Rivning och ombyggnad av Sätra centrum skulle enligt planen ha påbörjats 2022. Men allt har skjutits upp i omgångar eftersom fastighetsägaren saknar finansiering. Så även i år. Flera röster har nu höjts både från boende och politiskt håll om att staden borde försöka köpa tillbaka centrumet.

– De lokala centrumen har en oerhört stor betydelse för tryggheten, trivseln och tillgången till närservice i våra stadsdelar. Men många centrum har sålts ut och hamnat i händerna på oseriösa fastighetsägare som låter dem förfalla, säger Clara Lindblom (V). 

Vilka tycker ni de är?

 – Det finns tyvärr flera lokala centrum som skulle behöva rustas upp och skötas betydligt bättre än i dag. Sätra, Vårberg och Rågsveds centrum är bara några exempel. 

"Centrum har sålts under borgerliga styren"

I dag äger de kommunala bostadsbolagen inga klassiska centrumanläggningar, men är delägare i flera av stadens centrumbebyggelser.

När och varför såldes centrumen?

– Det var allmännyttan som byggde en stor del av förortens centrumanläggningar under 50- och 60-talet. Sedan fanns ett kommunalt bolag som hette Centrumkompaniet som köpte bland annat Västermalmsgallerian, Tensta centrum, Rinkeby centrum och Fältöversten i omgångar av allmännyttan. Men i dag har alla de här centrumen sålts av i olika paket under borgerliga styren, Clara Lindblom. 

Rivning och ombyggnad av Sätra centrum skulle enligt planen ha påbörjats 2022. Men allt står still eftersom fastighetsägaren saknar finansiering.

Tycker ni att Stockholms stad borde försöka köpa centrumet?

 – Vi kan tyvärr inte köpa ett centrum som inte är till salu.

Hur tänker ni långsiktigt när det gäller ägande av centrumanläggningar runt om i staden?

– Vi ser hellre att centrum ägs och förvaltas av våra kommunala bostadsbolag än av kommersiella aktörer, särskilt i ytterstaden. De kommunala bolagen är bättre på att se värdet som lokalt välfungerande centrum har för de boende och de bedriver redan ett viktigt trygghetsarbete i staden, speciellt i förorterna. Men att köpa tillbaka något som redan sålts ut är som sagt en annan femma.