Ett stort järnankare ligger inbäddat i grönskan vid strandkanten nedanför Eolshälls gård. Det har funnits där i åratal och blivit ganska rostigt. Den som tittar närmre hittar också en plakett, fastskruvad i järnet. Det är svårt att läsa vad som står på den. Någon eller några har satt på klistermärken.

Axelsbergsbon Anette Kyhlström gnider försiktigt på ytan med en nagel. Sakta framträder delar av texten, som i sin helhet lyder ”Tillägnas barnen på pojkhemmet Eolshäll åren 1977–1990”.

Anette Kyhlström lärde känna flera av barnen, när hon arbetade på Mälarhöjdens skola 1977–1992.

– Det var ungar som inte mådde bra. Det märktes så tydligt och vi var flera som reagerade. Ändå fick verksamheten fortsätta, säger hon.

Anette Kyhlström, som bott i Axelsberg i decennier, minns hur pojkarna brukade åka båt i Mälaren nedanför pojkhemmet. Däruppe pågick övergrepp, år efter år.

Anette Kyhlström, som bott i Axelsberg i decennier, minns hur pojkarna brukade åka båt i Mälaren nedanför pojkhemmet. Däruppe pågick övergrepp, år efter år.

Stefan Källstigen

Svåra övergrepp

Det som utspelade sig på pojkhemmet i Eolshäll fick stor uppmärksamhet för drygt ett år sedan, i en granskning i Dagens Nyheter. Flera av de nu vuxna männen vittnade om svåra sexuella övergrepp, år efter år. Pojkarna var helt utlämnade åt Göthe Ohlsson, som drev fosterhemmet. Då hyllades han av medier och sponsrades av Röda korset. Nu vet man att han drev fosterhemmet för att kunna förgripa sig på pojkarna.

– En del av pojkarna gick i Mälarhöjdens skola. Där var jag i början elevresurs och hjälpte yngre barn med koncentrationssvårigheter. Jag satt enskilt med ett barn i taget och de fick ofta förtroende för mig. Vi kom varandra inpå livet, berättar Anette Kyhlström, som fortfarande ryser när hon minns den mellanstadiepojke som bröt ihop framför henne och började gråta.

– Han berättade att han vaknade genomsvettig på natten och om hur Göthe stod där naken. Det var en berättelse om ett övergrepp, som kom bitvis. Det var hemskt. Jag gick till rektorn och vi gick tillsammans till Göthe Ohlsson, som blev upprörd och slog ifrån sig alltihop. Men rektorn gjorde en anmälan till socialtjänsten, berättar hon.

Det gula stenhuset på en kulle i Eolshäll blev pojkhem redan 1920. 1977–1990 drev Göthe Ohlsson hemmet. Han avled 1992.

Det gula stenhuset på en kulle i Eolshäll blev pojkhem redan 1920. 1977–1990 drev Göthe Ohlsson hemmet. Han avled 1992.

Stefan Källstigen

En yvig attityd

Men denna och andra orosanmälningar ledde ingen vart. Göthe Ohlsson kunde fortsatta med sina övergrepp, i den gula stenhuset på en kulle ovanför den plats där minnesankaret ligger. Relationen till Mälarhöjdens skola blev dålig. Elevvårdsteamet där träffade honom med jämna mellanrum, men han viftade bort varje antydan om att pojkarna inte mådde bra.

– Han hade något slags status i samhället och en yvig attityd. I dag tänker jag att han körde den stilen för att mörka vad han höll på med, säger Anette Kyhlström.

Numera är Anette Kyhlström diakon och verksamhetschef för den ekumeniska organisationen Hela människan, i Stockholms län. Hon möter ofta människor i utsatta livssituationer.

Pojkarna från Eolshäll har hon aldrig glömt – och efter en av DN:s artiklar kontaktade hon oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L), som drivit frågan om att staden borde ge pojkarna upprättelse och ersättning. Hon berättade om orosanmälningarna till socialtjänsten och sammanförde också Jan Jönsson med en av de drabbade pojkarna, en i dag äldre man.

