I våras fick polisen en anmälan från ett vittne som sett två välklädda pojkar kliva in i en bil på Östermalm.

Av någon anledning fick vittnet en känsla av att något inte stod rätt till och när polisen­ senare stoppade bilen­ på Linnégatan hittade de bland annat 17 flaskor sprit, 10 flaskor vin, 58 dosor vitt snus, drygt 17 000 kronor

i kontanter och tre knivar.

Flera sexualbrott

Efter gripandet av föraren­ – en man i 35-årsåldern – började polisen nysta upp en härva som inte bara inbegrep langning av alkohol och tobak via Snapchat, utan även sexualbrott riktade mot mannens kunder runt om i Stockholm.

”Han förstod att han var tvungen att skicka nakenbild för att få köpa sprit samt att de träffades för spritköp

i Mörby Centrum”, sammanfattar tingsrätten vittnesmålet från en av de 14 minderåriga ungdomarna, varav de flesta är pojkar mellan 14 och 17 år.

Fick rabatt

I flera fall erbjöd mannen varor eller pengar som en direkt betalning för nakenbilder.

Enligt tingsrätten fick en av pojkarna tre dosor vitt snus under ett möte på Östermalm, som betalning för att han skickat en nakenbild till langaren.

I andra fall fick ungdomarna rabatt om de skickade bilder på sig själva.

Nu har mannen dömts för en lång rad brott, bland annat­ grov olovlig försäljning av alkohol, brott mot lagen om tobaksfria nikotinprodukter, två fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott, sex fall av sexuellt ofredande och tio fall av försök till utnyttjande av barn för sexuell posering.

Påföljden blir fängelse i ett år och sex månader.

Dömd tidigare

Mannen erkänner ett fall av olovlig försäljning av alkohol, men nekar till resten av åtalspunkterna.

– Min klient anser att han har blivit felaktigt dömd och kommer att överklaga domen, säger advokaten Peter Skeppstedt.

Mannen är tidigare dömd för sexbrott. 2019 dömdes han till drygt fem års fängelse för grov våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande.