Lindholmen

Göteborgsvinden blåser liv i allt från hårslingor till ett kvarglömt glasspapper på kajkanten. Men älvvattnet i den innersta hamnen på Lindholmspiren är förvånansvärt stilla. 

Det bådar gott för här planeras omkring ett 20-tal flytande bostäder.  

– Husbåtar är ett bra sätt att utnyttja vattnet på. Hamnen här har inte någon alternativ användning på grund av gång- och cykelbron. Den är inte öppningsbar för vanliga båtar, säger Emmyly Bönfors, Centerpartiets gruppledare som är drivande i frågan. 

Tomt. Gångbron stoppar båtar att komma längst in i hamnen intill kajen.

Tomt. Gångbron stoppar båtar att komma längst in i hamnen intill kajen.

Dino Soldin

Sedan Centerpartiet planterade idén för ett par år sedan har förslaget utretts på olika håll.  

Nu finns en utpekad geografisk plats och med de rödgröna i ryggen finns en majoritet i stadsbyggnadsnämnden för att gå vidare på allvar. 

– Omkring sju olika alternativ har undersökts, alla har för- och nackdelar. Lindholmen är det som ligger närmast till hands med bra förutsättningar. Det kan bli aktuellt med andra lägen framöver. Men vi tycker det är viktigt att komma till handling. 

Ny adress. Flera göteborgare har hört av sig till Emmyly Bönfors och är intressedde av ett flytande hem, berättar hon.

Ny adress. Flera göteborgare har hört av sig till Emmyly Bönfors och är intressedde av ett flytande hem, berättar hon.

Dino Soldin

Vem tänker ni ska bo på båtarna? 

– Vi har diskuterat studentbostäder. Det är nära campus Lindholmen samtidigt som det är ett centralt läge om man vill plugga på andra platser i stan.  

Men det kan även bli aktuellt med andra upplåtelseformer. När allt är klubbat är det kommunens jobb att ta fram hållbara planer för bland annat infrastruktur och avfallshantering. Och hitta en exploatör som är intresserad av att anlägga området.  

Emmyly Bönfors menar att det inte finns någon “politisk schism” för idén. Men i kritiken som har riktas från oppositionen har bland annat husbåtar ställts mot småhus.  

– Vi måste kunna göra både och. Vi måste kunna planera för småhus, bostadsrätter och hyresrätter men också tänka innovativt.  

Är det rätt i tiden med tanke på det bistra ekonomiska läget?   

– Göteborg är en innovationsstad, det är alltid tid för innovation här. Och vad passar då bättre än ett nytänkande projekt på Lindholmen. 

Kan du tänkta dig att bo på en husbåt?

Maja Nederman Thore, 25 år, Lunden.

Maja Nederman Thore, 25 år, Lunden.

Dino Soldin

Maja Nederman Thore, 25 år, Lunden:

– Jag har lite rädd för vatten-tendenser så mitt svar är instinktiv nej. För mig är det viktigt att det känns mer som hus än båt i så fall. Samtidigt tycker jag att Göteborg är en perfekt stad för husbåtar. Det händer mycket här och det byggs till höger och vänster, väldigt kaxigt sett ur stadsbyggnadsperspektiv.

Jag har skrivit ett kandidatarbete, Float som utgår från att man ska göra en stadsdel som är anpassad efter vattennivåhöjningen med just flytande bostäder. Så när det kommer till sånt som handlar om klimat, unga och anpassning tycker jag man ska våga testa. Gör ett pilotprojekt, sätt det i vattnet och se vad som händer! Tittar man på Köpenhamn så funkar det hur bra som helst, speciellt studentboende. Bara kör!

Luis Santos, 30 år och Liban Mahmed, 35 år.

Luis Santos, 30 år och Liban Mahmed, 35 år.

Dino Soldin

Luis Santos, 30 år, Redbergsplatsen:

– Nej, jag tror inte det. På vintern skulle det kännas hemskt men kanske temporärt på sommaren. Det hade varit najs mend en egen liten uteplats vid vattnet. Eller en uteservering på en båt hade också varit trevligt.

Liban Mahmed, 35 år, Biskopsgården:

– Jag är inte heller så intresserad, det känns obekvämt att bo en i båt. Känslan är att det kommer att gunga. Möjligtvis på sommaren men gärna då lite längre in i Göta älv

Timothy Bernhardsson, 33 år.

Timothy Bernhardsson, 33 år.

Dino Soldin

Timothy Bernhardsson, 33 år, Majorna:

– Ja, jag kan tänka mig att på i en flytande bostad lika gärna som att bo i en lägenhet som jag gör nu. Det ger nog ge en frihetskänsla, vissa husbåtar kan man flytta på. Här i hamnen hade varit perfekt, känns som den saknar något. Det vore fint med lite mer liv. Och det funkar bra i andra städer.

Tvillingarna Miranda och Linnea Wahlbeck, 23 år.

Tvillingarna Miranda och Linnea Wahlbeck, 23 år.

Dino Soldin

Miranda Wahlbeck, 23 år, Lindholmen:

– Ja, det låter väldigt trevligt att bo på en båt. Jag gillar Lindholmen och Eriksberg mycket. Det är väldigt mysigt här omkring och passar perfekt för husbåtar. Och Göteborg är en hamnstad så varför inte?!

Linnea Wahlbeck, 23 år, Lindholmen:

– Nja, hade jag fått välja så hade jag nog inte valt att bo på en båt. Det känns som det kan bli väldigt vågigt. Men om det hade känts som ett riktigt hus så är jag mer intresserad. Men samtidigt tycker jag att det borde finnas husbåtar i Göteborg.