Växthuset har legat på övervåningen i Sköndals centrum sedan slutet av 60-talet. Men i sommar tar en era slut när förskolan stänger.

– Rio började här till höstterminen. Eftersom den funnits så länge trodde vi den var safe från att läggas ner, berättar Enoc Valenzuela med sin 3-åring i famnen.

Beskedet om nedläggningen kom för ett par månader sedan.

– Det som är jobbigt är att andra förskolor är så himla stora. Vi varit på öppet hus på några andra men det var stökigt. Rio kommer att börja hos en dagmamma i stället, berättar Enoc Valenzuela.

Det låga barnafödandet i landet gör att var tionde förskola kan tvingas stänga, varnade Sveriges kommuner och regioner, SKR, i fjol.

Farstaområdet är inget undantag. På ett år har antalet inskrivna barn i stadsdelens kommunala förskolor minskat med 75. Utöver Växthuset i Sköndal stänger även förskolan Krabat i Farsta strand i sommar.

Förskolan Växthuset ligger på övervåningen i Sköndals centrum där den öppnade 1969.

Förskolan Växthuset ligger på övervåningen i Sköndals centrum där den öppnade 1969.

Mattias Kamgren

Byter till dagmamma

Växthuset har plats för 68 barn men har i dag bara 49 inskrivna. Några av dem går vidare till skolan efter sommaren, så det är 38 barn som berörs av stängningen.

De kommer att erbjudas plats på någon av två andra förskolor i närområdet: Kakburken och Håven.

Bild ur Växthusets jubileumsbok som gjordes 2019 när förskolan fyllde 50.

Bild ur Växthusets jubileumsbok som gjordes 2019 när förskolan fyllde 50.

Mattias Kamgren

– Vi lyckades göra så att barnen kan flytta i hela grupper och vi försöker flytta dem tillsammans med sina pedagoger där det är möjligt, säger Ingalill Gustavsson, förskolechef på Farsta stadsdelsförvaltning.

Veteranen har jobbat i 46 år

Ingen personal sägs upp. Men för Erica Widerkrantz och Marina Pramfalk, som jobbat på Växthuset i 20 respektive 46 år, är känslorna blandade.

Som det är nu är det inte roligt. Det är en tråkig utveckling i förskolan.

– Det är jättetråkigt. Jag har varit här sedan jag var 17. Det har varit så himla bra och trevligt här, säger barnskötaren Marina Pramfalk.

– Det är många som jobbat länge i de här lokalerna och tycker om det här. Men ingen sägs upp, på det sättet känns det okej, säger Erica Widerkrantz.

Att just Växthuset får stänga hänger också ihop med Stena Fastigheters planerade utbyggnad av Sköndals centrum.

– Det är en del i det hela. Vårt hyreskontrakt var på väg att gå ut och då valde vi att avsluta i stället för att teckna tre nya år. Lokalerna är väldigt slitna, säger Ingalill Gustavsson.

Marina Pramfalk och Erica Widerkrantz är veteraner på Växthuset och kommer att sakna sin förskola.

Marina Pramfalk och Erica Widerkrantz är veteraner på Växthuset och kommer att sakna sin förskola.

Mattias Kamgren

Små förskolor i riskzonen

På förskolan Krabat i Farsta strand går i dagsläget bara 19 barn. De som ska fortsätta efter sommaren flyttas till förskolan Skogslyan.

Generellt har större förskolor störst chans att överleva när kommunerna tvingas parera den nya verkligheten.

– Om vi ska stänga tittar vi dels på de minsta lokalerna eftersom de är dyrast i drift. Och dels på förskolor med privata hyresvärdar. Vi vill hellre fylla Sisabs (stadens skolfastighetsbolag, reds anm), säger Ingalill Gustavsson.

Prognosen osäker

Någon mer stängning ser det inte ut att bli i år. Hur det blir längre fram påverkas inte bara av barnafödandet. Stadsdelsförvaltningen håller tummarna för att lokala bostadsprojekt ska ta fart, så att fler barnfamiljer kan flytta in.

– Som det är nu är det inte roligt. Det är en tråkig utveckling i förskolan, konstaterar Ingalill Gustavsson.

En kökshörna på förskolegården. Snart är den sista sandkakan bakad.

En kökshörna på förskolegården. Snart är den sista sandkakan bakad.

Mattias Kamgren