Här är ett några exempel på vad som dykt upp vid renoveringar de senaste åren:
Gömd 1700-talsmålning
Vid en renovering av en etta i ett gårdshus i Mariaområdet gömde sig en halvt bortglömd takmålning från 1700-talet. Den täckte hela innertaket och motivet var troligtvis drottning Lovisa Ulrika.
Målningen dokumenterades av stadsmuseet innan den åter byggdes för.
Kronobergskällarens målade glasfönster fick stor uppmärksamhet.
Victor Malmcrona
Kronobergskällaren
När butiken Candle Room skulle flytta in på Sankt Eriksgatan bilade de fram vackra glasmålningar ovanför skyltfönstren. De visade sig tillhöra den gamla Sara-restaurangen Kronobergskällaren.
Det mönstrade golvet var en vanlig syn på SARA-restauranger. I lokalen på Folkungagatan låg tidigare restaurangen Shanghai.
Pekka Pääkkö
Spår av statlig folkrestaurang
Efter att Alba Zoo flyttade ut från lokalen på Folkungagatan skulle ett möbelföretag in. Bakom golvets träpaneler hittade de vackert kakel. Det skulle visa sig att det hade tillhört Sara-restaurangen Shanghai som låg här mellan 1926 och 1967.
Sara – Sveriges allmänna restaurangaktiebolag – hade ett 30-tal liknande krogar i Stockholm på den tiden. Det var statliga folkrestauranger där alkoholen var ransonerad. Här skulle folk lära sig att äta utan att dricka för mycket.
Mosaikväggen hittades vid en renovering av Stadsmissionen på Hantverkargatan.
Pekka Pääkkö
Konstnärens glömda keramikvägg
När Stadsmissionen på Hantverkargatan rev en gipsvägg dök en vacker keramikväg – till synes från 1950-talet – plötsligt upp. Upptäckten blev en riksnyhet, och många undrade vilken konstnär som hade gjort verket.
Till slut hörde konstnärens son av sig till Stadsmissionen. Han hade känt igen väggen från en tv-sändning och kunde glatt berätta att konstnären hette Erik Svensson, och att utsmyckningen gjorts för Systembolaget när den låg här. Erik Svensson har även smyckat flera andra offentliga lokaler i Stockholm.
Tidskapseln hittades under taket till Högalidskyrkan. I den fanns en hälsning från – och bilder på – dem som arbetade med kyrkans tak.
Pekka Pääkkö
90 år gammal tidskapsel i kyrka
Vid en renovering av Högalidskyrkans tak dök en hälsning från 1930-talet upp. I tidskapseln fanns bilder och en hälsning daterad 9 september 1932, tio år efter att kyrkan hade stått klar.
I den äldsta tidskapseln i Storkyrkan hittades en minnesskrift från 1742.
Pekka Pääkkö
Urgamla tidskapslar under kyrktupp
Storkyrkan renoverades och undangömt i ett fack under tuppen på lanterninen hittades tre tidskapslar. Den äldsta var från 1742, nästa från 1902 och den sista från 1930. De öppnades under en högtidlig ceremoni och visade sig innehålla minnesskrifter, dagstidningar och bitar av det gamla taket.
Överbyggd stad
När Söderledstunneln byggdes höjdes marknivån längs gamla Södergatan. Då slukades halva det hus Statens fastighetsverk sitter i. Under S:t Paulsgatan går den gamla fasaden fortfarande att se – flera våningar med igenbommade fönster vetter ut mot ett stort teknikutrymme.
När Folkungagatans ände höjdes försvann också delar av Medborgarhuset under jord. Fasaden finns kvar och gömt där nere finns även delar av den gamla gatan, med trottoarkant och till och med en gatubrunn.
Göms för att skyddas
Varje gång Mitt i skriver om något tjusigt som dykt upp när väggar rivs ner brukar läsares nyfikenhet kittlas rejält.
– Kanske för att det är lite som att hitta en skattgömma, något som en tidigare generation lämnat efter sig, säger Malin Myrin, chef för kulturmiljö på stadsmuseet.
Att fina historiska detaljer är gömda handlar ofta inte om okunskap, snarare tvärtom.
– Generellt kan rådet vara att det ska skyddas om det finns i en miljö där det riskerar att förstöras. Det kan också vara så att det inte är något inredningsideal just nu, samtidigt som man inte vill förstöra det.
Stadsmuseet får tips om spännande gamla ting som dyker upp runt om i staden några gånger om året. De kan skicka ut fotograf och ge råd om hur det som hittats bäst tas till vara. Oftast är det bäst att det bevaras på plats.
Kolla vad som fanns bakom gipsväggen på O'learys
En gömd väggmålning har hittats i O'learys gamla lokaler i Gamla stan.
– Helt otroligt att såga upp väggen och se målningen, säger Jan-Åke Eriksson.
Mediehuset Grön press har nyligen tagit över O'learys lokaler på Järntorgsgatan i Gamla stan. Här ska både kontor och restaurang flytta in. Just nu pågår renoveringen för fullt – och bakom en grön vägg väntade en överraskning.
– Jag hade sett på bilder att det skulle finnas en väggmålning nånstans. Det var helt otroligt att såga upp väggen, och hitta det jag letade efter. Jackpot! säger Jan-Åke Eriksson, delägare på Grön press.
Bacchi Wapen
Innan O'learys drev sportkrog i lokalerna låg restaurang Bacchi Wapen här. Huset byggdes 1940 och ersatte då ett hus från 1600-talet som hade förfallit.
Katinka Bergvall, antikvarie på Stadsmuseet, säger att målningens motiv ser ut att vara en scen hämtad från det tidiga 1800-talet.
– Det skulle kunna vara en målning från det gamla huset som flyttats med till det nybyggda. Men det är nog mer troligt en målning av senare datum som ska anspela på restaurangens ursprung, säger hon.
För att mer säkert kunna säga när målningen är gjord behöver en konstantikvarie titta närmare på den.
Jan-Åke Eriksson, delägare på Grön press, var den som upptäckte väggen.
Privat
"Målningens motiv påminner om tidigt 1800-talet", säger Katinka Bergvall, antikvarie vid Stadshuset.
Mathilda Nilsson
Inte störa
Oavsett vilket år den är ifrån är Jan-Åke Eriksson mer än nöjd med fyndet.
– Det här är det närmaste Tutankhamons grav jag kan komma. Jag har släppt allt annat i huset och fokuserar bara på detta nu, säger han och skrattar.
Ska ni låta väggen vara synlig i lokalen?
– Vi vill gärna det, men framför den har det funnits både isolering och en gipsskiva för att dämpa ljud. Om vi tar bort det är vi oroliga att grannar ska bli störda.
Framför målningen satt isolering och en gipsskiva.
Pekka Pääkkö
Det skulle kunna vara en målning från det gamla huset från 1800-talet.
Bacchi Wapen
Innan restaurangen hette Bacchi Wapen hade den namnet Källaren Hoppet. Den öppnade 1813.
Byggnaden som nu står på platsen uppfördes 1940, sedan man rivit det förfallna huset från 1600-talet.
Krogen drevs under många år av Hasse Wallman och Bosse Parnevik.
Många kända artister har uppträtt på Bacchi Wapen. Bland andra Lill-Babs, Lill Lindfors, Jan Malmsjö, Lars Berghagen och Cornelis Vreeswijk.
Bacchi Wapen gick i konkurs 2002, men öppnade på Järntorget som Bacci bar två år senare.
Källa: Netstamps- Bacchi Wapen.
En väggmålning med anspelning på 1800-talet har hittats bakom O'learys gröna väggar.
Tintin Bokesten