GöteborgDirekts artikel om Alliansens ambition att privatisera de kommunala gymmen var den tändande gnistan. Nu mobiliserar sig motionärer i hela staden för att sätta stopp för planerna på utförsäljning.

– Vi har lagt ut namnlistor på nästan alla gym. De flesta skriver på, säger Håkan Lundqvist som tränar på Geråshallen i Kortedala.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/darfor-vill-alliansen-salja-ut-kommunala-gymmen/repuln!39g5wwQLwj5qwbQ2Hqjbyw/

Redan nu har hundratals namn samlats in från olika gym i Länsmansgården, Angered, Skatås och Slottsskogsvallen. Håkan Lundqvist har även startat en protestlista på nätet där nya namnunderskrifter tickar in för varje dag.

Under förra veckan hade över 1 100 namn samlats in.

Mötesplats

Det främsta argumentet för att bevara gymmen i kommunal regi är att de fungerar som en familjär samlingsplats för alla som bor i närområdet.

– Göteborg stad har som mål att främja folkhälsan. Om gymmen säljs ut tappar kommunen ett viktigt verktyg i sitt arbete mot ohälsa, säger Malin Widehammar, som slutit upp till aktionsgruppen i Kortedala.

Att de kommunala motionscentralerna samlar många äldre motionärer framhålls som extra behjärtansvärt. För pensionärer är det billigare att träna under dagtid och många är trogna besökare. Nya vänskapsband knyts och fördjupas under svettiga träningspass.

– I Skatås finns ett gäng med 70- och 80-åringar som tränar, snackar och fikar tillsammans. En utförsäljning skulle vara en katastrof för dem, säger Kenneth Eriksson.

Alla åldrar

Men det är långt ifrån bara pensionärer som uppskattar det lilla formatet på motionscentralerna. Ylva Bergström berättar att hennes tonåringar är regelbundna besökare på Geråsvallen.

– Min trettonåriga dotter gillar inte gruppaktiviteter och skulle aldrig gå till någon av de större kedjorna. Men här känner hon sig hemma, säger hon.

Redan när frågan om en privatisering började diskuteras i kommunfullmäktig för drygt ett år sedan drog en första protestvåg igång. Bland annat genomfördes en namninsamling på Tuvevallens motionscentrum. Listan lämnades personligen över till politikerna av motionären Tommy Lundqvist.

– Samtidigt gick personalen på Närhälsan i Tuve ihop och skrev ett brev till politikerna. Där vädjade de om att motionscentralen skulle förbli en kommunal verksamhet, säger han.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/motionarerna-om-utforsaljning-av-gymmen-gar-inte-att-ersatta/repulq!ON7lJ0PI5C@sEbOu8Zzt@g/