Strandpromenaden vid Ekensberg är en riktig idyll. Grönskan är lummig, Mälarvattnen kluckar mot stenarna i vattenbrynet och ute på sjön syns en och annan segelbåt, så här en förmiddag i maj.

Här vill företaget Sthlm Sauna placera en bastuflotte av trä. Precis som vid Örnbergets bad, där en bastu redan finns, ska människor sedan kunna söka medlemsskap för att få basta. I april gick det permanenta bygglovet igenom.

– Många i Stockholm är trångbodda och har inte bastu i sina hem. Vår idé är att tillgängliggöra den här kulturupplevelsen för fler, säger Mathias Leverborn som driver Sthlm Sauna ihop med med kollegan Edward Beskow.

Fler bygglov på gång

Duon startade sin första, och hittills enda, bastu vid Örnbergets bad hösten 2022. 1 400 personer har medlemsskap och runt 12 000 står i kö. För Sthlm Sauna är det ett kvitto på att konceptet är populärt. Företaget har därför planer på nya bastuanläggningar runt om i Stockholm, där flera bygglovsprocesser pågår.

En av dem är Norr Mälarstrand och en annan Liljeholmskajen, där ett bygglov är på gång. I Kristineberg ligger ärendet hos länsstyrelsen sedan boende överklagat stadens bygglov.

Den vedeldade bastun vid Örnsbergs bad öppnade i augusti 2022.

Den vedeldade bastun vid Örnsbergs bad öppnade i augusti 2022.

Märta Lefvert

I höstas träffade Mitt i Mathias Leveborn vid Liljeholmskajen, där ett bygglov för bastu är på gång.

I höstas träffade Mitt i Mathias Leveborn vid Liljeholmskajen, där ett bygglov för bastu är på gång.

Angie Gray

Vill ha fri sikt mot Mälaren

Även i fallet Ekensberg har överklaganden gjorts, från drygt 20 privatpersoner och ett par bostadsrättsföreningar.

– Vid Örnberget kom inga överklaganden in alls. Men här ligger bastun närmare bostäder och det spelar nog roll. Jag har respekt för att man motsätter sig förändringar i ett område där man kanske bott länge och har starka känslor för. Men samtidigt vill många människor basta och får ut mycket av det, säger Mathias Leveborn.

De som överklagat anger en rad skäl. Ett är att bastun kommer att skymma den fria sikten över Mörtviken. Många är också oroliga för ett ökat besökstryck med störande ljud och nedskräpning, mer trafik och minskat värde på bostadsrätterna. Flera använder också ordet privatisering.

– I bästa läge tänker man lägga en helt privat bastu. Man måste betala för att kunna tillgodogöra sig den. Alla andra stängs ute, säger Rolf Helmers, en av dem som överklagat.

”Strider mot detaljplanen”

Han har tagit fram planbeskrivningen för området och menar att en bastuflotte står i motsättning till detaljplanens intentioner om en för allmänhet, boende och skola gemensam parkyta i ett öppet landskapsrum med fria vyer över Mälaren.

Förslaget strider emot detaljplanens bestämmelse om att vattenområdet inte får bebyggas, menar Rolf Helmers.

Även andra överklagande menar att bygglovet strider mot plan- och bygglagen, där det står att ”mark endast får tas i anspråk för att bebyggas om det från allmän synpunkt är lämplig för ändamålet”. Någon sådan lämplighetsprövning har inte gjorts, menar de.

Platsen där Sthlm Sauna fått permanent bygglov är vid Mörviken nedanför Ekensbergsskolans tillfälliga paviljong. De närmsta bostadshusen ligger cirka 100 meter bort.

Platsen där Sthlm Sauna fått permanent bygglov är vid Mörviken nedanför Ekensbergsskolans tillfälliga paviljong. De närmsta bostadshusen ligger cirka 100 meter bort.

Angie Gray

Mathias Leveborn tror inte att länsstyrelsen ger de överklagande rätt.

