Den privat drivna barn- och ungdomsmedicinska mottagningen, Bumm, tog betalt av regionen för åtgärder de inte hade rätt till, och har krävts på 1 712 240 kronor i återbetalning.
Utöver det har flera brister, till exempel vad gäller bemanning, nu gjort att avtalet sagts upp.
Det är ett av flera avtal med olika vårdgivare som regionen avslutat under årets första månader, på grund av fusk eller andra brister.
Totalt finns återkrav eller skadestånd om 36 miljoner kronor hittills i år, enligt hälso- och sjukvårdsnämndens delrapport.
– 36 miljoner motsvarar helårslönen för 50 sjuksköterskor, säger finansregionrådet Aida Hadzialic (S).
Utreder
Sedan ett par år har Region Stockholm en särskild enhet mot oegentligheter och välfärdsbrott.
– De allra flesta vårdgivare gör ett bra jobb, och jag tror att de anser att det här arbetet är fullt legitimt. Medborgare och patienter ska kunna känna sig trygga med att skattepengarna hamnar rätt, säger hon.
I konkurs
Bumm-mottagningen försattes i konkurs i somras, och patienterna remitterades till andra mottagningar. Då uppdagades dessutom att patienter kallats till medicinskt omotiverade återbesök, ett sätt att tjäna pengar.
Regionen har nu skärpt skrivningarna i avtalen. Fler personer kring vårdgivarna granskas också, så även underleverantörer.
På spaning efter välfärdsbrott
Region Stockholm har Sveriges första, och enda, särskilda enhet mot fusk och välfärdsbrott. Stockholm är ju också den region som har i särklass störst antal olika vårdgivare.
Mottagningar som får skattemedel för vård de inte utfört, som inte journalför eller undanhåller skatt. Privatläkare som skriver ut narkotikaklassade läkemedel till missbrukare.
Det är sådant som Region Stockholms enhet mot oegentligheter och välfärdsbrott ska sätta stopp för.
Häromveckan fick enheten besök av Lena Hallengren (S), socialminister i den tidigare regeringen, och finansregionrådet Aida Hadzialic (S).
– Jag är mån om att resurserna i välfärden används rätt, och tycker det är intressant att besöka den region som har mest upphandlad vård och störst andel privat vård i hela Sverige, sade Lena Hallengren.
Många avtal
Stockholm är den första regionen i Sverige som har en särskild enhet som ska avslöja vårdgivare som försöker sko sig på systemet. Enheten inrättades 2022.
Det finns omkring tusen olika vårdgivare i regionen. Deras verksamhet regleras i avtal. Totalt handlar det om över 2 000 olika avtal.
Aida Hadzialic menar att det är alltför många oseriösa vårdgivare som fått tillträde till vården:
– Det finns en del att hinna ikapp, och nu spänner vi bågen, sade hon.
Matilda Hultgren, enhetschef, poängterar dock att "majoriteten av vårdgivarna är jättebra" och att samarbetet är gott.
Avvikelser
Men ibland kan de se att en vårdgivare avviker från andra med samma uppdrag, till exempel när det gäller andelen läkarbesök eller diagnoser som ger extra betalt. Ibland får de in tips, eller signaler från Patientnämnden om att det inte står rätt till.
Om vårdgivaren tagit för mycket betalt av regionen krävs pengarna tillbaka.
– Vi är också skyldiga att ge dem en chans till rättelse. Men om det är patientosäkert tar vi till omedelbara åtgärder, säger Matilda Hultgren.
Polisanmäls
Avtalet med vårdgivaren kan då sägas upp, som häromsistens med den fertilitetsklinik som förutom att ta betalt för vård de inte hade rätt till också orsakat vårdskador och undanhållit skatt.
Det kan också bli en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, eller en polisanmälan för bedrägeri.
De senaste åren har återkrav om 125 miljoner kronor polisanmälts, och felaktiga framtida utbetalningar om 50 miljoner kronor om året stoppats.
Nu spänner vi bågen
Välfärdsbrott som stoppats
Tre vårdcentraler, i Kista, Tyresö och Märsta, fick stänga 2021 efter fusk och skattebrott.
Sex privatpraktiserande läkare och två fysioterapeuter får sina utbetalningar stoppade och krävs på miljonbelopp.
15 privatpraktiserande läkare krävs på sammanlagt 40 miljoner kronor för att ha missbrukat rätten till fri diagnostik, främst gällande hälsoundersökningar.
Avtalet med en fertilitetsklinik på Östermalm sades upp i januari 2024 efter felaktig fakturering, vårdskador och skattefusk.
Källa: Enheten mot oegentligheter och välfärdsbrott
Lena Hallengren och Aida Hadzialic besökte Region Stockholms enhet för oegentligheter och välfärdsbrott häromveckan.
Ingrid Johansson