Förbudszonen sträcker sig från Sveavägen och upp till Gyldéngatan. Trapporna upp till Observatorielunden ingår också.
Det något bortglömda området ligger i närheten av både kollektivtrafiken vid Odenplan och Systembolaget, vilket stadsdelen menar är en av orsakerna till att det ibland hänger berusade personer där.
Förhoppningen är att förbudet – som nu har klubbats i stadsdelsnämnden – ska öka kontrollen. Polisen ska därmed få nya verktyg att skapa lugn i området.
– Det är inte jättemånga händelser kopplade till fylleri enligt polisens statistik. Däremot är det många verksamheter i området som hör av sig till oss, vilket tyder på att det är ett problem. Uppe på kullen är däremot alkoholförtäringen vid till exempel picknickar ett positivt inslag och har vad jag känner till inte inneburit några olägenheter i stort, sa Andreas Kagg Stenmalm, trygghetssamordnare vid stadsdelsförvaltningen, till Mitt i inför beslutet.
”Säkert bra”
Att både Kulturskolan och Observatorielundens skola ligger i området har också använts som argument. Observatorielundens skola har inte bett om något alkoholförbud men ser det som positivt, enligt rektor Hanna Sjögren.
– Det är säkert bra med ett förbud, men vi har inte haft några problem. Vi har bemanning ute på raster om det skulle hända något, och känner oss trygga med det.
Enligt förvaltningen har skolorna och andra verksamheter hört av sig om att berusade eller påverkade personer rör sig i området.
– Det har hänt att berusade människor har vistats utanför vår högstadielokal på Odengatan 63, men det har inte hänt ofta och är så vitt jag kan minnas länge sedan sist.
Till Kulturskolan kommer barn och unga på eftermiddagar och kvällar. Enligt enhetschefen Erik Holmquist upplever man att det varit ett problem med alkoholpåverkade personer i närheten.
Förbudet ser han som ett resultat av det Kulturskolan och andra verksamheter tagit upp med stadsdelen.
– Särskilt våra yngre deltagare har tyckt att det varit obehagligt då de påverkade personerna ofta varit högljudda, ibland på ett aggressivt sätt. Ilskan har dock inte varit riktad mot våra deltagare, utan har handlat om konflikter mellan de påverkade personerna.
Åsikterna isär
På Mitt i:s Facebook är vissa Vasastadsbor kritiska mot förbudet.
Någon frågar sig varför man inte får dricka i området när man får göra det på krogen. Någon annan anser att de som bor i city kanske ska överväga att flytta.
En tredje välkomnar förbudet, men undrar vem som ska se till att det efterlevs.
Här kan det bli ny zon för alkoholförbud
Det kan bli rött ljus för alkohol i närheten av Observatorielunden. Detta efter att bland annat skolor har reagerat på berusade personer i området.
Det föreslagna området, i kvarteret Spelbomskan, sträcker sig från Gyldéngatan, kring Stadsbiblioteket och ner till Sveavägen. Här ingår även trapporna upp till Observatorielunden.
Enligt förvaltningen hör skolor och andra verksamheter av sig om att berusade eller påverkade personer rör sigi området.
Ett relativt vanligt dilemma i stadsmiljö där flera samsas om ytorna, menar Andreas Kagg Stenmalm, trygghetssamordnare på Norra innerstadens stadsdelsförvaltning.
– Det ligger nära Systembolaget och har en del problematik. Det blir varken trivsamt eller tryggt, vilket leder till att färre människor vill stanna till. Det är ett sorgebarn, till slut blir det en plats ingen bryr sig om.
Varit en öppen drogscen
Odenplan-Observatorielunden klassades fram till nyligen som en öppen drogscen. Men området har prioriterats, vilket bland annat har lett till att betydligt färre unga röker hasch uppe på kullen.
Trots att polisen fått in relativt få anmälningar om just fylleri mellan 2022 och 2024 uppgav nästan en av fyra att området känns otryggt kvällstid, enligt en trygghetsundersökning stadsdelen har gjort.
Ökad kontroll
Framför allt för att det ”uppehöll sig missbrukare och berusade personer som störde ordningen”.
– Det är inte jättemånga händelser kopplade till fylleri enligt polisens statistik. Däremot är det många verksamheter i området som hör av sig till oss, vilket tyder på att det är ett problem. Uppe på kullen är alkoholförtäringen vid till exempel picknickar ett positivt inslag och har vad jag känner till inte inneburit några olägenheter i stort, säger Andreas Kagg Stenmalm.
Gyldéngatan har kallats för ett sorgebarn med garage och oanvända ytor på baksidan av annexet. Här finns utmaningar med eftersatt underhåll, klotter och en historik som öppen drogscen.
Alkoholförbudet kan göra det lättare för polisen att avvisa människor, är tanken.
– Det råder redan alkoholförbud kring Rådmansgatans t-bana. På sätt och vis utökar man det redan befintliga förbudet, säger Andreas Kagg Stenmalm.
Alkoholförbudet införs
Vid den här tidningens pressläggning har Norra innerstadens stadsdelsnämnd inte röstat i frågan än, men enligt ordföranden Petter Martinsson (S) kommer förbudet att införas.
– Det blir ett viktigt komplement för att övriga brottsförebyggande och trygghetsskapande insatser ska få genomslag.
Anmälda brott vid Observatorielunden
Antal anmälda brott i området nedanför Observatorielunden, norr om kullen mellan Gyldéngatan och Sveavägen. Mellan 2022 och november 2024.
Fylleri: 31.
Skadegörelse: 119.
Misshandel utomhus: 5.
Narkotikabrott: 143.
Källa: Norra innerstadens stadsdelsförvaltning/Polisen
Gyldéngatan
Johannes Ang