JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Alkoholförbudet välkomnas – men inte av alla

Gyldéngatan har kallats för ett sorgebarn av både polis och stadsdelen. Den har hamnat lite i skymundan mellan Odenplan och Stadsbiblioteket.

Gyldéngatan har kallats för ett sorgebarn av både polis och stadsdelen. Den har hamnat lite i skymundan mellan Odenplan och Stadsbiblioteket.

Johannes Ang

20250207061832
20250206131914
2025-02-07
06:18

Den nya zonen för alkoholförbud vid Observatorielunden ska göra området lugnare, hoppas stadsdelen. Skolorna är positiva – men alla är inte glada.

Förbudszonen sträcker sig från Sveavägen och upp till Gyldéngatan. Trapporna upp till Observatorielunden ingår också.

Det något bortglömda området ligger i närheten av både kollektivtrafiken vid Odenplan och Systembolaget, vilket stadsdelen menar är en av orsakerna till att det ibland hänger berusade personer där.

Förhoppningen är att förbudet – som nu har klubbats i stadsdelsnämnden – ska öka kontrollen. Polisen ska därmed få nya verktyg att skapa lugn i området.

– Det är inte jättemånga händelser kopplade till fylleri­ enligt polisens statistik. Där­emot är det många verksamheter i området som hör av sig till oss, vilket tyder på att det är ett problem. Uppe på kullen är däremot alkoholförtäringen vid till exempel picknickar ett positivt inslag och har vad jag känner till inte inneburit några olägen­heter i stort, sa Andreas Kagg Stenmalm, trygghetssamordnare vid stadsdelsförvaltningen, till Mitt i inför beslutet.

”Säkert bra”

Att både Kulturskolan och Observatorielundens skola ligger i området har också använts som argument. Observatorielundens skola har inte bett om något alkoholförbud men ser det som positivt, enligt rektor Hanna Sjögren.

– Det är säkert bra med ett förbud, men vi har inte haft några problem. Vi har bemanning ute på raster om det skulle hända något, och känner oss trygga med det.

Enligt förvaltningen har skolorna och andra verksamheter hört av sig om att berusade eller påverkade personer rör sig i området.

– Det har hänt att berusade­ människor har vistats utanför vår högstadielokal på Odengatan 63, men det har inte hänt ofta och är så vitt jag kan minnas länge sedan sist.

Till Kulturskolan kommer barn och unga på eftermiddagar och kvällar. Enligt enhetschefen Erik Holmquist upplever man att det varit ett problem med alkoholpåverkade personer i närheten.

Förbudet ser han som ett resultat av det Kulturskolan och andra verksamheter tagit upp med stadsdelen.

– Särskilt våra yngre deltagare har tyckt att det varit obehagligt då de påverkade personerna ofta varit högljudda, ibland på ett aggressivt sätt. Ilskan har dock inte varit riktad mot våra deltagare, utan har handlat om konflikter mellan de påverkade personerna.

Åsikterna isär

På Mitt i:s Facebook är vissa Vasastadsbor kritiska mot förbudet.

Någon frågar sig varför man inte får dricka i området när man får göra det på krogen. Någon annan anser att de som bor i city kanske ska överväga att flytta.

En tredje välkomnar förbudet, men undrar vem som ska se till att det efterlevs.

Här kan det bli ny zon för alkoholförbud

Det kan bli rött ljus för alkohol i närheten av Observatorielunden. Detta efter att bland annat skolor har reagerat på berusade personer i området.

Det föreslagna området, i kvarteret Spelbomskan, sträcker sig från Gyldén­gatan, kring Stadsbiblioteket och ner till Sveavägen. Här ingår även trapporna upp till Observatorielunden.

Enligt förvaltningen hör skolor och andra verksamheter av sig om att berusade eller påverkade personer rör sigi området.

Ett relativt vanligt dilemma i stadsmiljö där flera samsas om ytorna, menar Andreas Kagg Stenmalm, trygghetssamordnare på Norra innerstadens stadsdelsförvaltning.

– Det ligger nära Systembolaget och har en del problematik. Det blir varken trivsamt eller tryggt, vilket leder till att färre människor­ vill stanna till. Det är ett sorge­barn, till slut blir det en plats ingen bryr sig om.

Varit en öppen drogscen

Odenplan-Observatorie­lunden klassades fram till nyligen som en öppen drogscen. Men området har prioriterats, vilket bland annat har lett till att betydligt färre unga röker hasch uppe på kullen.

Trots att polisen fått in relativt­ få anmälningar om just fylleri mellan 2022 och 2024 uppgav nästan en av fyra­ att området känns otryggt kvällstid, enligt en trygghetsundersökning stadsdelen har gjort.

Ökad kontroll

Framför allt för att det ”uppehöll sig missbrukare och berusade personer som störde ordningen”. 

– Det är inte jätte­många händelser kopplade till fylleri­ enligt polisens statistik. Där­emot är det många verksamheter i området som hör av sig till oss, vilket tyder på att det är ett problem. Uppe på kullen är alkoholförtäringen vid till exempel picknickar ett positivt inslag och har vad jag känner till inte inneburit några olägenheter i stort, säger­ Andreas Kagg Stenmalm.

