Läktaren vid Nyboda skolas fotbollsplan är fullsatt. Och längst sidlinjen står mängder av elever och lärare och följer den rafflande matchen.

Snabb får laget i blått som består av elever från anpassad grundskola övertaget. Några minuter in har de redan haft flera farliga anfall med skott på mål. Det röda laget, politiker i Tyresö, har svårt att hänga med.

– Andra sidan, är ni klara?

– Jajamensan, fattas bara!, ekar det tillbaka över planen.

De senaste åren har kommunen undersökt vad som är viktigt för unga i Tyresö. Bland annat har de fångat upp att unga inte upplever att de blir lyssnade på och tagna på allvar, och att de inte kan eller får delta i beslut som berör dem.

Som en del i det har den anpassade grundskolan, anpassade gymnasiet gymnasiet och Bergfotens fritidsgård under våren samarbetat med organisationen Youth 2030 Movement. Projektet har syftat till att öka intresset för demokrati hos unga med funktionsnedsättning.

Hoppas så ett frö

Fotbollsmatchen med kommunpolitikerna var en idé som röstades fram av eleverna berättar Ola Hansson, fritidsledare och samordnare för projektet.

– Det är startskottet för ett fortsatt arbete med de här frågorna.

Han berättar att vårens projekt redan har fått resultat.

– Det är många elever som har gått till rektorn med åsikter och synpunkter. Vi hoppas så ett frö som ska växa högt.

Med bara minuter kvar av den 30 minuter långa matchen är ställningen 1-1, efter flera räddningar av målvakten Bjarne Vifell (SD). Men så kommer det avgörande målet från laget i blått. Glädjen är total och spelarna kramar varandra på planen. "Heja blå!", ropar publiken.

– Jag gjorde mitt allra bästa men de var mycket bättre. Jag fick håll efter fem minuter, säger Klara Watmani (S), som trots det spelade nästan hela matchen.

Ny tradition är född

En annan som var ute på planen nästan hela matchen var eleven och målskytten Charlie. Han spelar också fotboll till vardags.

– Det var roligt, det kändes bra, säger han om matchen.

Lagkamraten Hannes spelar också på fritiden med kompisar och han är stolt över lagets insats. Melvin tyckte det var lite nervöst att spela inför den stora publiken.

– Men också jätteroligt, och det är det viktigaste, säger han och Kimberly håller med.

Efter matchen följde gemensam lunch och samtal mellan eleverna och politikerna. Och på både spelare och besökare låter det som att en ny tradition är född.