Det luktar fortfarande brandrök på Norrbacka. Trots att det gått över en vecka sedan det brann i matbutiken.

Polisen avspärrning är släppt men förundersökningen om mordbrand kvarstår.

– Vi inledde en förundersökning om mordbrand. Då var det inga personskador och så där. Den pågår fortfarande under samma rubricering, säger Daniel Wikdahl som är presstalesman på Stockholmspolisen.

När branden var släckt och värmen lagt sig kunde polisens tekniker gå in och titta efter brandorsak.

– De var där och tog lite prover och har ansett sig som klara med vad de kunde göra där. Avspärrningen skulle vara kvar ändå för försäkringsbolaget ville komma dit och se brandplatsen opåverkad, säger Daniel Wikdahl.

Svar på proverna har kommit från Nationellt forensiskt centrum, NFC, men vad det innehåller kan polisen inte berätta på grund av utredningsläget. I och med brottsrubriceringen mordbrand misstänker polisen att branden är anlagd. Detta kan ändras under utredningen om andra orsaker kan hittas.

I sociala medier har närboende skrivit om hur saknad matbutiken kommer att vara. Men också om att de anser att det brunnit lite väl ofta i området och att det bidrar till otrygghet. Under vintern och våren brann det till exempel både i Elgiganten och i en bilfirma i Arlandastad.

Ser ni något samband mellan bränderna?

– Inte vad jag vet, jag ser bara denna rapporten nu, säger Daniel Wikdahl.

Matbutiken Handlar'n på Norrbacka i Märsta brann ned till grunden.

Matbutiken Handlar'n på Norrbacka i Märsta brann ned till grunden.

Jens Kassnert

Kan bli ny butik

Om det i framtiden blir en ny butik på platsen är ännu oklart. Det är Stena fastigheter som äger lokalen.

– Det första stegen är att man ska ta bort och säkra den gamla byggnaden så att ingen kan ta sig in och skada sig. Sedan ska vi se om den ska återställas eller vad som händer framöver, säger Kim Bernheden, fastighetschef Stena fastigheter Stockholm.

Även om det är långt kvar till något nytt kan stå färdigt meddelar fastighetschefen att det kommer att byggas något på platsen som för Stena fastigheter är en viktig yta.

– Detaljplanen säger att vi får bygga bostäder också så den tillåter både kommersiell byggnad och bostäder. Vi vill återskapa någon typ av byggnad, säger Kim Bernheden.

Stöttar butiksägaren

Butikskedjan Handlar'n är en del av Axfood AB. Butikerna ägs av fristående handlare och franchisetagare. Mitt i Sigtuna har tidigare pratat med butiksägaren Mored Galmen som är en välkänd profil i området. Han beskriver det som att hans livsverk brunnit upp. Nu vet han inte hur han ska försörja

Axfood kommer nu, via grossisten Dagab, fortsätta att ha kontakt och dialog med butiksägaren.

– Vi är så klart väldigt ledsna för det som drabbat den här butiken och handlaren, och gör det vi kan för att stötta och hjälpa, säger Anna Jallai som är försäljningschef på Dagab.

Vad kan ni göra konkret?

– Som samarbetspartner och grossist försöker vi stötta och vägleda i kontakter med till exempel försäkringsbolag, fastighetsägare, a-kassa och med juridiska kontakter, säger hon.