JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Modersmålsundervisning är ett föräldraansvar!

Nike Öbrink, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stad

Nike Öbrink, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stad

Kristdemokraterna Stockholm

20231120133402
20231120133402
2023-11-20
13:34
2023-11-20 13:34

Modersmålsundervisningen i förskolan kostar Stockholms stad 43 miljoner. Det vill vi Kristdemokrater ta bort, skriver Nike Örbrink (KD)

Istället för att erbjuda en undermålig undervisning som sträcker sig utöver lagkravet borde fokus vara att minska antalet barn i förskolans barngrupper.

Notan: 43 mijoner

Att erbjuda modersmålsundervisning är lagstadgad skyldighet för kommunerna. Stockholms stad går däremot längre och erbjuder även undervisningen i förskolan. Totalt till en kostnad på 43 miljoner årligen.

Grundtanken med undervisningen vilar på en uppfattning om att kunskaper i sitt modersmål ökar förutsättningarna att ta till sig svenska språket. Verkligheten har dock förändrats sedan systemet infördes. Problemen i många inte minst stockholmsförorter idag är inte att barn växer upp utan att höra sitt modersmål talas, utan att barn växer upp och för sällan får höra svenska språket talas.

Svagt intresse för ämnet

Intresset för modersmålsundervisningen är också svagt och grupper i olika åldrar buntas samman. Var fjärde skola i Sverige får underkänt av Skolinspektionen. Det saknas tillräckligt med kompetenta lärare. Hela fyrtio 40 procent av lärarna saknar behörighet i ämnet. Vi kan alltså inte med säkerhet säga att den modersmålsundervisning som erbjuds i Sverige håller den kvalité som man kan förvänta sig.

Får ändå för lite tid

Förespråkare av modersmålsundervisningens varande i skolan pekar ofta på att forskning visat att kunskaper i modersmålet ökar möjligheterna att ta till sig svenska språket. En sanning med modifikation. För att undervisningen ska ge denna lovvärda effekt krävs totalt 4 timmars undervisningstid i veckan. Idag erbjuds det i regel 40 minuter i veckan i Sverige. Den som förordar metoden för att öka svenskkunskaperna bör därför också då visa på hur modersmålsundervisningen ska öka från 40 minuter till 4 timmar, på bekostnad av vilken annan undervisning och till vilket pris.

det viktigaste är att små barn bli sedda, lyssnade på och känner en trygghet.

Är detta verkligen politikens uppgift?

Modersmålsundervisningen handlar dock också om mer. Utöver enbart språklig undervisning innehåller studierna också undervisning i till exempel kultur och traditioner. Ytterst kan då också frågan ställas om det verkligen ska vara politikens uppgift att se till att barn får lära sig om sin hemkultur och traditioner eller om det inte är ett ansvar som kan åläggas föräldrarna själva.

Som Kristdemokrater ser vi att det viktigaste är att små barn bli sedda, lyssnade på och känner en trygghet. Bästa möjligheten för det är att fortsätta arbeta för att minska barngrupperna. Därför avsätter vi en kvarts miljard årligen i vårt budgetalternativ i riktad satsning på att minska antalet barn per barngrupp i förskolan.

Vi vet med säkerhet att mindre barngrupper förbättrar både barnens trivsel och inlärningsförmåga. Inte minst leder minskade barngrupper per lärare pedagogen bättre förutsättningar att ge varje enskild elev mer stöd och individuellt anpassad undervisning. Det är en för Stockholms små barn bättre prioritering än en undermålig undervisning i modersmålet.

Senaste nyheterna

press/kenneth olausson

Spektakulär fågel vid Angarnssjöängen

Nyheter

Didrik Vanhoenacker: "En superraritet"

Dubbdäcksförbudet har gällt på Fleminggatan sedan 2016.

Dubbdäcksförbudet har gällt på Fleminggatan sedan 2016.

Mostphotos

Så många struntar i dubbförbudet på Fleminggatan

Nyheter

Fortfarande ett problem – men dubbarna har blivit färre

Monica Törnqvist, Marie Hansson och Marie Scheiber med sina dagbarn samlade på Mulleplatsen en bit in i skogen på Järvafältet.

Monica Törnqvist, Marie Hansson och Marie Scheiber med sina dagbarn samlade på Mulleplatsen en bit in i skogen på Järvafältet.

Mikael Andersson

Vibys sista dagmammor i pension efter över 100 år

Nyheter

Slutet på en epok ✔ Ingen tar över när Vibys dagmammor går i pension ✔ "Vi är ett utdöende släkte"

Renoveringsboom: "Kan bli svårt att hitta hantverkare"

Snickaren Christoffer Windlert behöver inte gå sysslolös. Sedan regeringen gick ut med att rotavdraget ska höjas har företaget där han jobbar full fart på orderingången.

Snickaren Christoffer Windlert behöver inte gå sysslolös. Sedan regeringen gick ut med att rotavdraget ska höjas har företaget där han jobbar full fart på orderingången.

