Stockholm

Det är inte alls säkert att en billig burk honung i butiken faktiskt är honung och inte sirap med honungsextrakt.

När EU under 2021 och 2022 gjorde slumpmässiga kontroller på importerad honung­ visade de att 46 procent­ av de 320 proverna innehöll något annat än honung­. Det var en ökning på 32 procentenheter jämfört med en liknande kontroll runt fem år tidigare.

– Fuskhonung kan köpas på den internationella marknaden för runt 30 kronor kilot. När det säljs i en matbutik som honung så kan inte svenska biodlare konkurrera med det, säger Björn Dahlbäck, ordförande i Sveriges biodlares riksförbund.

I april klubbade EU frukost­direktivet som kräver att det anges på etiketten vilket land de olika andelarna honung kommer ifrån.

”Köp nära källan”

Men om det faktiskt är honung­ eller inte i burken, det kommer etiketten fort­farande inte ge svar på.

Planen är att det ska tas fram ett laboratorium inom EU, där man kan göra prover och upptäcka förfalskning av honung. Men det ligger fem år fram i tiden. 

– Men köper du svenskmärkt honung så kan du vara näst intill helt säker på att det är honung i burken­. Tumregeln är att köpa­ så nära källan det går. Köper du direkt från en lokal biodlare så stöttar du de lokala bina och den biologiska mångfalden i närheten.

För de stora förlorarna på fuskhonungsmarknaden är inte konsumenterna eller biodlarna med minskade vinstmarginaler, utan just bina, menar Björn Dahlbäck.

– Det där röda äpplet du plockar från ett träd i september är pollinerat av ett bi. Det kan bli äpplen även utan