Clean girl, grisch och mob wife. Alla är de olika typer av estetik – aesthetics – vilket blivit som ett samlingsnamn för de stilar som ungdomar kokar ihop när de sätter ny spinn på äldre moden.

– Vi ser att unga i dag pratar mindre om klädstil och mer om estetik. Det är som olika identiteter och livsstilar man testar på, lite som att klä ut sig. I dag är jag mob wife, i morgon old money aesthetics, säger Johanna Göransson, livsstilsexpert på Ungdomsbarometern.

Lyx och överflöd

Grisch är av de trender det pratats mest om på senare tid. I det ingår att romantisera en livsstil i lyx och överflöd.

Johanna Göransson, livsstilsexpert på Ungdomsbarometern.

Johanna Göransson, livsstilsexpert på Ungdomsbarometern.

Sofie Jonsson

– Det är lite en upprepning av stekarstilen. Att ha uppfälld skjortkrage och vaska champagne. Och att se upp till Allra-grundaren Alexander Ernstberger och se fram emot att han släpps ur fängelse.

Samtidigt som killarna drar åt ett exklusivt och uppklätt håll har tjejerna gjort tvärtom. Mer hippt är att klä sig enkelt. Stanna hemma, ta på en ansiktsmask och läsa en bok.

När det dras lite längre kan det hamna i tradwife-territorium, vilket kan ses som en återgång till lite mossiga ideal med en hemmafru som blir försörjd av en man.

– Men man måste vara med på att många unga leker med trender och estetiker på sociala medier. Det är inte alltid seriöst.

Kära 90-talet

Att trender går i cykler och i stort följer världsläget – kort kjol vid lågkonjunktur, lång kjol vid högkonjunktur – stämmer inte riktigt längre.

Susanne Ljung, programledare för Stil i P1.

Susanne Ljung, programledare för Stil i P1.

Mattias Ahlm/Sveriges Radio

– Sociala medier har omkullkastat mycket av det där. I dag existerar allt på samma gång. Vissa trender får fäste, andra hinner man inte ens säga namnet på innan de är borta, säger Susanne Ljung, mångårig programledare för Stil i P1.

Zoomar man ut lite verkar vi dock ha svårt att släppa taget om 90-talet och millennieskiftet, menar hon.

– På ett sätt står vi kvar där och stampar, vill tugga i oss de åren mycket och länge. Skinny jeans och magtröja. Ett gatumode som för tankarna till Paris Hilton.

Välsminkat

Nytt är dock mer avancerade sminkningar. Utbudet av produkter har växt explosionsartat och kunskapen om hur allt ska användas likaså.

– Aldrig under min livstid har jag sett så många unga välsminkade människor. Som om de ska på gala redan på morgonen.

Hon menar dock att föräldrar inte behöver vara oroliga över att inte hänga med.

– Ingen människa föds in i en stil, man provar sig fram. Det har alltid funnits exempelvis iögonfallande manlig ungdom som retar gallfeber på folk – swingpjattar och stekare. Det är ett sätt att testa gränser. Som förälder är det bara att bita ihop och hålla ut.

Berätta om dina kläder!

Lydia Grönmark, 24, Bagarmossen

"I dag är min stil bara varmt, för det är kallt," säger Lydia Grönmark, 24, Bagarmossen.

"I dag är min stil bara varmt, för det är kallt," säger Lydia Grönmark, 24, Bagarmossen.

Pekka Pääkkö

Kappa från danska Skall, även solglasögonen är danska. Svarta byxor och New Balance-sneakers.

– Min stil är svart kjol. Det är det enda jag haft på mig sedan gymnasiet. Jag passar inte i färg utan har svart, mörkgrått och vitt.

Trots sociala mediers genomslagskraft tror Lydia att de flesta ungdomar klär sig ungefär som hon själv gjorde på högstadiet.

– Tittar man runt i skolorna så är det få som har utpräglade Tiktok-stilar. De flesta har samma blå jeans som alla andra och en velourtjocktröja med dragkedja.

I trendväg tror hon att fotriktiga skor börjat ge vika för sandaler och andra obekväma alternativ.

– Sommarens mode tror jag blir shorts i många märkliga former. Bloomers, lite som bebisar har. Märkliga shorts.

Chloé Morris, 21, Kärrtorp

"Folk pratar om Y2K eller 90-tal, men jag sätter inte mina kläder i ett fack utan tar på mig det är jag bekväm i," säger Chloé Morris, 21, Kärrtorp.

"Folk pratar om Y2K eller 90-tal, men jag sätter inte mina kläder i ett fack utan tar på mig det är jag bekväm i," säger Chloé Morris, 21, Kärrtorp.

Pekka Pääkkö

Ett par Vans. Slitna, "för det ger en najs vibe." Byxor och tjocktröja från second hand i Belgien. Väskan från en exflickvän, brillorna från Smarteyes och smyckena har hon ärvt.

– Jag gillar färg och mode från 80–00-tal. För mig är det inte så viktigt att allt passar ihop, mer att plaggen ska kännas rätt för den jag är.

– Mina kläder är ett sätt att uttrycka mig på som queerperson. Genom den visar jag vilken grupp jag tillhör och vill att andra ska kunna se att jag är queer.

Över stan så kan trenderna vara vitt skilda, menar hon.

– Det är mer avgörande var du vistas än var du bor. Jag har inte bott på Söder, men hängt här hela mitt liv och det påverkar hur jag klär mig.

Gustaf Lindén, 18, Vasastan

Gustaf Lindén, 18, Vasastan.

Gustaf Lindén, 18, Vasastan.

Pekka Pääkkö

Vans, H&M-jeans, skjorta och väst från Zara.

– Min stil är lite laid back casual. Det får inte vara för formellt.

Grisch är en stil som är vanlig här i kvarteren runt Karlaplan.

– I början var den okej, men nu har det blivit lite extremt. Många klär sig som grisch bara för att man ska göra det, även om det är fult.

Att klädstilen är en del av en livsstil håller han med om.

– Sedan vet jag inte om man går in i en roll för att man klär sig så, eller att man klär sig så för att det är sån man är.

Inne i stan är ungdomarna generellt mer uppklädda, säger han.

– Här omkring är de uppklädda och har gjort sig fina för andra. Kläderna är dyrare, speciellt skorna. Längre ut så är man mer avslappnad och bekväm.