– Det har varit extremt jobbigt. Det tar aldrig slut.

Tidigare kultur- och fritidsdirektör Helena Hellström avskedades tillsammans med två andra chefer i Botkyrka efter att kommunledningen fattat misstankar om både jäv och risk för korruption i samband med ett statsbidrag som skulle gå till att motverka nyrekrytering till gängen. En del av pengar användes bland annat till en New York-resa som sedan fått stor uppmärksamhet i media.

För att gå till botten med vad som skett har kommunen låtit göra en intern och två externa granskningar. De externa blev klara efter chefernas avsked.

De tre cheferna har bestridit sina avsked. Men Helena Hellström upplever att kommunen vägrar ge sig.

– Så som vi har blivit beskrivna, att vi inte tar något ansvar och inte följer regler, den bilden är helt fel. Jag förstår inte hur kommunen har mage att framställa mig på det sättet.

Men kommundirektören Chris Österlund håller inte med.

– Den före detta förvaltningsdirektören har enligt vår mening begått allvarliga brott mot anställningsavtalet, som till exempel bristande efterlevnad av interna regelverk, avtal och lagar. Även beslut om studieresan strider mot såväl delegationsordningen som kommunallagen. Det saknades även avtal med företaget som anordnat studieresan, kommunens upphandlade resebyrå har inte använts. Samt att det finns en övergripande brist på transparens, dokumentation och öppenhet, säger hon.

Gjorde det för ungdomarna

En av de externa granskningarna slår fast att varken Helena Hellström eller någon annan av de avskedade cheferna haft någon brottslig agenda med statsbidraget, men att de har rundat lagar och reglementen. Helena Hellström menar att granskningarna är partsinlagor, men hon vill ändå förklara sig.

– Jag kan konstatera att jag inte gjort allt rätt. För att kunna upprätthålla kvaliteten i vårt arbete måste vi kunna planera med lite framförhållning. Men nu kunde vi inte det och vi valde ändå göra det här för det är ett viktigt uppdrag från regeringen och pengar som behövs hos ungdomarna, säger hon.

Hon menar att tanken hela tiden var att hitta nya sätt att bygga långvariga relationer med Botkyrkas barn och unga och att försöka vara en konkurrent till gängrekryteringen. För att lyckas med det var det viktigt att vinna de ungas förtroende, och behålla det.

– Många av ungdomarna i Botkyrka har små chanser att etablera sig på arbetsmarknaden. Vi försökte stärka deras möjligheter att ta sig fram inom kultursektorn där det finns möjligheter till sysselsättning. Vägen till att skapa en relation kan vara genom pärlplattor och doftseminarier, men det är bara ett verktyg för att bygga upp förtroendet hos dem så att vi sedan kan stärka dem i deras egenmakt så att de vill och kan vara en del av det etablerade samhället.

Var en New York-resa nödvändig för detta?

– Naturligtvis var det inte någon nödvändighet att åka dit, men det var en plats som ungdomarna själva valde efter att ha fått förtroende att ta fram en plan för en studieresa givet vissa kriterier. De höll sig inom budget och till kraven så jag såg ingen anledning att stoppa det bara för att det var New York.

Nu pågår tvisteförhandling mellan cheferna och kommunen.

Botkyrka riskerar mångmiljonskuld efter bidragshärva

Botkyrka kommun har använt statsbidrag på ett sätt som det inte var tänkt. Det menar Socialstyrelsen. Nu kan kommunen behöva betala tillbaka över tio miljoner kronor.

Förra året fick kommunen 17 miljoner kronor i statsbidrag från Socialstyrelsen, pengar som var öronmärkta för att bekämpa nyrekryteringen av barn till kriminella gäng.

Men kommunen har inte använt pengarna så som det var tänkt. Den bedömningen gör Socialstyrelsen som i sin granskning har upptäckt flera brister.

Det rör sig bland annat om att kommunen i vissa fall inte kunnat redovisa hur pengarna har använts och att det har funnits incidenter där pengarna har nyttjats på ett sätt som det inte var tänkt. Bland annat en utbildningsplattform som kostade över fyra miljoner kronor och en konstutställning som kostade 1,7 miljoner kronor.

– Det är väldigt viktigt att våra statsbidrag används på rätt sätt och att man tydligt kan följa hanteringen av pengarna. Det finns inga undantag. Brister i den hanteringen skadar inte bara förtroendet för lagar och regler utan slår mot barn och unga i utsatta områden som har behov av stora insatser, säger Björn Eriksson, Socialstyrelsen generaldirektör, i ett uttalande.

Nu har Botkyrka kommun på sig till januari att yttra sig i ärendet innan Socialstyrelsen fattar ett slutgiltigt beslut om pengarna ska betalas tillbaka eller inte.

