Håbo/Enköping
Dörren till ladan öppnas. Där inne hänger dovhjorten stel. Den lider inte längre. Runt hornen sitter den vita dödsfällan kvar. Håkan Ivarsson suckar och skakar på huvudet.
– Den här gick inte att rädda. Tyvärr, berättar han.
"Den här gick inte att rädda", säger Håkan Ivarsson om den senaste hjorten han fann intrasslad bara någon dag innan Mitt i träffade honom.
Fredrik Gustafsson
Håkan har varit jägare länge. I dag är det honom polisen ringer när djur skadats, till exempel i trafiken. Han är ansvarig för Håbo och delar av Enköping inom Nationella viltolycksrådet (NVR).
– Men jag har varit slapp. Jag ber om ursäkt för det. Nu vänder jag mig till er med det här, för det är många som läser det ni skriver.
Och ”det här” är anledningen till att djuret hänger där i ladan. Enkelt beskrivet är det ett rep, eller delar av ett häststängsel, som djuren trasslar in sig i och som ofta leder till en smärtsam död.
– De har något slags märkligt begär av att undersöka saker som hänger och fladdrar. De ska dit och prova med hornen. Vi vet inte varför, säger Håkan.
Ring polisen
Själv måste han ge sig ut drygt en handfull gånger per år och ta hand om djur som drabbats.
Håkan visar en bild på en hjort som strypts av ett band som suttit på ett elstängsel.
Fredrik Gustafsson
Så vad kan man göra för att det här inte ska hända?
– Sommarhagar som inte används, ta bort banden. Det är inget stort jobb att rulla ihop dem. De är jättelätta att kroka av. Lägg undan dem
i något förråd eller liknande. Se över era hästhagar.
Och vad ska man göra om man upptäcker ett djur som har fastnat?
– Ring polisen och be att de skickar ut en viltvårdare. Gå inte fram själv. Det är farligt. En sådan där kan väga 150–160 kilo, säger han och visar upp skallen från en dovhjort där repen sitter kvar.
Håkan visar upp skallen efter en hjort där repet fortfarande sitt fast runt skallen.
Fredrik Gustafsson
– Det här är ett hästrep. Han satt fast och hade 70–80 meter frirep som han sprang omkring med. Du får inte av ett sådant rep.
Problematiken har varit känd i jaktkretsar länge, men utanför den cirkeln tycks få känna till det hela. En snabb googling leder till en artikel i Ekuriren från 2018. I övrigt verkar det bara vara tidningen Svensk Jakt som skrivit om det.
– Vi jägare har en väldig förmåga att inte vilja väcka… vi vill inte reta upp och irritera. Jakt har blivit populärare på senare, klimatsmart kött och djur som lever fritt, men det finns väldigt många människor som tycker att jakt inte är okej, säger Håkan.
Vid ett tillfälle när frågan var uppe i den lokala jaktkretsen framfördes farhågan att det skulle stigmatisera hästsporten.
– Det gör det ju inte. Inte ett dugg, tycker jag, säger Håkan.
Ryggraden hängde
Däremot står det klart att det är det som jägarna kallar för hästband, eller elrep, som ställer till det. Håkan visar upp flera bilder han tagit med mobilen. På en ligger två djur som fastnat i samma rep.
– Det var två stora dovhjortar som snott ihop sig. Den ena levde när jag sköt den, men det var inte mycket liv kvar i den. Den andre var död.
Han konstaterar att det var så kallade troféhjortar. När de går i kamp med varandra snor de in sig.
– Jag har inte stött på det själv, men jag har sett bilder på kronhjort som har kommit med kraniet och en bit av ryggraden av sin antagonist hängande i repet.
Vid ett annat tillfälle fann han ett djur som var vid liv, som låg på marken och ryckte av elstötar från det ännu aktiva bandet.
– Det var hemskt att se, och det stank av urin och avföring.
Slutar olyckligt
Dessutom finns det alltså tillfällen när djuren kommer loss från banden. Det slutar oftast ändå olyckligt.
– Vi hittar någon skalle med band fortfarande kring hornen. De kommer loss, men dör av infektioner och utmattning.
Håkan Ivarsson hoppas väcka opinion så att markägare och andra ser till att de löst hängande banden plockas bort när hagar inte längre används.
Fredrik Gustafsson
Håkan hoppas nu att allmänheten ska reagera.
– Jag är så trött på det här. Det är därför jag kontaktat er. Det här måste komma ut.