”Aldrig känt mig drogad eller påverkad på arbetsplatsen”. Det hävdade en kvinna i södra Roslagen som under flera år stal och missbrukade narkotikaklassade läkemedel på sitt jobb som barnmorska.

I våras anmäldes hon på nytt till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, av förlossningsavdelningen hon arbetat på.

Men enligt Socialstyrelsen, som Mitt i haft kontakt med nu i augusti, har kvinnan fortfarande kvar sin legitimation som sjuksköterska och barnmorska.

Stal under prövotid

”Det finns inga nu gällande behörighetsbegränsningar” skriver Socialstyrelsen när Mitt i kontaktar myndighetens register.

Av anmälan till IVO framgår att sjukhuset hon arbetade på fram till i vintras stängt av henne under utredning och gjort en polisanmälan.

Mitt i:s granskning visar att det inte är första gången polisen varit inkopplad.

Redan 2017, anmälde kvinnans dåvarande arbetsgivare, ett annat sjukhus, att hon stulit narkotikaklassade läkemedel vid 21 tillfällen från patienter. Också den händelsen anmäldes till IVO.

Då hävdade kvinnan att hon haft ett beroende, men att det tog slut redan 2014.

Anmälan ledde till att IVO beslutade om en treårig försöksperiod för kvinnan, men stölderna upphörde inte.

Sedan kvinnan fått anställning på ett annat sjukhus började läkemedel försvinna även där.

Sa upp sig

När stölderna upptäckes 2021 ledde det till att kvinnan avskedades, men hon dömdes inte förrän i juni 2023.

Då hade kvinnan redan året innan fått en ny anställning som barnmorska – på sjukhuset som i våras anmälde henne till IVO.

Av anmälan från mars i år, 2024, framgår att kvinnan sagt upp sig med omedelbar verkan. Om hon fått ny anställning som sjuksköterska eller barnmorska sedan dess är inte känt.

För att Socialstyrelsens ansvarsnämnd ska kunna återkalla en vårdlegitimation krävs att IVO först anmäler yrkesutövaren och begär detta. Därefter tas frågan upp av Socialstyrelsens ansvarsnämnd.

”Själva prövningen innebär sedan en bedömning av samtliga omständigheter i ärendet utifrån bland annat vad IVO har yrkat på och vad ansvarsnämnden anser att myndigheten har visat i ärendet” skriver Fredrik Svensson på ansvarsnämndens kansli.