Covidpandemin ledde till ett kraftigt minskat resande med SL. Fortfarande ligger antalet påstigande på bara 85 procent av nivån innan pandemin.
Eftersom SL:s ersättning till bussbolagen delvis baseras på antalet resenärer innebär detta ett kännbart intäktstapp för Transdev, Nobina och de andra trafikoperatörerna.
Nu vill Transdev ha 60 miljoner i kompensation för de uteblivna resenärerna. Det är så mycket mer Transdev anser att man skulle ha tjänat om pandemin aldrig hade inträffat.
Men SL vägrar betala och menar att en trafikoperatör måste räkna med sådana risker. SL anser även att Transdevs beräkningar är helt felaktiga – "optimistiska spekulationer i en alternativ verklighet", som SL skriver i sitt svar.
I juni 2023 anklagade Transdev SL för avtalsbrott och lämnade in en stämningsansökan. Tvisten ska upp till huvudförhandling i Stockholms tingsrätt i april.
Kan bli miljardbelopp
I sin stämningsansökan anger Transdev att även andra trafikutövare har begärt ”att den justerade ersättningen ska beräknas med beaktande av den ökning i resande som skett pandemin förutan”.
Optimistiska spekulationer i en alternativ verklighet.
Transdev klargör också att den period som de begär ersättning för, januari-maj 2023, bara är en del av vad de anser sig ha rätt till:
"Effekterna av pandemin kommer att hålla i sig i flera år framöver vilket innebär att Transdevs rätt till justerad ersättning kommer att gälla under motsvarande tid”.
Om SL skulle förlora skulle det med andra ord kunna bli hundratals miljoner, kanske miljardbelopp, som trafikoperatörerna kan kräva ut.
Svårt att fortsätta
Om SL vinner hotar Transdev med att lägga ner verksamheten i Stockholm.
"Om vi inte kan mötas i detta har vi svårt att se de affärsmässiga förutsättningarna att fortsätta vårt åtagande", skriver Stefan Johansson, pressansvarig på Transdev, till Mitt i.