JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Brandfara: Stockholms nya hyrcyklar tas bort från gatan

BRANDRISK. Stockholm Ebikes lånecyklar uppges kunna börja brinna när det är för kallt väder.

BRANDRISK. Stockholm Ebikes lånecyklar uppges kunna börja brinna när det är för kallt väder.

Mitt i

20221207180451
20221208151243
2022-12-07
18:04
2022-12-08 15:12

Stockholm stad stoppar sina elcyklar med omedelbar verkan. Anledningen? Batterierna kan börja brinna.

Problemen med hyrcyklarna i Stockholm har varit många. Och nu bekräftar Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) att de drygt 1 000 elcyklarna som varit utplacerade på Stockholms gator har plockats bort, något som SvD var först med att rapportera.

Användare av cyklarna har drabbats av batteribränder och därför tvingades Inurba, bolaget som kommunen upphandlat driften med, att stänga ner uthyrningen på onsdagen 7 december.

– Det här är ett jätteproblem och helt oacceptabelt att vi har hyrcyklar på våra gator som kan börja brinna, säger Lars Strömgren.

Ska åtgärdas innan nyår

Stockholm Ebikes skriver följande meddelande till sina användare.

"I samband med det kalla vädret de senaste dagarna har ett problem identifierats i cyklarnas styrenhet som innebär att cyklarnas elektriska system stängs ned och att motorn slutar att driva under pågående resa. Leverantören av cyklarna har därför beslutat att återkalla samtliga cyklar för att kunna genomföra en teknisk uppdatering [...] Detta innebär att lånecykelsystemet tillfälligt inte kommer att vara tillgänglig under tiden som åtgärden implementeras."

– Bolaget har sagt till oss att det här ska åtgärdas. Vi kräver att det garanteras att det här inte ska kunna hända igen, säger Lars Strömgren.

Inga ytterligare viten

Enligt kontraktet ska det finnas 1000 cyklar utplacerade på stans gator under vintern. Om det blir några viteskrav från stadens sida kan Lars Strömgren inte svara på.

Kortsiktig ilska får inte leda till en långsiktigt sämre lösning.

Har ditt tålamod tagit slut?

– Det känns otroligt ledsamt och frustrerande att hyrcyklarna inte fungerar och att man inte kan lita på att det som utlovas i avtalet levereras. Men kortsiktig ilska får inte leda till en långsiktigt sämre lösning.

Inbokat möte under fredagen

Under fredagen ska Lars Strömgren träffa representanter från Stockholm Ebikes för att diskutera hur man går vidare med frågan.

– De måste förklara för oss hur de ska säkerställa att cykelsystemet ska fungera på det sätt som står i avtalet.

Cyklarna togs bort Stockholms gator klockan 17 på onsdagen 7 december. Arbetet med att rätta till elfelet i cyklarna beräknas enligt Ebikes vara slutfört 31 december.

Brev avslöjar sprickan mellan staden och elcykelbolaget

Hyrcykelsystemet Stockholm ebikes har varit ett sorgebarn. Trafikkontoret hotade med att häva avtalet, men backade då det skulle ta för lång tid att hitta en ny leverantör.

Det nya hyrcykelsystemet Stockholm ebikes skulle starta i april i år. Men så blev det inte. Premiären försenades till 10 maj, och då med betydligt färre cyklar än planerat.

Många av de elcyklar som ställdes ut fungerade inte. Och det strulade även med app och teknik.

Till slut gick det så långt att Trafikkontoret fick nog. I september skickades ett brev till Stockholm ebikes med kraftig kritik. Om felaktigheterna som radades upp inte skulle åtgärdas kunde avtalet sägas upp.

– Vi fick inte det vi hade upphandlat, vilket vi är jättemissnöjda med, säger Stadens trafikdirektör Gunilla Glantz som undertecknade brevet.

Men trots att många punkter i kontraktet inte hade uppnåtts blev det aldrig någon hävning av avtalet.

Varför inte?

– Vi vet inte hur lång tid det skulle ta att få ett liknande system på plats. Vi vill ju självklart få det här att fungera, i första hand, säger Gunilla Glantz.

Bråk om viten

Daniel Mohlin, Nordenchef på Inurba Mobility, företaget bakom Stockholm ebikes, medger att det varit en stökig start.

– Det var många problem, både tekniskt med cyklarna och med appen. Men vi har gjort mängder av förbättringar och utvecklingen går verkligen åt rätt håll.

Det var skarp kritik i brevet. Var du rädd för att avtalet skulle hävas?

– Nej. I dag är systemet betydligt stabilare och allt fungerar mycket bättre. På den återkoppling vi nu får, inte minst från användarna, ser vi att det är ett uppskattat system.

Enligt avtalet skulle det också finnas 1 000 hyrcyklar på plats från 1 april, samt att ett vite på 100 kronor per dag och cykel skulle betalas så länge det kravet inte uppnåddes. Enligt staden fanns det rätt antal cyklar i systemet den 1 oktober, alltså först sex månader senare.

Staden har skickat vitesfakturor på cirka 7 miljoner kronor. Men bara 2,8 miljoner kronor av dessa har betalats.

Varför det är så vill varken Stockholm ebikes eller Trafikkontoret prata om.

–Våra jurister har gjort en bedömning att det vore skadligt för oss om diskussionen kring viten förs i media, eftersom den här frågan kan sluta i en rättslig process, säger Gunilla Glantz.

– I komplexa avtal finns det alltid detaljer som man måste sätta sig ner och diskutera kring för att hitta en väg framåt, säger Daniel Mohlin.

Rejäl utbyggnad

Tanken är att hyrcykelsystemet i april 2023 ska ha 5 150 cyklar fördelat på 300 stationer i hela Stockholms kommun.

Är det rimligt att över 5 000 cyklar finns på plats till våren?

– Ja, det är vi helt trygga med. Vi har fått okej från alla leverantörer på att det här ska fungera. Vi ser positivt på framtiden, säger Daniel Mohlin.

Gunilla Glantz är inne på samma linje.

– Jag hoppas verkligen att det ska bli så, och att cyklarna har den kvalitén vi har upphandlat. Det är ett system som har en jättepotential att bli bra för stockholmarna.

LÄS MER: Pyspunka för nya hyrcykelsystemet

Vi fick inte det vi hade upphandlat, vilket vi är jättemissnöjda med.

Kritiken i brevet

√ Efter fem månader hade det inte klarats av att leverera 1 000 cyklar i enlighet med avtalet.

√ Mobilappen och hemsidan uppfyllde inte de krav man kommit överens om.

√ Stockholms stad skulle ha tillgång till ett IT-system som i realtid visade antal tillgängliga cyklar. Den data som levererats var inte tillräcklig.

√ Användare som inte ville ha eldrift skulle kunna stänga av den själv. Det var inte möjligt.

√ Cyklarna skulle bara kunna parkeras på stationer runt om i stan. Trafikkontoret konstaterade att cyklar kunde lämnas i princip var som helst.

Källa: Stockholms stad

En stökig första säsong

Cyklarna skulle lanseras i samband med att reklamvitrinerna på stan togs i bruk 1 april. Cykelpremiären försenades till 10 maj, och då med betydligt färre cyklar än avtalet krävde. Först den 10 oktober fanns det tillräckligt många cyklar i systemet.

De första 117 reklamvitrinerna har dock varit i drift sedan 1 april. Men enligt staden visades bara stadsinformation fram tills 20 oktober.

Enligt Stockholm eBikes har Staden skickat vitesfakturor på cirka 7 miljoner kronor. 2,8 miljoner kronor har hittills betalats.

Enligt Trafikkontoret fanns det i mitten av november 1070 fungerande cyklar i systemet, vilket är tillräckligt under vintersäsongen (15 oktober - 15 april).

Den 15 april 2023 ska 5 150 vara på plats.

Stokholm ebikes finansieras av reklamintäkter och kostar endast 157 kronor per år att använda.

Brev avslöjar sprickan mellan staden och elcykelbolaget

"Vi fick inte det vi hade upphandlat, vilket vi är jättemissnöjda med."

MichaelToll
08-550 551 02
KarlMeyer von Bremen
08-550 551 58

Senaste nyheterna

Katarina Hildingsdotter visar sin förodlade purjolök och svartkål, vid odlingslotten i Bellmands trädgårdar. Det är tidig vår och naturen ännu lite på vänt.

Katarina Hildingsdotter visar sin förodlade purjolök och svartkål, vid odlingslotten i Bellmands trädgårdar. Det är tidig vår och naturen ännu lite på vänt.

Angie Gray

Så får du den ekologiska odlingen att frodas

Nyheter

Katarina Hildingsdotters tips till dig som vill sätta fingrarna i jorden

Nedklottrade pendeltåg blev en vanligare syn under pendeltågskrisen 2023, visar SL:s statistik.

Nedklottrade pendeltåg blev en vanligare syn under pendeltågskrisen 2023, visar SL:s statistik.

Mostphotos

Klotterfest under pendeltågskrisen: ”Upplevdes som fritt fram”

Nyheter

Stillastående tåg blev enkla måltavlor ✔ SL: Blev en snöbollseffekt ✔ Så mycket kostar saneringen

Östbergabon Anita Freij tog hjälp av en AI-robot för att döpa sina målningar.

Östbergabon Anita Freij tog hjälp av en AI-robot för att döpa sina målningar.

Mimmi Epstein

Vårsalongen ska lyfta Östbergas konstnärliga identitet

Nyheter

Utställning för tredje året i rad ✔ Stort intresse ✔ Anita tog hjälp av AI för att döpa sina målningar

Så får du den ekologiska odlingen att frodas

Katarina Hildingsdotter visar sin förodlade purjolök och svartkål, vid odlingslotten i Bellmands trädgårdar. Det är tidig vår och naturen ännu lite på vänt.

Katarina Hildingsdotter visar sin förodlade purjolök och svartkål, vid odlingslotten i Bellmands trädgårdar. Det är tidig vår och naturen ännu lite på vänt.

Angie Gray

20250426193047
20250425121335
2025-04-26
19:30

Funderar ni på att börja odla? Mälarhöjdsbon Katarina Hildingsdotter har odlat ekologiskt i många år. Nu delar hon med sig av sina kunskaper till dem som vill sätta fingrarna i jorden.

Påsken närmar sig när Mitt i träffar Mälarhöjdsbon Katarina Hildingsdotter vid hennes kolonilott vid Bellmans trädgårdar. Naturen är lite på vänt. Ännu är det mest påskliljor som blommar.

Men för Katarina Hildingsdotter är odlingssäsongen i full gång. I två små växthus finns fullt av späda plantor, som ska bli grönsaker och blommor.

– Mycket sådde jag redan i februari. Här under har jag till exempel tomatplantor. Jag sådde dem inomhus och flyttade hit dem för någon veckan sedan. Längre fram ska jag plantera ut dem, säger hon och lyfter på en fiberduk.

Under fiberduken i det lilla växthuset spirar tomatplantor som så småningom ska planteras på lotten.

Under fiberduken i det lilla växthuset spirar tomatplantor som så småningom ska planteras på lotten.

Angie Gray

Arbete och avkoppling

I sommar och höst kommer hon att skörda allt från bönor, bladkål och jordärtskockor till potatis, purjolök och ärter på sin 70 kvadratmeter stora lott. Och så bär förstås — här finns både jordgubbar, krusbär och svarta vinbär.

– Det är mycket arbete men det är avkopplande också. Det är kul att se hur mycket det går att få ut av sin lott. Det varierar från år till år förstås, säger Katarina Hildingsdotter.

Luktärter förodlas i en kruka som står in en korg på lotten.

