Stockholm Art Week föddes 2011, initiativtagaren Joanna Sundström hade en idé om att samla krafterna och arrangera något som flera av de ledande konstaktörerna kunde enas kring.

Inspirationen fick hon från Art Basel, världens största konstmässa, grundad redan på 1970-talet.

– Konsten är så viktig i den oroliga tid vi lever i. Där finns något alla kan mötas kring, man kan reflektera över samhället och vem man är. Konsten behövs verkligen i ett modernt och nyfiket samhälle. Som konsten mår, så mår en stad, säger Joanna Sundström.

Hur mår Stockholm som konststad?

– Rätt bra. Det öppnar nya gallerier, andra gallerier expanderar och vi har sett många påkostade privata initiativ så som Bonniers konsthall, Magasin III, Sven-Harrys, Hospitalet och Fotografiska. Vi har också enprocentsregeln som gör att en bestämd del avsätts för konst vid ny-, till- och ombyggnader. Däremot blåser kalla vindar för kulturen och de offentliga medlen minskar.

Vad är Stockholm Art Week?

– Det är ungefär som Modeveckan, fast för konst och öppet för alla. Fokus är samtidskonst och det är ett sätt att rama in Stockholm som konststad. Vi är kända för vår musik, mode, design och innovation men inte lika identifierade som konststad.

Sedan starten för 13 år sedan har veckan blivit mer och mer publik, enligt Joanna Sundström. I år är den större än någonsin med fler än 60 deltagande konstaktörer: ­museer, gallerier, institutioner, auktionsverk med flera. På programmet, som innehåller uppemot 150 punkter, finns utställningar, guidade turer, samtal, performanceföreställningar och konstmarknader.

– Målet är att alla som befinner sig i Stockholm ska ta del av minst en programpunkt, och att inresande ska planera sin vistelse till Stockholm för Art Week.

Vill vara en guide

Stockholm Art Week vill också vara en guide till konst­staden Stockholm.

– Jag är inte så orolig för dem som redan är ”addicted” men det är ganska svårt att hitta information om vad man kan se just nu. På vår hemsida hittar man dels en ”art guide”, dels en guide till hotell och restauranger med hjärta för konst. Sedan finns där också en kalender, som vi har ambitionen att hålla levande hela året. Nytt för i år är även nätverket med andra europeiska Art Weeks, säger Joanna Sundström.

Konstveckan invigs den 14 maj klockan 15.30 av Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård på Statens konstråd på Skeppsholmen.