Det blir inte 200 bostäder i kanten av Herrängsskogen. Ett av de två områden där byggena planerats har nu strukits, efter en lång politisk dragkamp inom det rödgröna styret.
Det är området längs sydöstra Vantörsvägen som sparas. Kvar är den redan hårdgjorda markytan i nordväst, där Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning har en uppställningsyta för parkdrift. Hur många bostäder det kan bli där ska nu utredas.
– Vi är väldigt glada över det här. Det är lite mer än en halv seger för oss. Vi startade kampanjgruppen för att rädda Herrängsskogen. Nu gläder vi oss åt att det står i beslutet att man inte ska göra intrång i skogen i framtida projekt, säger Tommy Zakrisson, som var med och startade kampanjgruppen "Parken Herrängsskogen behövs för hållbar stadsplanering" för cirka tre år sedan.
Sträckan längs sydöstra Vantörsvägen har strukits från planerna på exploatering.
Märta Lefvert
Ståtliga ekar
Mitt i träffar Tommy Zakrisson en regnig höstdag när löven just börjat gulna. Vi tar en promenad på gångstigen längs skogen, kantad av ståtliga ekar. En dag har gått sedan beskedet kom. Sedan dess har det pratats mycket i kampanjens arbetsgrupp.
– Alla tycker inte exakt samma. Man kan säga att vi genomsnittligt är nöjda med exploateringsnämndens beslut. Helst hade vi sett att det inte heller byggts på uppställningsplatsen, som stadsdelsförvaltningen behöver för sin parkskötsel. Men det här känns ändå bra, säger han.
I exploateringsnämnden har frågan varit en het potatis, på grund av det starka lokala motståndet. Nämnden har bordlagt ärendet flera gånger under året, eftersom majoriteten – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – inte kunnat enas.
På den här hårdgjorda ytan i nordvästra Herrängskogen har Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning en uppställningsyta för sin parkskötsel. Här kvarstår planerna på bostäder.
Märta Lefvert
Andra ytor ska utredas
Den 26 september var ärendet upp igen. Frågan var om de två byggherrarna till sist skulle få sina markanvisningar. Så blev det inte. I stället skickade den politiska majoriteten tillbaka ärendet till exploateringskontoret med nya instruktioner.
Nu är det alltså bara den hårdgjorda ytan i nordväst som är aktuell som byggplats. Men kontoret ska också utreda om det går att exploatera andra platser längs Vantörsvägen och anslutande gator på ett sätt som "minimerar intrång i grönytor och inte gör intrång i Herrängsskogen".
Dessutom ska man utreda om det går att skapa ett biotopsskyddsområde av Herrängsskogen, en skyddstyp som skyddar små områden från exploatering.
Anders Österberg (S), exploateringsnämndens ordförande, är nöjd med beslutet.
– Vi har lyssnat på opinionen och kommit överens om en lösning. Det har tagit tid men frågan är komplex, säger han.
Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden.
Pressbild: Naomi Grossman
"Under galgen"
Anders Österberg är förtegen om hur diskussionerna löpt mellan partierna, men menar att målkonflikter ibland är oundvikliga när bostadsbristen ska lösas samtidigt som miljön ska värnas.
Dennis Wedin (M), vice ordförande i exploateringsnämnden, kallar beslutet för "en politisk kompromiss under galgen" där Miljöpartiet "körs över".
"I sak innebär majoritetens förslag att delar av naturområdet fortsatt är hotat. Men deras förslag ökar även osäkerheten kring närliggande grönytor och skogspartier", skriver han.
Dennis Wedin (M), vice ordförande i exploateringsnämnden.
Moderaterna Stockholm
För Moderaternas del är inga förtätningar i villaområdena aktuella, skriver han också. Just det är något som Älvsjöbor uttrycker oro för i lokala Facebookgrupper sedan de tagit del av beslutet. Där uttrycks också kritik mot att det är flerbostadshus som planeras.
Vill se hyresrätter
De rödgröna partierna betonar däremot vikten av blandade bostadsformer och vill att minst hälften av de bostäder som kan komma att byggas ska bli hyresrätter, främst i allmännyttans regi.
Tommy Zakrisson väntar med att uttala sig om kommande exploateringsplaner i närområdet.
– Vår kampanjs huvudsakliga fråga var Herrängsskogen. Vi är inte emot all exploatering. Framtida förslag får vi ta ställning till när de kommer, utifrån hur de se ut, säger han.