänga Vårbergsgeriatriken och Danviksgeriatriken är att många geriatriska sjukhus i regionen har tomma platser, fast inte personal att bemanna dem.

Tanken är att minska konkurrensen om personal och kunna utöka kapaciteten vid Nackageriatriken, Erstageriatriken, Dalens sjukhus och Södertälje sjukhus.

Samtidigt avskaffas vårdval geriatrik, alltså den fria etableringsrätten, med undantag för idéburna vårdgivare. Vården ska istället upphandlas, eller drivas i egen regi, vilket ska göra det lättare att styra vården dit den behövs. 44 miljoner kronor beräknas också sparas in.

Bo nära en förutsättning

Men Brita Eriksson de Franco-Cereceda tycker att resonemanget haltar.

– Vi har 66 platser och hör till dem med högst beläggning. 200 personer arbetar här, många ensamstående kvinnor, som tack vare att de har nära till jobbet kan arbeta heltid. Nu är många oroliga, säger hon.

Danviksgeriatriken har 120 anställda.

– Om sjukhuset avvecklas finns det ingen garanti att personalen kommer att övergå till andra geriatriska kliniker, utan man riskerar att förlora personal som arbetar med äldre, skriver Ann Svalberg, operativ chef vid Familjeläkarna som driver sjukhuset, i ett mejl.

Fler vårdplatser behövs

Totalt försvinner 110 vårdplatser, samtidigt som 121 tillkommer vid andra sjukhus.

– Och det trots att antalet äldre ökar med över 50 procent till 2032, och det då behövs ytterligare 500 platser. Det riskerar att bli brist på vårdplatser vilket drabbar äldre sköra patienter, skriver hon.

Det finns ingen garanti att personalen kommer att övergå till andra geriatriska kliniker

Här ska geriatrisk vård finnas

Ett nytt vårdval för idéburna vårdgivare inrättas, vilket gör att Stockholms sjukhem i Bromma och på Kungsholmen, samt Ersta sjukhus, kan fortsätta som tidigare.

Geriatrisk vård upphandlas vid Dalens sjukhus, Handens sjukhus, Löwenströmska, Nacka sjukhus, Sollentuna sjukhus och i Nynäshamn.

Geriatriken vid Jakobsbergs sjukhus och Sabbatsbergs sjukhus fortsätter i regional regi.

Utöver det finns geriatrik vid Danderyds sjukhus, Karolinska i Huddinge och Södertälje sjukhus.

Källa: Region Stockholm

Rättelse

I en artikel i Mitt i vecka 22 skrev vi felaktigt Danvikshem, i stället för Danvisgeriatriken. Det är alltså Danviksgeriatriken som läggs ner, inte Danvikshem.

Källa: Mitt i

Företrädare för Danviksgeriatriken och Vårbergsgeriatriken var på plats inför beslutet i nämnden och lade fram sin sak för politikerna, här  hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Talla Alkurdi (S).

Företrädare för Danviksgeriatriken och Vårbergsgeriatriken var på plats inför beslutet i nämnden och lade fram sin sak för politikerna, här hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Talla Alkurdi (S).

Ann Svalberg

Chockbeskedet: Två geriatriska sjukhus stänger

”Riskerar att bli brist på vårdplatser vilket drabbar äldre sköra patienter”

När det gäller syrgas och röntgen uppger hon att samtliga kliniker i det idéburna vårdvalet har tillgång till syrgas, och att fler kliniker än tidigare nu har röntgen.

Planen: Så ska äldre slippa bollas runt i vården

Äldre som skickas kors och tvärs mellan akutsjukhus, geriatrik och boenden. Och ingen som tar ansvar för helheten.

Det är läget enligt Talla Alkurdi (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, som nu lägger fram en ny plan för sjukvård för äldre.

– De äldre bollas runt. Nu har vi en helhetsplan, för första gången, säger hon.

Om den kan genomföras har alla äldre en fast läkare på sin vårdcentral, som tar ett helhetsansvar. Äldre som behöver sjukhusvård läggs in direkt på ett geriatriskt sjukhus som har tillgång till både röntgen och syrgas.

Väntetiden för dem som måste till akuten blir därmed kortare, och de kan sedan snabbare föras över till geriatriken.

Orsaken till att äldre blir kvar på akutmottagningarna brukar uppges vara brist på geriatriska vårdplatser. Men rum och sängar finns.

– De geriatriska sjukhusen har kapacitet, men kan inte bemanna. Det här måste vi få bukt med. Som det är nu konkurrerar sjukhusen om personalen, säger Alkurdi.

Vårdvalet avskaffas

Vårdval geriatrik avskaffas. Därmed råder inte längre fri etableringsrätt, och avtalen med två vårdgivare förlängs inte: Danviksgeriatriken som drivs av Familjeläkarna och Capio geriatrik Vårberg.

Patienterna tas istället hand om vid Nackageriatriken, Erstageriatriken, Dalens sjukhus och Södertälje sjukhus.

Samtidigt införs vårdval för idéburna, icke vinstdrivna, vårdgivare, vilket gör att Stockholms sjukhem (Bromma och Kungsholmen) och Ersta kan fortsätta som förut.

– Just inom äldrevården har idéburna kunnat ge mycket bra vård, och vi vill värna om dem.

Vill kunna styra

Övriga geriatrik fortsätter att upphandlas som idag, eller drivs i regionens regi.

– Vi måste kunna styra bättre och bygga ut där det behövs. Med vårdval kan man bara hålla tummarna och hoppas, säger Talla Alkurdi.

Oppositionsregionrådet Axel Conradi (M) säger att de inte längre ser vårdval som enda svaret på sjukvårdens problem, men att lägga ner två sjukhus med 100 vårdplatser är fel väg att gå:

– De äldre blir fler, fler behöver vård, sjukhusens geriatriska avdelningar är fulla. Det här gör mig orolig, säger han.

Trolleri?

Han menar att man inte kan vara säker på att personalen på Danviksgeriatriken och Vårberg går till övriga geriatriska sjukhus så att de kan öka sin kapacitet.

– Att tro att man kan trolla fram personal till de vårdplatserna lugnar inte mig.

Det här måste vi få bukt med

Geografisk indelning och mer ansvar för vårdcentralerna

Fast läkare för äldre på vårdcentralerna.

Vårdcentralen har huvudansvaret för multisjuka äldre.

Antalet geriatriska vårdplatser ökar på främst Dalengeriatriken, Ersta, Kungsholmsgeriatriken, Sollentunageriatriken, Södertäljegeriatriken.

Dagens 1 076 vårdplatser ökar till 1 210 inom fem år.

Danviksgeriatriken och Vårbergs sjukhem stänger nästa år.

Äldrevården delas in i åtta geografiska områden för bättre samarbete med kommunerna, som kopplas till geriatriska kliniker.

Källa: Beställarplan för äldre

Talla Alkurdi (S) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden där regionens mittenstyre bestående av S, C och MP med stöd av V nu lägger fram en ny äldreplan.

Talla Alkurdi (S) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden där regionens mittenstyre bestående av S, C och MP med stöd av V nu lägger fram en ny äldreplan.

Ingrid Johansson

Planen: Så ska äldre slippa bollas runt i vården

100 vårdplatser försvinner, men övriga sjukhus ska utöka kapaciteten ✔ ”Måste få bukt med det här”