Det var vid 09 på midsommardagen som en brand bröt ut i en industribyggnad i Vistaberg. I byggnaden fanns både en bilverkstad och bostäder.

– En person ringde in och sa att det slog ut lågor genom fönstren. Inringaren trodde att det fanns gasflaskor kvar i lokalen, säger Daniel Lundin, vakthavande befäl på Södertörns brandförsvarsförbund och fortsätter:

– Vi såg att det bolmade svart rök under framkörningen. När vi kom fram fick vi redan på att det fanns en person kvar i huset.

Vid 09.10 var det en fullt utvecklad brand och man begärde förstärkning. Flera stationer var på plats och deltog i släckningsarbetet.

En person med rökskador fördes till sjukhus med ambulans. En annan person vårdades på platsen och ytterligare två personer kontrollerades, enligt polisen.

Gasflaskor kvar i byggnaden

– Efter ett tag fick vi reda på att det fanns ett antal gasflaskor i lokalen som behövde flyttas ut. Det fanns både elbilar och vanliga bilar där inne och vi såg till att det kom dit en bärgare som hjälpte oss att dra ut bilarna ur byggnaden så att de inte skulle börja brinna, säger Daniel Lundin.

Det fanns stor spridningsrisk till andra byggnader runt omkring.

– Insatsledaren insåg att man inte skulle kunna rädda byggnaden – det brann på för många ställen – och det blev för farligt för oss att vara där inne. Därför lät man den brinna upp och inriktade arbetet på att stoppa branden från att spridas.

Rökutvecklingen blev också så pass kraftig och intensiv att ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) utfärdades vid lunchtid och människor i området uppmanades att hålla sig inomhus. Det upphävdes vid 17-tiden.

Klockan 20 på midsommardagen avslutades räddningsinsatsen, men väktare var kvar under natten. De upplevde att det brann lite igen på natten och brandkåren var tillbaka och sprutade på mer vatten.

Det är oklart vad som orsakade branden. Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet.