Ring Visita, besöksnäringens branschorganisation, och det känns som att någon drar ned krogbranschens rullgardin.

– Det går inte toppen just nu. Vi hade en pandemi, och den var fruktansvärt tuff för väldigt många restauranger. Många tvingades att skjuta upp sina skatter, att ta tillfälliga skatteanstånd. Det finns många restaurangföretag som är skyldiga staten ganska mycket pengar och man har kort tid att avbetala på, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.

Effekterna av pandemin men också Ukrainakrig, hög inflation, höjda skatter, som på alkohol, hushåll som drar åt svångremmen, alllt sammanräknat gör att lönsamheten i krogbranschen är skral.

Rekordnivåer

Konkurserna i krogbranschen ligger i dag på rekordnivåer, enligt Thomas Jakobsson, 80 konkurser i månaden i hela landet.

– Det är ungefär dubbelt så många restauranger som går i konkurs per månad än under normala omständigheter.

På några få veckor var försäljningen tillbaka på över 2019 års nivåer, det gick oerhört snabbt tillbaka.

En enskild krog gör i dag i snitt en vinst på ungefär två kronor per intjänad 100-lapp, enligt Thomas Jakobsson.

– Det är inte mycket.

Finns efterfrågan

Trots allt, Thomas Jakobsson ser ljus i tunneln. Han jämför med det som hände efter pandemin.

– På några få veckor var försäljningen tillbaka på över 2019 års nivåer, det gick oerhört snabbt tillbaka. Det säger mig att det finns en underliggande väldigt stark efterfrågan att gå ut på restaurang, för att äta god mat och dryck och umgås. Jag tror att vi kommer att se en ökning från sommaren i år, sedan kommer det inte att öka så mycket som tidigare.