Gyldéngatan har kallats för ett sorgebarn med garage och oanvända ytor på baksidan av annexet. Här finns utmaningar med eftersatt underhåll, klotter och en historik som öppen drogscen.

Alkoholförbudet kan göra­ det lättare för polisen att avvisa­ människor, är tanken.

– Det råder redan alkoholförbud kring Rådmansgatans t-bana. På sätt och vis utökar man det redan befintliga förbudet, säger Andreas Kagg Stenmalm.

Alkoholförbudet införs

Vid den här tidningens pressläggning har Norra innerstadens stadsdelsnämnd inte röstat i frågan än, men enligt ordföranden Petter Martinsson (S) kommer förbudet att införas.

– Det blir ett viktigt komplement för att övriga brottsförebyggande och trygghetsskapande insatser ska få genomslag.

Anmälda brott vid Observatorielunden

Antal anmälda brott i området nedanför Observatorielunden, norr om kullen mellan Gyldéngatan och Sveavägen. Mellan 2022 och november 2024.

Fylleri: 31.

Skadegörelse: 119.

Misshandel utomhus: 5.

Narkotikabrott: 143.

Källa: Norra innerstadens stadsdelsförvaltning/Polisen

Gyldéngatan

Gyldéngatan

Johannes Ang

Ny zon för alkoholförbud i Vasastan

Gatstumpen som sorgebarn ✔ Observatorielunden ✔ Skolbarn bevittnar missbruk

Från Mitt i:s Facebook

Harmlösa herrar som inte har råd att gå på krogarna sitter på en av bänkarna på väg upp mot Obsan och folk upplever dem som läskiga och föreslår alkoholförbud över hela kvarteret, samtidigt som hundratals människor super sig fulla på ett destruktivt sätt med misshandel och våldtäkter som följd. Ingen lyfter frågan om alkoholförbud där.

Det ironiska är att om man vågar prata med gänget på bänken, så är dom oftast ett ganska härligt gäng och inte alls särskilt läskiga.

Wow, så de där fyra gubbarna har varit flitiga: Antal anmälda brott i området, fylleri: 31. Skadegörelse: 119. Misshandel utomhus: 5. Narkotikabrott: 143. Rediga gubbar! Tror du de satt på bänken hela tiden när de utförde brotten?

Du tänker att det är parkbänk gubbarna som står för allt det där?

Människor som bor och lever inne i City blir mer och mer störda av olika orsaker. Kanske man ska överväga att flytta ut från stan då ? Dessa personer som har picknick eller sitter på bänken kan inte vara så farliga. Troligen är det enstaka tillfällen. Klart att det kan bli tjafs även i detta område men det får liksom vara lite hejd på gnället. Eller flytta helt enkelt ut från stan

Jag förstår att allmänheten kan känna sig otrygga när missbrukare uppehåller sig på platser runt skolor. Men vem ska se till att det efterlevs? Ska polisen göra det? Eller ska Sthlms stads ordningsvakter göra det? Minns inte riktigt hur det ser ut där men det är väl picknick vänligt? Så då blir det som vanligt. Skötsamt folk blir begränsade pga de som missköter sig.

Källa: Mitt i

EmilSalmaso
08-550 551 15

Senaste nyheterna

Dubbdäcksförbudet har gällt på Fleminggatan sedan 2016.

Dubbdäcksförbudet har gällt på Fleminggatan sedan 2016.

Mostphotos

Så många struntar i dubbförbudet på Fleminggatan

Nyheter

Fortfarande ett problem – men dubbarna har blivit färre

Monica Törnqvist, Marie Hansson och Marie Scheiber med sina dagbarn samlade på Mulleplatsen en bit in i skogen på Järvafältet.

Monica Törnqvist, Marie Hansson och Marie Scheiber med sina dagbarn samlade på Mulleplatsen en bit in i skogen på Järvafältet.

Mikael Andersson

Vibys sista dagmammor i pension efter över 100 år

Nyheter

Slutet på en epok ✔ Ingen tar över när Vibys dagmammor går i pension ✔ "Vi är ett utdöende släkte"

Bussen används primärt av de som har svårt att ta sig till butiker eller vården på andra sätt.

Bussen används primärt av de som har svårt att ta sig till butiker eller vården på andra sätt.

Filip Magnusson

Efter Mitt i:s artikel – nu rullar närbussen i västerort som den ska igen

Nyheter

23 avgångar på två månader ställdes in i höstas ✔️ "Har blivit mycket bättre sedan problemen uppmärksammades"

Renoveringsboom: "Kan bli svårt att hitta hantverkare"

Snickaren Christoffer Windlert behöver inte gå sysslolös. Sedan regeringen gick ut med att rotavdraget ska höjas har företaget där han jobbar full fart på orderingången.

Snickaren Christoffer Windlert behöver inte gå sysslolös. Sedan regeringen gick ut med att rotavdraget ska höjas har företaget där han jobbar full fart på orderingången.

