Sandro och Malin Wennberg från Gustavsberg har kört Tesla i 3,5 år, men nu är det nog, säger de. Sandro Wennberg gick ut med beskedet nyligen på sin Facebooksida.
– Det är flera saker som påverkar, men heil-hälsningen blev droppen. Jag kände att jag inte med värdighet kan köra runt i ett bilmärke som är så starkt förknippat till dess ägare, Elon Musk, säger han.
"Gått från excentrisk till maktgalen"
Det Sandro Wennberg refererar till är gesten som Elon Musk gjorde i samband med att Donald Trump svors in som president tidigare i veckan.
– Det känns olustigt att köra omkring i en Tesla nu så vi är glada att vi fick den såld. De har blivit svårare att sälja, är vår erfarenhet, säger Malin Wennberg.
Annat som påverkat deras beslut är att företaget vägrar teckna kollektivavtal i Sverige och att Elon Musk stöttat Donald Trump i hans valkampanj.
Teslas ägare Elon Musk, och hans politiska engagemang i val både i USA och nu i Tyskland, har skapat debatt om varumärket.
Mostphotos
Att vägra Tesla är ett ställningstagande för att inte sponsra Musks verksamhet och hans ideologiska idéer, menar de.
– Musk har gått från att vara en smått galen och excentrisk innovatör till en politisk maktperson med vansinniga värderingar. Till slut skämdes man över att köra runt i en Tesla. Det är fler i vår bekantskapskrets som känner likadant, säger Sandro Wennberg.
Ny trend
Varumärkesexperten Edit Künstlicher menar att det är en ny rörelse som håller på att dra i gång, mot Tesla och bilföretagets ägare.
– Det pågår just nu i både Tyskland och Sverige och det startade långt innan heil-hälsningen, även om det nog var droppen för många, säger hon.
Edit Künstlicher tror inte att den nya anti-Teslarörelsen kommer att påverka varumärket nämnvärt. I stället kommer biltillverkaren behöva hitta andra målgrupper att sälja till.
– Man kommer inte längre köpa en Tesla av värdegrundsskäl, för att man vill tänka hållbart och vara snäll mot klimatet. De nya köparna tror jag är människor med mycket pengar som inte bryr sig så mycket om miljön, säger hon.
Starka reaktioner
Sedan artikeln först publicerades har den väckt starka reaktioner bland läsare på Mitt i:s sociala medier. Både bland dem som håller med paret Wennberg och bland dem som inte håller med och menar att det finns politik bakom ställningstagandet.
– Jag vill förtydliga att det här inte har någonting att göra med mitt engagemang hos Socialdemokraterna i Värmdö eller mitt yrke inom PR. Jag har inga uppdrag, politiskt eller professionellt, som rör Tesla eller dess ägare Elon Musk. Det är ett rent privat statement från mig och min fru, säger Sandro Wennberg.
Mitt i Värmdö har sökt Tesla i Sverige.