Stora förskolor är på tapeten. De definieras ofta som förskolor med mer än 100 barn.
Trenden i landet är att små försvinner till förmån för de större, på fem år har storförskolorna ute i kommunerna ökat med tio procent, har SVT rapporterat.
Mitt i har undersökt data över inskrivna barn i Solnas kommunala* skolor. För tio år sedan hade åtta procent av förskolorna fler än 100 barn inskrivna. Idag är siffran uppe i 23 procent.
Under året kommer Solna byggstarta tre förskolor med sex-åtta avdelningar i Västra skogen, Huvudsta och Järvastaden.
Men det finns kritik mot de stora förskolorna.
"Inte barnens behov"
I Stockholm har ett föräldranätverk startat under parollen "stoppa megaförskolorna". De anser att stora enheter äventyrar små barns behov av uppmärksamhet och stöd från vuxna som de känner väl.
Nätverket vill se ett maxtak för antalet barn per förskola, 2 400 föräldrar har skrivit på.
Dimitra Blomberg, förälder och pedagog på en stor förskola, är en av initiativtagarna. Som förälder upplever hon brist på insyn och information, en anonymitet.
Hon vittnar om en stressfull miljö på jobbet.
– Som pedagog tar jag emot barn som inte känner igen mig på morgonen och som gråter till deras ordinarie personal kommer. Man vill göra det som är bäst för barnen men verksamheten styrs inte av barnens behov.
Exempel på typförskola i två plan och sex-åtta våningar som staden avser börjar bygga i tre exemplar.
Skanska
Andra kvalitetsfaktorer
Skolverket har ett riktmärke på 12 barn per grupp för de minsta barnen. Boverket har rekommendationer när det gäller vistelseyta på förskolegårdarna, 40 kvadrat per barn.
Men vad som är en "bra storlek" på en förskola är svårt att svara på, menar Lena Lyckeståhl, undervisningsråd på Skolverket.
– Hur stort huset är eller hur många barn som går på förskolan är inte avgörande för kvaliteten. Faktorer som barngruppens storlek och sammansättning, personaltäthet och personalens kompetens och miljöns utformning har betydelse för kvaliteten på utbildningen.
Lena Lyckeståhl är undervisningsråd på Skolverket.
Skolverket
Huvudmannen, tillexempel kommunen, har ansvar för att ta hänsyn till faktorerna och säkerställa att barnen får en bra miljö, fortsätter Lyckeståhl.
– Både stora och små förskolor kan ha god kvalitet, därför är det svårt att säga om stora skulle vara till nackdel eller fördel jämfört med mindre.
* Mitt i har valt att fokusera på de kommunala förskolorna då staden saknar heltäckande statistik om barnantal på de fristående. I Solna stad finns 61 förskolor, 30 kommunala och 31 fristående. Siffror från Skolverket indikerar att färre fristående förskolor har 100 barn eller mer jämfört med kommunens.