Petter Beckman

20250406071524
20250406075938
2025-04-06
07:15
2025-04-06 07:59

Ordertelefonerna går varma hos länets byggföretag efter regeringens besked om höjt rotavdrag. För den som vill få uteplatsen fixad innan semestern kan det bli tajt. Boka nu, är byggarnas råd.

Träspånet sprutar från snickaren Pontus Granströms sågklinga i den urblåsta fyrarummaren på Södermalm, där väggarna undan för undan byter skepnad.

För hans arbetsledare Karl Nyström på byggföretaget Dryft är det mer hektiskt än vanligt. Sedan den 21 mars, då regeringen meddelade att rotavdraget ska höjas till 50 procent, har orderingången ökat markant.

– Vi märkte av det direkt när rotbeskedet kom, en jättepeak i efterfrågan. Våren och sommaren har vi alltid högtryck, och det här läggs ovanpå det, säger han.

För den som vill ha arbeten utförda innan semestern gäller det att agera blixtsnabbt, menar flera branschföreträdare. Om det inte redan är för sent.

Sågspånen flyger när Pontuns Granström och Adam Schulzberg fixar nya väggar i lägenheten på Tavastgatan.

Sågspånen flyger när Pontuns Granström och Adam Schulzberg fixar nya väggar i lägenheten på Tavastgatan.

Petter Beckman

Har gått i konkurs

Eftersom hundratals byggföretag – särskilt i Stockholmsområdet – har gått i konkurs under det senaste årets konjukturdipp, blir konkurrensen extra stor om de byggare som finns kvar.

Det är framförallt mindre renoverings- och byggprojekt som påverkas, eftersom taket för maximalt avdrag – 50 000 kronor – ligger kvar.

– Men om det är många familjer som exempelvis vill ha sina uteplatser fixade före sommaren kan det bli problem, säger Johan Deremar, nationalekonom på organisationen byggföretagarna.

Många kommer märka att det blir svårare att få in offerter.

Adam Schultzberg, Christoffer Windlert och Pontus Granström får den urblåsta fyrarummaren att byta skepnad.

Adam Schultzberg, Christoffer Windlert och Pontus Granström får den urblåsta fyrarummaren att byta skepnad.

Petter Beckman

Daniel Lindgren, medgrundare på byggföretaget Dryft, håller med om att det kan uppstå en flaskhals. Fortfarande finns det tillräcklig med ledig kapacitet hos byggföretagen i Stockholm, menar han.

– Problemet är att de som står med ledig kapacitet inte är vana att marknadsföra sig mot privata konsumenter. De har tidigare främst jobbat mot andra företag och har inte hunnit ställa om. Så för privatkunderna blir det svårt att hitta dem, säger Daniel Lindgren.

Hinner inte få hjälp

Samtidigt har de byggföretag som riktar sig mot privatpersoner redan orderböckerna fulla.

– Mycket går via kontakter och rekommendationer. För oss är det ganska mycket ett självspelande piano. Men generellt skulle vår bransch behöva bli bättre på att göra sig tillgängliga, säger Daniel Lindgren.

Karl Nyström, byggledare på Dryft, märkte av ett rejält lyft i orderingången efter regeringens besked om rotavdraget.

Karl Nyström, byggledare på Dryft, märkte av ett rejält lyft i orderingången efter regeringens besked om rotavdraget.

Petter Beckman

Det är toppen att regeringen stimulerar efterfrågan, menar Karl Nyström i lägenheten på Södermalm.

– Men många kommer nog märka att det blir svårare att få in offerter. Och svårare att hitta någon som hinner hjälpa till med projekteringen. Alla byggare är inte rustade för att ha sådana kontakter i förväg. När nu trycket ökar blir det mer "vi kommer om vi har tid", säger han.

Höjt rotavdrag – men inte för alla

Finansdepartementet föreslog den 21 mars att rotavdraget (renovering, ombyggnad och tillbyggnad) ska höjas från 30 till 50 procent av arbetskostnaden.

Det höjda avdraget gäller den 12 maj till 31 december 2025, och enbart arbeten som betalas efter den 11 maj.

Högsta möjliga avdrag blir oförändrat 50 000 kronor. Renoveringsprojekt som redan tidigare fick maxavdrag påverkas därmed inte.

Förslaget syftar till att stötta byggbranschen. Det är nu ute på snabbremiss och är tänkt att spikas senare i vår.

Källa: Regeringskansliet

Stockholm hårdast drabbat

Under 2024 gick drygt 2 000 byggföretag i konkurs i Sverige, varav 803 i Stockholmsområdet.

Stockholm har därmed drabbats hårdast i hela landet av den vikande byggkonjunkturen.

Ett bidragande skäl till detta är att många stockholmare passade på att renovera sina hus och lägenheter under pandemin. Efter pandemin la folk i stället sina pengar på annat, exempelvis resor.

Till det kom den kraftiga kostnadschocken 2023 som gjorde att färre hade råd med renoveringar. Ombyggnad av småhus föll med runt 16 procent mellan 2021 och 2024.

Ett sätt att hitta byggföretag är att leta på sajten schysstabyggare.se.

Källa: Byggföretagen

PetterBeckman
08-550 550 77