Ankaret med minnesplaketten ligger mellan vattnet och strandpromenaden.

Ankaret med minnesplaketten ligger mellan vattnet och strandpromenaden.

Stefan Källstigen

Besviken på staden

Nu är hon besviken. Orsaken är att den rödgröna majoriteten nyligen beslöt att Stockholms stad inte kan ge någon upprättelse eller ersättning till pojkarna. Som Mitt i tidigare berättat menar man att det inte går att klarlägga vilket tillsynsansvar staden hade eftersom det skiftade – ibland låg ansvaret hos länsstyrelsen, ibland hos den kommun som placerat barnet i pojkhemmet.

Det finns heller inget underlag som visar att Stockholms stad varit en av de placerande kommunerna, enligt social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S). Det är ett påstående som Anette Kyhlström reagerar på. Det står i alla fall klart att barn som bodde vid Eolshäll kom från Stockholm, framhåller hon.

– Mannen som jag har kontakt med och som Jan Jönsson träffade bodde i Stockholm. Det skulle betyda mycket för honom och andra om staden tog sitt ansvar, säger hon.

Röda korset har gjort det, genom att tillsätta en extern granskning och ge skadestånd till fyra män som vittnat om övergrepp. Från Stockholms stad är det enda åtgärden plaketten på ankaret.

Jan Jönsson: Staden skjuter bort sitt ansvar

De övergrepp Göthe Ohlsson utsatte honom för rullar fortfarande som en film framför Peter – varje dag.

– Om jag fick ett skadestånd skulle det kännas som att jag åtminstone fick något för att mitt liv blev förstört, säger han.

Runt 400 pojkar hamnade i pedofilen Göthe Ohlssons våld under de decennier han verkade som fosterpappa. Nu har beskedet kommit att de rödgröna majoriteten i Stockholms stad varken vill ge skadestånd eller ta på sig något ansvar för de grova övergrepp många utsattes för. En av dem är Peter (som egentligen heter något annat).

– Det känns fruktansvärt. Om jag fick ett skade­stånd skulle det kännas som att jag åtminstone fick något för att mitt liv blev förstört, säger han.

Peter, i dag en äldre man, har berättat för oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) om de helvetiska åren på pojkhemmet. Hans berättelse har, liksom Anette Kyhlströms vittnesmål om de negligerade orosanmälningarna till socialtjänsten, varit en del av Liberalernas underlag när partiet krävt att Stockholms stad ska ta ansvar för övergreppen på pojkhemmet.

Övergreppen har gjort att många fått ett liv med missbruk, social misär och isolering.

– Det som hände rullar som en film inuti mig varje dag. Och jag har fortfarande fruktansvärda mardrömmar, berättar Peter som aldrig vågade berätta för sin familj vad han varit med om.

”Extra tungt ansvar”

Den rödgröna majoriteten menar att det är en fråga för regeringen att tillsätta en utredning. Ett sätt att skjuta ifrån sig ansvaret, menar Jan Jönsson.

– Det vilar ett extra tungt ansvar på stadens myndigheter eftersom man inte reagerade på de signaler man fick från skolpersonal, säger han och tillägger:

– Den här typen av övergrepp förekommer även nu. Vi måste gå till botten med vad staden och socialtjänsten har för ansvar när barn man placerat i ett hem utsätts för sådant här.

Staden plockade ner plakett

Tidigare fanns en plakett till Göthe Ohlssons minne på ankaret vid stranden i Eolshäll. Men 2013 skrev tidskriften ”Oberoende” en artikel där flera män anonymt vittnade om de övergrepp de utsatts för på pojkhemmet.

Efter det plockade Stockholms stad ner plaketten. I stället sattes den nuvarande plaketten upp till minne av pojkarna som bott där.

Staden startade ingen utredning av förhållandena på pojkhemmet, trots uppgifterna i artikeln.

Källa: DN

Oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L).

Oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L).

Tom M Kronestedt

Jan Jönsson: Staden skjuter bort sitt ansvar

Drabbad berättar om mardrömmarna efter övergreppen vid pojkhemmet Eolshäll