Petter Beckman

20250406071524
20250406075938
2025-04-06
07:15
2025-04-06 07:59

Ordertelefonerna går varma hos länets byggföretag efter regeringens besked om höjt rotavdrag. För den som vill få uteplatsen fixad innan semestern kan det bli tajt. Boka nu, är byggarnas råd.

Träspånet sprutar från snickaren Pontus Granströms sågklinga i den urblåsta fyrarummaren på Södermalm, där väggarna undan för undan byter skepnad.

För hans arbetsledare Karl Nyström på byggföretaget Dryft är det mer hektiskt än vanligt. Sedan den 21 mars, då regeringen meddelade att rotavdraget ska höjas till 50 procent, har orderingången ökat markant.

– Vi märkte av det direkt när rotbeskedet kom, en jättepeak i efterfrågan. Våren och sommaren har vi alltid högtryck, och det här läggs ovanpå det, säger han.

För den som vill ha arbeten utförda innan semestern gäller det att agera blixtsnabbt, menar flera branschföreträdare. Om det inte redan är för sent.

Sågspånen flyger när Pontuns Granström och Adam Schulzberg fixar nya väggar i lägenheten på Tavastgatan.

Sågspånen flyger när Pontuns Granström och Adam Schulzberg fixar nya väggar i lägenheten på Tavastgatan.

Petter Beckman

Har gått i konkurs

Eftersom hundratals byggföretag – särskilt i Stockholmsområdet – har gått i konkurs under det senaste årets konjukturdipp, blir konkurrensen extra stor om de byggare som finns kvar.

Det är framförallt mindre renoverings- och byggprojekt som påverkas, eftersom taket för maximalt avdrag – 50 000 kronor – ligger kvar.

– Men om det är många familjer som exempelvis vill ha sina uteplatser fixade före sommaren kan det bli problem, säger Johan Deremar, nationalekonom på organisationen byggföretagarna.

Många kommer märka att det blir svårare att få in offerter.

Adam Schultzberg, Christoffer Windlert och Pontus Granström får den urblåsta fyrarummaren att byta skepnad.

Adam Schultzberg, Christoffer Windlert och Pontus Granström får den urblåsta fyrarummaren att byta skepnad.

Petter Beckman

Daniel Lindgren, medgrundare på byggföretaget Dryft, håller med om att det kan uppstå en flaskhals. Fortfarande finns det tillräcklig med ledig kapacitet hos byggföretagen i Stockholm, menar han.

– Problemet är att de som står med ledig kapacitet inte är vana att marknadsföra sig mot privata konsumenter. De har tidigare främst jobbat mot andra företag och har inte hunnit ställa om. Så för privatkunderna blir det svårt att hitta dem, säger Daniel Lindgren.

Hinner inte få hjälp

Samtidigt har de byggföretag som riktar sig mot privatpersoner redan orderböckerna fulla.

– Mycket går via kontakter och rekommendationer. För oss är det ganska mycket ett självspelande piano. Men generellt skulle vår bransch behöva bli bättre på att göra sig tillgängliga, säger Daniel Lindgren.

Karl Nyström, byggledare på Dryft, märkte av ett rejält lyft i orderingången efter regeringens besked om rotavdraget.

Karl Nyström, byggledare på Dryft, märkte av ett rejält lyft i orderingången efter regeringens besked om rotavdraget.

Petter Beckman

Det är toppen att regeringen stimulerar efterfrågan, menar Karl Nyström i lägenheten på Södermalm.

– Men många kommer nog märka att det blir svårare att få in offerter. Och svårare att hitta någon som hinner hjälpa till med projekteringen. Alla byggare är inte rustade för att ha sådana kontakter i förväg. När nu trycket ökar blir det mer "vi kommer om vi har tid", säger han.

Höjt rotavdrag – men inte för alla

Finansdepartementet föreslog den 21 mars att rotavdraget (renovering, ombyggnad och tillbyggnad) ska höjas från 30 till 50 procent av arbetskostnaden.

Det höjda avdraget gäller den 12 maj till 31 december 2025, och enbart arbeten som betalas efter den 11 maj.

Högsta möjliga avdrag blir oförändrat 50 000 kronor. Renoveringsprojekt som redan tidigare fick maxavdrag påverkas därmed inte.

Förslaget syftar till att stötta byggbranschen. Det är nu ute på snabbremiss och är tänkt att spikas senare i vår.

Källa: Regeringskansliet

Stockholm hårdast drabbat

Under 2024 gick drygt 2 000 byggföretag i konkurs i Sverige, varav 803 i Stockholmsområdet.

Stockholm har därmed drabbats hårdast i hela landet av den vikande byggkonjunkturen.

Ett bidragande skäl till detta är att många stockholmare passade på att renovera sina hus och lägenheter under pandemin. Efter pandemin la folk i stället sina pengar på annat, exempelvis resor.

Till det kom den kraftiga kostnadschocken 2023 som gjorde att färre hade råd med renoveringar. Ombyggnad av småhus föll med runt 16 procent mellan 2021 och 2024.

Ett sätt att hitta byggföretag är att leta på sajten schysstabyggare.se.

Källa: Byggföretagen

PetterBeckman
08-550 550 77