Över 9 600 unga stockholmare fick möjligheten att feriejobba inom stadens olika verksamheter i sommar, vilket är ett nytt rekord för staden. Förra sommaren låg siffran på 9 055 feriejobb.

– Att vi återigen lyckats höja antalet förmedlade sommarjobb känns riktigt kul. Unga som feriejobbar i Stockholms stad får riktiga jobb med en riktig lön, och den erfarenheten blir ett viktigt första steg ut i vuxenlivet. Dessutom är det över 9 600 unga som fått en första kontakt med staden som arbetsgivare och som förhoppningsvis blir sugna på att återvända och fortsätta jobba i välfärden, säger skol-, arbetsmarknads-, och personalborgarråd Emilia Bjuggren (S).

Emilia Bjuggren (S), skol-, arbetsmarknads-, och personalborgarråd i Stockholms stad.

Emilia Bjuggren (S), skol-, arbetsmarknads-, och personalborgarråd i Stockholms stad.

Liselotte van der Meijs

De flesta av sommarjobben fanns inom äldreomsorg, barnomsorg och parkskötsel.

Nytt för i år var också att Stockholm Business Region upphandlade feriejobb inom privat sektor, som Skansen och andra företag inom Stockholms besöksnäring.

Erbjudas till yngre

En särskild satsning gjordes precis som föregående år i Järvaområdet, där alla unga som kvalificerade sig för ett jobb fick ett erbjudande. Totalt var det över 2 500 ungdomar från Järva som tog chansen att sommarjobba.

– Det känns väldigt bra att vi kan fortsätta se till att fler unga med lite tuffare förutsättningar hemifrån får chansen till den där första raden på CV:t, säger Bjuggren.

Nästa sommar startar ett pilotprojekt där även 14- och 15-åringar med sociala behov kommer att erbjudas feriejobb.