Cecilia Westerlund, beredskapstrateg i Skärholmen, har tagit plats vid ett bord på Medborgarkontoret. Där finns också ärtsoppa på burk, konserverade linser, ris och nötter, en vattendunk, ett stormkök, en sovsäck, kontanter och en vevradio. I händelse av en kris gäller det att vara förebredd på mat- och vattenbrist, kyla och svårigheter att betala eller kommunicera och det vill stadsdelsförvaltningen vill göra Skärholmsborna uppmärksamma på. 

Skärholmsbon Birgit Carlberg går fram till Cecilia Westerlund. Hon undrar bland annat hur det ska fungera med skyddsrum i händelse av ett krig. 

– I huset där jag bor finns ett förråd som ska vara skyddsrum, men det används ju så det är fullt av grejer.

Cecilia Westerlund förklarar att fastighetsägaren har en viss tid på sig att se till att förrådet töms om det skulle bli aktuellt.  

Det lugnar Birgit Carlberg som själv har förberett sig lite för eventuella kriser.

– I och med att jag lever ensam så vill jag bunkra upp lite om något skulle hända.

Hon har fryst mat, men även konserver som vita bönor och gulaschsoppa, och nyligen uppdaterade hon sitt matförråd så att varorna inte skulle passera bäst före- datum.

Cecilia Westerlund berättar också om Skärholmens två trygghetspunkter; dels en i Medborgarkontoret, dels en i Sätra friidrottshall. Dit kan de som befinner sig i ett område när något allvarligt händer komma och få vatten, värma sig, få information och ladda sin telefon. Här kan man också få förnödenheter som exempelvis blöjor. 

"Om det behövs så får jag hjälp av grannar"

Bilal Aliswwir,  Skärholmen.

Bilal Aliswwir, Skärholmen.

Anna Rönngren

Skärholmsbon Bilal Aliswwir har inte gjort några särskilda förberedelser. 

– Nej, jag har inte funderat på det. Jag har andra bekymmer, det är krig i mitt hemland, säger Bilal Aliswwir, som kommer från Palestina.

Att bunkra upp tycker han inte att han behöver.

– Min familj har inte haft mat eller el på ett år. Jag tänker att om det behövs så kommer jag att få hjälp av grannar och vänner.

Vill inte oroa barnen

Paz Manriquez , Skärholmen.

Paz Manriquez , Skärholmen.

Anna Rönngren

 

Inte heller Skärholmsbon Paz Manriquez ,som ursprungligen kommer från Chile, har förberett sig. 

– Jag är inte så förberedd och är inte särskilt orolig. Jag känner inte att vi är hotade.

Även hon har erfarenhet av krig och för henne är det mer av ett statement.

– Jag har barn och det är onödigt att skapa en oro hos dem genom att skaffa en massa saker. Jag är uppväxt under en diktatur och jag var alltid rädd när jag var liten, så vill jag inte att det ska bli för mina barn. Jag kan inte leva som att något ska hända utan vill vara här och nu.

Men hon har trots det några av de sakerna som rekommenderas hemma. 

– Vi brukar campa så vi har ficklampa, stormkök, sovsäckar och tält. 

Utgå från din egen budget

Stadsdelsförvaltningen har ställt fram ett bord med saker som är bra att ha hemma vid en kris.

Stadsdelsförvaltningen har ställt fram ett bord med saker som är bra att ha hemma vid en kris.

Anna Rönngren

Hittills den här dagen har någonstans mellan 50 och 100 personer kommit förbi och ställt frågor.

– Jag tipsar bland annat om bra saker att ha hemma utifrån den budget man har. Vissa saker kan vara dyrt, men man får bygga upp långsamt med några saker i taget. Ett tips om man inte kan köpa en vattendunk är att lägga en petflaska med vatten i frysen. Om man har plats förstå, säger Cecilia Westerlund. 

Men framförallt vill hon slå ett slag för samarbete mellan grannar.

– Om alla gör något så bli vi starka tillsammans. Grannar är väldig viktiga vid en kris, det såg vi inte minst vid pandemin när folk hjälptes åt att handla. 

Förutom att informera har stadsdelsförvaltningen även kristestat flera verksamheter, som att laga mat utan el på LSS-bostäder och dagliga verksamheter. 

– Vi lagade mat av frystorkat och vatten. Vi provade också vevradio och solceller, säger Cecilia Westerlund. 

Stadsdelsförvaltningen personal har även haft övningar vid sina trygghetspunkter, de har bland annat testat sin tekniska utrustning.