Luktärter förodlas i en kruka som står in en korg på lotten.

Angie Gray

Lär ut jordhantering

Hon har haft sin lott i snart 20 år. Sedan ett par år håller hon också kurser i ekologisk odling vid Eolshälls 4H-gård ett par hundra meter bort. Fokus är hur man förbereder en köksträdgård genom förodling, direktsådd, kompostering och jordbearbetning.

– Jag går igenom hur man kan blanda sin egen jord. Man kan ta gammal, överbliven jord och blanda med löv, kompostmaterial från köket och trädgården och kanske brunnen gödsel från en ko. Ju mer du lär dig desto mer kan du anpassa jorden efter det du vill odla, säger hon och visar sin kökskompost där maskar hjälper till att göra jord av matrester.

Att odla utan konstgödsel och bekämpningsmedel är grunden i ekologisk odling. Dessutom tycker Katarina Hildingsdotter att man bör undvika torv, eftersom stora mängder koldioxid frisläpps när man bryter loss den.

Det är kul att se hur mycket det går att få ut av sin lott.

– Köper man sin jord är det bra att se till att den inte innehåller mycket torv, säger hon.

Katarina Hildingsdotter rör om i sin kökskompost.

Katarina Hildingsdotter rör om i sin kökskompost.

Angie Gray

Kompostmaskarna gör ett värdefullt arbete i kökskomposten, när de hjälper till att omvandla matavfallet till jord.

Kompostmaskarna gör ett värdefullt arbete i kökskomposten, när de hjälper till att omvandla matavfallet till jord.

Angie Gray

Har växelbruk

Hennes tips för lyckad odling är också växelbruk. I stället för att odla samma växter på samma ställe byter hon plats på dem varje år, i en fyraårscykel. På så vis kan växterna dra nytta av varandra. Kål, som behöver mycket näring, trivs till exempel bra där man har odlat ärtor, som tillför näring till jorden.

– Det här är också ett sätt att undvika växtsjukdomar. De hinner inte få fäste om man flyttar växterna varje säsong, säger Katarina Hildingsdotter.

Hon har också knep för att använda odlingsytan effektivt. Rotfrukter tar till exempel lång tid på sig att mogna. Då passar det bra att odla sallad, som kommer upp betydligt snabbare, mellan rotfruktsraderna.

Potatis i hinkar

För dem som vill äta sin färskpotatis tidigt på säsongen vet hon också råd. I ett hörn på lotten står svarta hinkar täckta av fiberduk. Därunder växer potatis.

– Det blir varmare i de svarta hinkarna än i bar jord. Det gör att potatisen växer fortare. Jag hoppas kunna skörda före midsommar, säger hon.

En groda har sitt hem i den lilla dammen i Katarina Hildingsdotters odlingslott.

En groda har sitt hem i den lilla dammen i Katarina Hildingsdotters odlingslott.

Angie Gray

Några tips från Katarina

Byt plats på växterna, i fyraårscykler. Då får inte sjukdomar får fäste. Växter som ärtor som själva tillför näring till jorden kommer först i cykeln. Därefter kommer de som kräver mycket näring, som kål. De som kräver lite näring, som potatis, ska komma sist eftersom andra växter då tagit mycket av näringen.

Täck jorden när du planterat, till exempel med halm, hö eller gräsklipp. Det bevarar fukt och tillför näring när det bryts ner.

Vattna hellre sällan och rejält än ofta och lite. Orsaken är att jorden bara blir ytligt blöt om man vattnar litegrann. Då blir växterna rötterna grunda och känsligare för torka.

Börja med något enkelt om du är nybörjare. Sätt potatis i en hink eller så sallad i balkonglådan, till exempel. Eller så sockerärtor, som växer snabbt och inte har stora krav på odlingsmiljön. De kan sås redan tidigt på våren, i en kruka på balkongen.

Källa: Katarina Hildingsdotter

MärtaLefvert
08-550 550 82