Att Sollentuna har höga krav för att få plats på särskilt boende är inte bara hörsägen. Uppgiften styrks även av hårda siffror. Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att 25 procent av dem som ansökte om plats på särskilt boende i Sollentuna under 2018–2021 fick avslag. Endast en kommun i hela Sverige hade en högre andel, och snittet i landet låg på 7 procent.

Sedan dess har andelen avslag minskat något i Sollentuna, men 2023 låg den fortfarande högt över rikssnittet med 20,5 procent.

– Det har blivit lite bättre, men det är ändå en enorm skillnad mot resten av landet. Vi vill veta varför det är så, säger Maria Wånggren Sallah, Vänsterpartiets vice gruppledare i Sollentuna..

Enligt henne har partiet fått höra från äldre Sollentunabor som ansöker att få bo på särskilt boende gång på gång, men att de inte får plats.

– Personer som verkligen behöver hjälp hela tiden får ändå inte plats, säger Maria Wånggren Sallah (V).

V vill ha platsgaranti

När platserna på Sollentunas särskilda boenden inte fylls av Sollentunabor måste de fylla sina platser med personer från andra kommuner, förklarar Maria Wånggren Sallah.

– Det gör att äldre från kommuner med generösare biståndsbedömningar kan placeras på våra tomma platser, trots att de har mindre vårdbehov än äldre från vår egen kommun.

Utöver en allmän ”uppmjukning” av biståndsbedömningen har Vänsterpartiet lagt en motion i kommunfullmäktige om att Sollentuna ska inför en platsgaranti på särskilda boenden för alla kommuninvånare över 85 år som känner sig otrygga i sina hem.

– Det ska fortfarande vara en behovsprövning, men vi vill att otrygghet och ensamhet ska tas med i bedömningen. Psykologiska aspekter ska vägas in, inte bara är en fysisk bedömning.

Mellanting behövs enligt V

Ytterligare ett förslag från Vänsterpartiet är att kommunen ska satsa på servicehus eller ett biståndsbedömt trygghetsboende, något som kan fungera som ett mellanting mellan att bo på särskilt boende och att bo hemma med hemtjänst.

– Där har man personal, men man kan få plats även med ett lägre omsorgsbehov än vad som krävs för särskilt boende, säger Maria Wånggren Sallah.

Ett trygghetsboende finns redan i kommunen, Tors backe, men där förmedlas lägenheter via Sollentunahem och inte via biståndsbedömning. Oftast krävs det 8–10 år i Sollentunahems kö att få plats och dessutom måste man ha en viss nivå på inkomst.

– De som har lägst inkomster uppfyller inte Sollentunahems krav och vissa äldre nekas därför att hyra. Att kunna välja att bo på trygghetsboende bör vara ett alternativ även för de med lägst inkomster. Valfrihet ska inte bara vara för de med en viss nivå på inkomst.