Stockholms stad har presenterat de första tredimensionella bilderna på hur Östermalmstorg ska bebyggas.
I den nya detaljplanen som nu gått ut på samråd finns två byggnader: En större restaurang på 85 kvadratmeter och en mindre kiosk på 31 kvadratmeter.
Ljust, öppet och inbjudande är några av ledorden för den nya bebyggelsen på Östermalmstorg.
DinellJohansson
Placeringen kommer att kännas bekant; de ska stå precis där Lisa på torget och Östermalmsgrillen var placerade.
Om allt går som planerat blir det inte heller några överraskningar vad gäller innehållet.
– Stadens ambition är att Lisa Elmqvist, som drivit Lisa på torget, ska få driva restaurangen. Det är inte avtalat och klart, men staden verkar för det, säger Lena Remaeus vid fastighetskontoret.
En växer, en krymper
När det kommer till kioskbyggnaden har staden en dialog med Östermalmsgrillen. Även där saknas bindande avtal, men parterna träffades före jul.
– Om det blir Östermalmsgrillen som driver verksamhet i kiosken innebär det att de skulle hyra av staden, till skillnad från innan när de ägde själva kiosken.
Kiosken och restaurangen blir förhållandevis låga för att inte bli för dominerande i den känsliga kulturmiljön i området.
DinellJohansson
Det nya förslaget innebär att restaurangen blir nästan dubbelt så stor som gamla Lisa på torget. Kiosken krymper däremot med 12 kvadratmeter, eller knappt 30 procent.
– Det är inte helt lätt att driva grillkiosk på en så liten yta. Men det är vad detaljplanen tillåter. Stadens arkitekter har tittat på hur man kan få plats med nödvändiga funktioner.
Ingen baksida
I detaljplanen föreslås att de två byggnaderna ska få en sockel i natursten i en nyans som sammanfaller med torgets stenläggning. Fasaderna består av ljust, omålat trä och stora glaspartier för att förbättra kopplingen mellan folklivet på torget och gästerna på insidan.
För att få plats med kiosken behöver ett av träden fällas.
Karavan
En annan ambition är att byggnaderna inte ska ha någon baksida, utan vara öppna åt alla håll.
– I och med att det är samma arkitekt som ritar båda kommer man uppleva att de hänger ihop. Med det här förslaget blir det lite mer ordning och reda på torget, och förhoppningsvis både snyggare och tryggare. Nu får vi se vad stockholmarna tycker, säger Lena Remaeus.
Samrådet, där Stockholms stad tar emot synpunkter på förslaget, pågår mellan 16 januari och 16 februari.