Garageuppfarten till Stuvstavillan har förvandlats till ett musteri. Uno Wilson plockar ut äpplen från de stora korgarna och stoppar ner ett och ett i fruktkrossen genom ett litet hål.
– Våra föräldrar är så oroliga att vi ska slinta med handen så vi har gjort ett lock med ett hål i och lagt över, säger Alvar Overödder.
Han kör fruktkrossen med en borrmaskin – det är ett himla liv. I början vevade de för hand, men det var så tungt så de kom på det där med borrmaskinen.
– Igår stod de här ute i ösregn, ropar Unos pappa från balkongen.
Alvar Overödder och Uno Udd Wilson är 16 och 17 år och går andra året på det ekonomiska programmet på Sjölins gymnasium i Vasastan. Sedan i fjol driver de också eget äppelmusteri.
"Vi lägger inte i ruttna äpplen, men om det har om det har någon lite skråma är det lugnt. De filtreras två gånger och och kokas i 95 grader i en halvtimme", säger Uno Udd Wilsson. Alvar Overödder kör äppelkrossen med en borrmaskin.
Pernilla Fagerström
– Vi läste någon artikel om att det var över 90 procents svinn av all frukt, det är flera hundra ton som ruttnar bort i trädgårdarna. Då tänkte jag: "Vad kan man göra med allt det där?" Det är ju gratis råvaror. Det är inte jättemånga som gör must hemma själva, men det är väldigt gott. Jag frågade Uno om han ville pröva och så gjorde vi det. "Vad är det värsta som kan hända liksom", säger Alvar Overödder.
De hade ingen erfarenhet av att musta äpplen hemifrån och de visste egentligen inte hur man gör. Men i bästa "hur svårt kan det vara-andan" har de prövat sig fram.
– Vi hittade en mustpress på Blocket för 600. Jag skrev att vi var två 15-åringar som ville köpa den, och då fick vi den för 350, berättar Alvar.
– Vi trodde att det bara var att köra ner äpplena i den och sedan var det klart. Men det var det ju inte, säger Uno.
En hydraulisk press är en nyinvestering för i år. Den gör det betydligt lättare för Alvar Overödder att pressa fram musten.
Pernilla Fagerström
Fyller Ikeakassar med äpplen
De insåg att de behövde en fruktkross som krossade äpplena innan de skulle mustas. De hittade en på rea på Jula.
– Då blev det mopparna raka vägen till Kungens kurva och så lastade vi på den där, säger Alvar och visar på fruktkrossen.
Det var tusen spänn i investeringskostnad, sedan var de igång. Musten kokade de i vanliga kastruller. Men det tog en väldig tid och i år har de investerat i både pastör och en hydraulisk press för flera tusen kronor.
Äpplena kommer från villaträdgårdar i Stuvsta och de plockar dem själva.
– Vi tar mopparna och tar med oss äppelplockare och lite Ikeakassar och åker till folk som vi antingen fått kontakt med innan eller så knackar vi på där vi ser att det finns mycket äpplen, säger Uno.
– Vi har aldrig blivit nekade, folk blir jätteglada. Vi gör ju deras trädgårdsarbete, säger Alvar.
I år är det ett riktigt äppelår och de försöker musta ett par gånger i veckan under säsongen och kör sedan ut flaskorna. Dessutom tänker de sälja på julmarknader.
– Folk blir så glada, vi får positiv respons både på hur musten smakar att de får hjälp med sina trädgårdar, säger Alvar.
Och förmodligen är det bara början på ett långt entreprenörsskap.
– Kanske håller vi på med det här tills vi har lokal och blir nya Carlsberg, man vet aldrig, säger Alvar.
Musten består av hundra procent äpplen från Stuvstas trädgårdar. Men glasflaskorna är dyra att köpa in och Uno och Alvar funderar på att införa ett pantsystem.
Pernilla Fagerström