– Vi är överraskade av Socialstyrelsens besked och har delvis gjort andra bedömningar av nyttan med statsstödet. Vi kommer nu noggrant att granska alla aktiviteter och projekt som Socialstyrelsen preliminärt inte anser har använts korrekt enligt syftet med statsbidraget. Därefter kommer vi enligt Socialstyrelsens önskan lämna vårt yttrande i frågan, säger Chris Österlund, kommundirektör vid Botkyrka kommun.

Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!

Det finns inga undantag

Här har kommunen använt pengarna fel

Street sessions, ett samarbete med Botkyrka konsthall (438 711,88 kr)

Utbetalningar till civilsamhället för lovaktiviteter (553 934,55 kr)

Tågbiljetter, t-shirts, hobbyprodukter och spel till kommunens bibliotek och Botkyrka konsthall (333 579,79 kr)

Pr-kampanj om Albys hjärta (608 000 kr)

Folklab Hallunda folkets hus (550 000 kronor)

Lönekostnader för skapande verksamhet i kulturskolan (386 507,65 kr)

Konstutställning "Hemma i Botkyrka" (1 715 583,39 kr)

Unga leder unga: Förberedelser för New York-resan och framtagning av parfym (121 380 kr)

Trygghetsskapande åtgärder som genomfördes under 2024 (38 129,49 kr)

Utbildningsplattform för kommunens anställda om våld i nära relation och orosanmälan (4 318 001 kr)

Aktiviteter med trossamfund (20 000 kr)

Kommunikationsinsatser (351 290 kr)

Layout Tåget (59 400 kr)

Studieresa till Malmö (71 593,07 kr)

Knattefotbollsskola (233 333kr)

Reparation av ljudanläggning (17 871,91 kr)

Luciatåg, nyårsfirande och julmarknader i kommundelarna (227 279,66 kr)

MKC sommarcampus (50 000 kr)

Kampanjen V47 Vi mot våldet (119 717,29 kr)

EST konferens (50 635,80 kr)

Ospecificerat bidrag (1 740 kr)

Annonsering förstärkta jourhem (127 000 kr)

Mentorsfamilj (126 163,20 kr)

Utbildning för två socialsekreterare i familjerättsligt arbete vid våld i nära relation (11 150,88 kr)

Skräddarsydd säkerhetsutbildning avseende barnskyddsärenden (56 860 kr)

RBM-utbildning (68 000 kr)

Källa: Socialstyrelsen

Botkyrka riskerar betala tillbaka 10,6 miljoner kronor efter bidragshärvan.

Botkyrka riskerar betala tillbaka 10,6 miljoner kronor efter bidragshärvan.

Mostphotos/Fred Miller

Botkyrka kan krävas på miljoner efter bidragshärva

Pengarna skulle stoppa gängrekrytering – användes till New York-resa, parfym-workshop och julmarknad

Skulle bekämpa nyrekrytering till gängen – betalade New York-resa

Botkyrka kommun fick flera miljoner kronor i statligt bidrag för att arbeta mot nyrekryteringen av kriminella gäng. Men en del av pengarna användes för att betala en New York-resa, avslöjar Sveriges radio.

Kommunen erkänner felet och har betalt tillbaka pengarna.

Drygt 65 miljoner kronor. Så mycket fick Botkyrka kommun av Socialstyrelsen för att stoppa nyrekryteringen av barn och unga till kriminella i kommunens socialt eftersatta områden. Pengarna lades på att utbilda lärare, på det våldsförbyggande arbetet Tåget, avhopparverksamhet – men också på en New York-resa för 16 personer, enligt Sveriges radio.

Hur det blev så beror på brister inom kommunen, menar presschefen Lennart Agén.

– Resan var berättigad, men den skulle inte ha betalats med Socialstyrelsens pengar utan direkt från förvaltningen. Det brast i samarbetet mellan förvaltningarna, säger han till Mitt i.

Har betalat tillbaka

Resan gjordes av kommunens Ung 16–19-verksamhet och omfattade sju ungdomar, sju kommunmedarbetare och två reseledare. Enligt Lennart Agén var resan en del av ett pågående trygghetsskapande arbete och att lära sig mer om verksamheter som arbetar för att bekämpa ekonomisk och social utsatthet bland barn och unga genom kultur- och fritidsaktiviteter.

Under de första dagarna i juni betalade Botkyrka kommun tillbaka 330 000 kronor till Socialstyrelsen och kommunen har inlett en internt granskning för att säkerställa att inga andra pengar är på villovägar.

– Sedan några veckor granskar vi kostnader där vi eventuellt inte haft tillräcklig intern kontroll. Vi kommer direkt därefter att återkoppla resultatet av vår granskning till Socialstyrelsen, säger Lennart Agén.

Resan var berättigad

Pengar för att bekämpa gängen gick till New York-resa

Kommunen: "Resan var berättigad – men pengarna är återbetalade"