– Tjänstemännen på vård- och omsorgskontoret följer rättspraxis. Det innebär att det krävs ett omfattande omsorgsbehov – så säger socialtjänstlagen – men nu behöver vi titta på varför vi har en högre andel avslag än många andra kommuner, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L).
Hon förklarar att kommuner ute i landet kan ha andra förutsättningar, och vissa kan ha valt att bevilja särskilt boende snabbt medan Sollentuna har satsat på växelvård, korttidsvård och dagverksamhet i hemmet för att fler äldre ska kunna bo kvar längre i sina egna hem.
– Så det kan vara svårt att jämföra med andra kommuner, men nu ska vi ändå lägga ett uppdrag i nämnden och ta reda på varför det ser ut som det gör. Är vi hårdare än andra i bedömningarna, eller beror det på något annat? säger Anna-Lena Johansson.
Otrygghet vägs in
När det gäller Vänsterpartiets förslag om en ”platsgaranti” från 85 år, där inte bara fysik utan även otrygghet och ensamhet ska vägas in, säger Anna-Lena Johansson att det redan görs i dag.
– Ja, känner man sig väldigt otrygg hemma och har hög ålder så vägs det också in i bedömningen.
V-förslaget om att kommunen ska driva ett biståndsbedömt trygghetsboende i Sollentuna tror Anna-Lena Johansson inte på.
– Tidigare var Tors Backe biståndsbedömt och det fungerade inte bra. Det var svårt för tjänstemännen att göra de bedömningarna, säger hon.
Äldre kan få egen kö
Däremot håller Anna-Lena Johansson med V om att det är bra med ett slags mellansteg innan flytt till särskilt boende, och att höga hyreskostnader kan vara ett problem med sådana boenden som finns i dag.
– Framför allt i nyproduktion. I Sollentunahems äldre bestånd är hyrorna inte lika höga och nu har de inte bara Tors Backe utan även ett nytt seniorboende i Häggvik. Vi skulle behöva tillgängliggöra dem bättre genom att förenkla köandet, kanske med en egen kö. Det borde Sollentunahem titta vidare på, säger Anna-Lena Johansson.