– Det är bra att möjligheten att överklaga finns. Men handläggaren på stadsbyggnadskontoret är helt trygg med att bygglovet är enligt lagen och har stämt av det med sin chef, säger han.

Han berättar att han fått många mejl från Ekensberg som ser fram emot att få en bastu i området. Han tror att få kommer att bli störda.

– Att basta är en stillsam aktivitet och man får inte ha någon alkohol i bastun, säger han.

Ska värmas med el

Bastun i Ekensberg planeras vid strandpromenaden nedanför Ekensbergsskolans tillfälliga paviljong, med de närmsta bostadshusen cirka 100 meter bort. En fem meter lång brygga ska leda ut till den 12 x 5 meter stora flotten. Det är något större än vid Örnberget. Orsaken är att den ska vara tillgänglighetsanpassad med svängrum för en rullstol.

En annan skillnad är att bastun vid Örnberget är vedeldad. De klagomål som kommit in har framför allt gällt röklukten, utöver att bastun tar plats i badvattnet. Därför ska bastun i Ekensberg – om den blir av – värmas upp med elaggregat.Läs även: Bastur får inte bli exklusiva klubbar för ett fåtal.

”Bastur får inte bli exklusiva klubbar för ett fåtal”

Bastuflottar längs kajer och stränder är i princip positivt – men privatisering av vatten är ett problem, menar stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S).

I Kajstrategin för Stockholms stad 2022 lyfts ”bad-, bastu- och båtliv” fram som aktiviteteter som ”bör underlättas”. Samtidigt betonas att man också ska ta hänsyn till människors önskan om en ”lugn miljö”. Och grannarnas synpunkter är viktiga, menar stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S).

– Vi är positiva till bastur i Stockholm. Men det finns viktiga saker att ta hänsyn till. Dels är det hur grannarna ser på saken, dels är det farledsfrågan, som rör säkerheten i vattnet. Och det ska heller inte strida mot detaljplanen, säger han.

Risk för privatisering

Dessutom lyfter Jan Valeskog fram risken för privatisering av vattenytor.

– Bastur får inte bli exklusiva klubbar för ett fåtal. Det är viktigt att den som upplåter marken, ofta exploateringskontoret, ställer krav på att bastun är publik, säger han.

För att få bada bastu hos Sthlm Sauna vid Örnberget krävs medlemsskap. Men för att ge fler tillgång till bastun har man öppet för allmänheten onsdagar klockan 17–19, genom bokning. En liknande modell ska finnas i Ekensberg, om det blir en bastu där. På så sätt får alla möjlighet att ta del av bastun, menar företaget.

Vinterbadare vid bastun vid Sätrastrandsbadet.

Vinterbadare vid bastun vid Sätrastrandsbadet.

Angie Gray

Annan modell i Sätra

Men det finns också andra modeller. Vid Sätrastrandsbadet äger Skärholmens stadsdelsnämnd den bastuflotte som öppnade 2022. Bastun förvaltas av en lokal ideell förening som inte kräver medlemsskap. Samma förening initierade och drev frågan om en bastu innan den kom på plats.

När bastun i Sätra är öppen kan alla gå dit och swisha en summa för att få basta. Är det kö får man ta en kölapp. En av ambitionerna är att vara att vara ”en lokal mötesplats”.

Även bastun i Ekensberg kan bli en lokal mötesplats, menar Mathias Leveborn vid Sthlm Sauna. Den kö för medlemsskap som finns vid Örnberget ska inte flyttas över till Ekensberg, betonar han.

– Vi skapar en helt ny kö i Ekensberg. Det känns mer rättvist, säger han.

Vi är positiva till bastur i Stockholm.

Jan Valeskog (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Jan Valeskog (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Liselotte Van Der Meijs

”Bastur får inte bli exklusiva klubbar för ett fåtal”

Stadsbyggnadsborgarrådet om etablering av bastur längs Stockholms stränder och kajer